CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Már holnap is nyitva lesz az összes Aldi, sok Spar, Auchan és Tesco-üzlet

2016. április 16. 13:10 - csú

vasarnai_nyitvatartas.PNGNyitva lesz az összes Aldi, sok Spar, Auchan és Tesco is kinyit, illetve a CBA-k és a Coopok is nyitva lesznek most vasárnap, de sok bolt még kivár a nyitással. Az éjszakai nyitvatartást az önkormányzatok engedélyezhetik majd, de mivel a régi törvény jön vissza, esélyes, hogy újra járhat 10 után a kedvenc boltjába. Az Index hírportál összeszedte, hogy eddig hogy állnak a boltok a boltzár eltörlésével.

Az üzletek közül egyedül az Aldiról lehet tudni, hogy mind a 108 boltjukat kinyitják. A boltok vasárnap reggel és 8 és délután hat között lesznek nyitva mostantól minden vasárnap. 147 Tesco is nyitva lesz vasárnap, alapból reggel hat (néhány helyen öt) és este 10 között (részletes listát itttalál). Az áruházakban kizárólag azok dolgoznak majd, akik önként vállalták a vasárnapi munkát.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az áruház dolgozóitól úgy tudja, a Tesco már megkereste az alkalmazottakat, hogy most vasárnapra hajlandó 200 százalékos pótlékot, azaz háromnapi teljes munkabért fizetni azoknak, akik bejönnének vasárnap.

Az Auchan legtöbb boltja is nyitva lesz vasárnap reggel 8 és este 8 között. A nyitva tartó áruházak listáját itt lehet elérni.

A Spar boltjai közül most vasárnap csak az a 67 bolt fog nyitva tartani, ami a korábbi tervek szerint is nyitva tartott volna. "Akkor nyitjuk ki vasárnaponként áruházaink többségét, ha minden feltétel adott lesz ehhez” – mondta Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője.

A nyitva tartó boltok közül öt olyan Spar lesz, ami a szabadon felhasználható vasárnapokat kihasználva tervezte a nyitvatartást, 11 üzlet és 51 Spar express OMV-shop pedig eddig is nyitva volt vasárnaponként. A vasárnap nyitva tartó Spar boltok listája ide kattintva érhető el.

Arról egyelőre nem sokat lehet tudni, hogy a CBA-k közül melyek nyitnak majd ki. "A franchise partnereink a nyitvatartási időt saját hatáskörben határozhatják meg, - abba a központ nem szól bele – így a vasárnapi ismételt nyitásról is az egyes hozzánk kapcsolódó vállalkozások döntenek. Várjuk a törvény megjelenését, nyilván azt követően lesz mód a nyitva tartási idők módosítására" - írták kérdésünkre, és azt is hozzátették, hogy a tagjaiktól származó előzetes információk szerint csak azok a boltjaik fognak újra nyitva tartani vasárnaponként, ahol erre igény van.

A Coopnál is hasonló a helyzet, mint a CBA-nál: itt is a franchise partnerek döntenek majd arról, hogy nyitva tartanak-e vasárnaponként.

Több bolt viszont biztosan nem lesz nyitva most vasárnap:

A Lidl már korábban jelezte, hogy nem nyitnak ki.

A Bauhaus azt írta a kérdésünkre, hogy azért nem nyitnak ki, mert szerették volna, hogy a munkatársaik fel tudjanak készülni a vasárnapi munkavégzésre. Jövő hét vasárnap viszont már kinyitnak. Így néz ki majd a nyitvatartás: Hétfőtől péntekig: 7:30-21:00, szombaton 8:00-21:00, vasárnaponként pedig 8:00-20:00.

Az Ikea megkeresésünkre azt válaszolta, nem tartják reálisnak, hogy most vasárnap kinyissanak az áruházak, de utána már tervezik, hogy kinyitnak. Azt írták, ha részletesebben tudják, hogy hogy fog kinézni az nyitvatartásuk, akkor azt nekünk is elküldik.

A Decathlon áprilisban még biztos, hogy nem nyit ki, de május 8-án már nyitva lesznek. A Decaethlon holnapján addig is elérhető lesz egy kérdőív, aminek a kitöltésével az új nyitvatartás kialakításában lehet segíteni az áruházláncot.

És mi lesz az esti nyitvatartással?

Kevesebb szó esett róla, de sokakat a vasárnapnál sokkal jobban érdekelte, hogy este 10 után nyitva lesznek-e a boltok. A boltok nyitvatartását szabályozó, a Magyar Közlönyben pénteken kihirdetett törvény szerint az, hogy nyitva lesznek-e a boltok este 10 után - ahogy a vasárnapi boltzáras törvény elfogadása előtt is -, attól függ majd, hogy az önkormányzatok képviselő-testülete miként szabályozza majd az este 10 és reggel 6 közötti nyitvatartást.

A kereskedelmi hatóság bejelentés alapján vagy hivatalból - a lakók egészséges életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása érdekében - a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű zaj esetén az üzlet éjszakai (22 óra és 6 óra közötti) nyitva tartását korlátozhatja. A korlátozás keretében a kereskedelmi hatóság kötelező éjszakai zárva tartási időszakot rendelhet el addig, amíg nem csinálnak valamit a zajjal.

 Forrás: INDEX

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr848632176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása