CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mit titkoltak el Csepel mai vezetői a csepeliek elől egy év alatt? – 10. rész

2015. december 08. 04:42 - csú

kerdojel-mas-255_5.pngA kerület 2014-ben megválasztott polgármestere a voksolás első évfordulóján nyilatkozott a városvezetők közpénzen fenntartott hivatalos szócsövének, a Csepeli Hírmondónak. Borbély Lénárd a lap október 15-i számában két oldalas riportban fejtegette: „Sikeres volt az első évünk”. A kéthetente megjelenő lap azonban ennyivel nem elégszik meg, ha a sikerpropagandáról van szó. Pénz, paripa, energia nem számít…A szócső az „Egy év Csepelért” címmel készített nyolc oldalas mellékletében leltározza fel az eltelt esztendő eredményeit. De csak azt, amit Borbély és udvartartása annak tart, azon kívül semmi mást. Blogunk ezért  12 részes, hiánypótló sorozatot indított, amelyben bemutatjuk, mi az, ami kimaradt a közpénzen gyártott sikertörténetből. 

A tízedik rész:

2015. JÚLIUS

  • 1.)  A polgármester 35 pontos választási ígéreteiben és az elmúlt egy év sikereinek 24 pontos feldolgozásában egy sor sem jutott a képviselő-testületi munka erősítésére, valamint a képviselők tevékenységének bemutatására. Arra, hogyan készítik elő a testületi ülések elé terjesztett javaslatokat, a bizottsági üléseket, hogyan vesznek részt a képviselők a munkában, milyen az ellenzék és a fideszes többség közötti „együttműködés”, voltak- és vannak-e olyan napirendek, melyekben egyetértéssel hozzák a döntéseket. Ebből adódóan azt is elhallgatják, hogy a testületi vitában a fideszesek gyakorlatilag meg sem szólalnak. Mindössze nyomogatják a gombokat, ha szavazni kell, de csak a csak saját előterjesztéseiket támogatják, s minden korrektséget félretéve, rezzenéstelen arccal szavazzák le az ellenzék javaslatait.

Igaz, Borbély Lénárd polgármester meg is fizeti őket. Az előző, 2010-2014 közötti időszakhoz képest a részükre kifizetett éves összeg 138,2 %-ra emelkedett, az egy főre jutó pedig 161,3 %-ra. Egy fideszes képviselő (tisztségviselő, bizottsági elnök vagy tanácsnok) átlagban havi 467.102(!) forint tiszteletdíjat kap. És a testületi ülésen hallgat, csak nyomogatja a gombokat. Hallgat, amikor adót akar emelni a főnök, amikor kommunistázik, offshorozik, mikor a hajléktalanokat kell kitiltani a kerületből, vagy ha a szakmailag elfogadhatatlan előterjesztéseket kellene megvédeni a jogos kritikákkal szemben. Jópofán nyomogatja a gombot amikor védeni kell a védhetetlent, mint például a gazdasági társasági vezetők milliós havi jövedelmét.

  • 2.)  Már a 2010-es, de a tavalyi választási küzdelemben is az ígéretek között szerepelt a Vércse utcai közért környékének rendezése csakúgy, mint a Királyerdei Művelődési Ház előtt lévő rendezetlen terület játszótéri fejlesztése, parkosítása, illetve parkolóvá való átalakítása.  Az ígéretből nem lett semmi. A Vércse utcai terület ma homoklerakóként működik, a munkagépek időnként komoly gondokat okoznak az ott élő embereknek, míg a Szent István úti, kisposta szomszédságban lévő területen, elmaradt a beígért beruházás, bár a 2014-re megvalósulást ígérő táblát már legalább elszállították.

3.) A Csepeli Hírmondó „Egy év Csepelért” c. összeállításában külön oldalt kapott „Munkahelyeket teremtünk és ápoljuk Csepel ipari hagyományait” című témakör. Megnéztük az önkormányzat polgármesteri hivatala által kötött 2015. évi szerződéseket, mennyi közülük a csepeli lakhellyel, illetve székhellyel rendelkező egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság. Az idén megkötött 98 vállalkozási szerződésből mindössze 10 (10,2%) esetében találtunk Csepelhez kötődő vállalkozót, céget. Ezek szerint az önkormányzat vezetése az esetek majd 90 %-ában nem a csepeli vállalkozói réteg megerősödését, hanem az ország minden tájáról „érkezett”, vagy tárgyalásos közbeszerzési eljárásra meghívott kis-és középvállalkozókat segíti. Ezek szerint Borbély Lénárd polgármester ennyire veszi komolyan választási ígéretét, a csepeli vállalkozói réteg segítését, a csepeli vállalkozók megerősödését., ennyiben „tud” lehetőséget teremteni csepeli munkahelyek fennmaradásához, esetleges bővüléséhez. Az azóta bekövetkezett adóemelésekről nem is beszélve. (Lásd a blogunkon december 2-án megjelent, Csepeli csalódás: nem szálltak le a magas lóról a kerület vezetői c. írást.)

Miért nem szerepeltek ezek a tények, események a Csepeli Hírmondó „Egy év Csepelért” című összeállításában? Úgy látjuk, Borbély Lénárd polgármesternek és társainak nem érdeke a korrekt, tisztességes tájékoztatás. Vajon mitől vagy kitől félnek?

A csepeliek ennél többet érdemelnek! Ezért a következő napokban, hetekben ‑ erőnkhöz, lehetőségeinkhez mérten ‑ olvasóink elé tárjuk a csepeli önkormányzat jelenlegi vezetői által egy év alatt elhallgatott, eltitkolt  információkat.

FOLYTATJUK

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr168141224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása