CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Borbély Lénárd megint eltűnt, a polgármester cserbenhagyta a csepelieket, amikor a HÉV volt a tét

2016. január 21. 10:54 - csú

borbely_a_tuzolto-35_igeret-255-b_1.pngMegírtuk korábban, hogy Borbély Lénárd, az ittasvezetőként elhíresült csepeli polgármester közmeghallgatást hívott  össze veszélyes anyagok csepeli tárolása, rakodása miatt. Később beszámoltunk arról, hogy Borbéy Lénárd nem ment el a saját maga által összehívott közmeghallgatásra.

Borbély Lénárd ma egy újabb, döntő fontosságú megbeszéléstől, a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésétől maradt távol. Ezen nem másról, mint a csepeli HÉV sorsáról lett volna szó, de Borbély Lénárd nem ment el.

Elsőként dr. Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár országgyűlési képviselője adott hírt arról, hogy ma reggel elmaradt a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli - az ellenzék kezdeményezésére összehívott - ülése, amelyen Tarlós István főpolgármester és társai, így Borbély Lénárd (képünkön) csepeli polgármester is többek között a csepeli és a ráckevei HÉV jövőjét, működtetését érintő kérdésekről tárgyaltak, döntöttek volna. Szabó Szabolcs ezt írta helyszíni tapasztalatairól:

Ma lett volna a Fővárosi Közgyűlés ülése, melyen többek között a csepeli és soroksári hévek jövőjéről is szó lett volna. A fideszesek kompletten nem jöttek el, így az ülés elmaradt. Rajtam kívül más csepeli és soroksári politikust ezek szerint nem érdekel a hév. Hol volt pl. Borbély Lénárd? Hol volt pl. Orbán Gyöngyi? Ezek szerint nem része a munkájuknak, hogy testületi ülésre járjanak? Nem fontos nekik a választók érdeke?

Az internetes média így számolt be a Borbély Lénárdot is magába foglaló Fidesz pofátlanságáról:

Határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés csütörtök reggelre, ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülése.

A helyszínen Tarlós István főpolgármester mellett csupán kilenc ellenzéki képviselő jelent meg. Tarlós István a határozatképtelenséget megállapítva azt mondta, hogy tízen vannak jelen, az ellenzék egyharmada hiányzik.

A kezdeményezők azért indítványozták a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását, hogy az tárgyaljon a budapesti közösségi közlekedés idei finanszírozási kérdéseiről. A napirendi pontok között szerepelt volna a HÉV államosítási tervének, valamint a fővárosi alapszolgáltatások idei finanszírozási kérdéseinek a megtárgyalása is.

A január 6-ai kezdeményező indítványban a rendkívüli közgyűlés összehívását azzal indokolták, hogy bizonytalanná vált a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés jövője, valamint veszélybe kerültek a főváros olyan alapszolgáltatásai is mint a közvilágítás, a közterületek takarítása, a hómentesítés, a parkgondozás, a kéményseprés vagy épp a színházak működése. Az adótörvények decemberi módosítása, a közösségi közlekedés finanszírozásában való állami szerepvállalás folyamatos csökkenése veszélybe sodort minden fővárosi alapszolgáltatást - írták.

A rendkívüli közgyűlést Tarlós István összehívta ugyan, azt viszont már korábban közölte, a határozatképességet nem tudja garantálni.

Ahogy a Népszava már beszámolt róla, ellentmondásos híreket hallott a szocialista Horváth Csaba arról, hogy a fideszesek elmennek-e a Fővárosi Közgyűlés mai rendkívüli ülésére. A képviselő elmondta, azt szerették volna elérni, hogy a közgyűlés Budapest érdekében lépjen fel egységesen a kormánnyal szemben. Az MSZP egy olyan automatizmus kialakítását javasolja, amely a mindenkori kormányoknak előírná a főváros működtetéséhez szükséges források biztosítását - mondta, majd hozzátette, javaslatuk az iparűzésiadó-bevételek 50 százalékénak megfelelő összeget - jelenleg mintegy 100 milliárd forintot - fordítana vissza minden évben a fővárosnak a budapestiek által befizetett adókból. 

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi képviselője azt mondta, ha az állam képes lenne átvállalni az agglomerációs közlekedés költségeit, akkor nem értik, miért nem tudja ezt a forrást Budapestnek adni, hogy az eddigi keretek között biztosítsa szolgáltatásait. A kormány ugyanakkor az agglomerációs közlekedéstől függetlenültovábbra is tartozik azzal a 13,5 milliárd forinttal, amelyet a főváros tavaly a budapesti tömegközlekedésre fordított saját vagyonának felélésével - fűzte hozzá.

Csárdi Antal, az LMP képviselője úgy fogalmazott, a közgyűléstől távolmaradó fideszes képviselők, polgármesterek "beálltak a kormány Budapest-ellenes politikája mögé".Hangsúlyozta, a fővárosnak jogi eljárással kellene visszakövetelnie az államtól a korábban elmaradt támogatásokat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Fővárosi Önkormányzat hétfőn azt közölte, hogybefejeződött az első tárgyalás Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Tarlós István között a budapesti agglomerációs közlekedésről, az álláspontok sokat közeledtek a megbeszélésen. A tárgyalások hamarosan folytatódnak - tették hozzá.

Lázár János a múlt csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy az állam átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését és kész a HÉV átvételére is. A Miniszterelnökség vezetője szerint a kabinet elfogadja a főpolgármester észrevételeit, vagyis Budapestnek azt kell finanszíroznia, ami törvényi kötelezettsége. Tarlós korábban kilátásba helyezte, ha a kormány nem ad pénzt az elővárosi tömegközlekedés működtetésére, február 17-e, a fővárosi költségvetés elfogadása után, a városhatáron túlnyúló szolgáltatásokat Budapest nem finanszírozza. Annál is inkább, mert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly erre egyetlen fillért sem adott. Emiatt a BKK másfél hete - 15 napos határidővel - felszólító levelet küldött a tárcának, amiben közölték, ha nem pótolják a mulasztást, azaz nem fizetik ki a tartozást, a BKK felmondja az agglomerációs közlekedés finanszírozására vonatkozó megállapodást. (Népszava)

További hírek, vélemények a Fidesz pofátlanságáról: ITT olvashatók

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr628298874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása