CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A rezsiharc négymillió áldozata

2016. január 04. 04:48 - csú

tuzifagyujtes.PNGAz Orbán-kormány megint kihagyta a legszegényebbeket. Kilőtt a tűzifa és a szén ára. A Fidesz rezsiforradalmában a jelek szerint nem gondoltak a fával és szénnel is fűtő négymillió honfitársunkra. A két tüzelő ára töretlenül nő. Az árcsökkentés 2015-ben elmaradt, és egyelőre nincs jele 2016-ra sem...

Talán tényleg jobb, ha a tűzifa-rezsicsökkentést a tavalyi formban nem ismétlik meg. A farezsicsökkentés közben ugyanis az árak zavartalanul és folyamatosan nőttek.

Felmérések szerint a tetemes és kötelező szállítási díjak miatt a rezsicsökkentett fa sokszor többe került, mint amit valaki maga vitt haza vagy saját úton vásárolt meg. Ennek megfelelően az erdészetek dolgozói  igen szerény közönségsikerről adtak számot. Mi több, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a farezsicsökkentés 2014-es októberi meghirdetését követően a termék ára még nőtt is. 

Bár a kormánypropaganda az akciót ennek ellenére sikeresnek nevezte, az a jelek szerint az idén mégis elmarad. 

A KSH szerint 2011-ben 3,9 millió lakott háztartásból több mint 700 ezerben fűtöttek csak fával, közel 130 ezerben fával és szénnel, mintegy 600 ezerben pedig gázzal és fával. Adataik szerint ma a magyar lakosság közel negyven százaléka, mintegy négymillió ember otthonát fűti részben vagy egészben fa vagy szén. A Fidesz rezsiharcának központjában viszont mindig is a gázár állt,

tehát sosem a legszegényebbek érdekeit nézték. Azokét, akiknek már nincs pénzük gáz- vagy távfűtésre, viszont lopni se hajlandók a tüzelőt.

Az érintettek közé sorolhatók azok a módosabbak is, akik a politikai játékszerré vált gáz helyett közelebbről elérhető tüzelőanyagokkal, például fával vagy szénnel fűtenének, természetesen szintén törvényesen. A brikett, lignit, koksz, pellet és egyéb alternatív tüzelőanyagok tekinte­tében ráadásul eddig fel se merült a rezsicsökkentés gondolata. E tüzelőfajták a többinél kétségkívül erősebben szennyezik a környezetet, de a kabinet soha nem a levegő minőségének védelmével magyarázta azt, hogy e körben nem érvényesítette a rezsicsökkentést.

Pedig a lakosság negyven százalékának meleget biztosító tüzelőanyagokra bőven ráférne a tényleges, érdemi árvágás. A KSH adatai szerint a tűzifa csak augusztus óta 3,5 százalékkal drágult.

tuzeloar-2015.jpgA rezsiharc 2012 végi meghirdetése óta a szinte töretlen áremelkedés már közel tíz százalékra jön ki.
A brikett ára 2012-ben még több mint tízszázalékos éves emelkedést mutatott. Azóta az ív ellaposodott, de 2012 végéhez képest így is közel hét százalék a drágulás. A brikett ára 2015. augusztus óta több mint egy százalékkal kúszott feljebb.

Pedig nem is volna lehetetlen feladat az árak megregulázása.
A szabadon versengő magáncégek alkotta PB-piacon például tavalyelőtt befagyasztották a kereskedők különböző lakossági tarifáit, és a háztartásoknak azóta ennél csak tizedével olcsóbban adhatják a töltetet. E piaci beavatkozás egyelőre nem vezetett ellátási zavarokhoz.

Forrás: Marnitz István (nol.hu)

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr188228892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása