CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hadüzenet vagy hízelgés a csepeli horgászoknak ? Pavilonmutyi lesz a haveroknak Csepelen?

2016. május 10. 05:59 - csú

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT, AZT MI KÖZZÉTESSZÜK!

kidobol-2_5.jpgRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó május 5-én megjelent 9. számából:

Folytatódott a „csepeli sikertörténet”: most már csak két oldal szól a Napközis Tábor visszavásárlásáról, de a 8 oldalas „AKTUÁLIS” rovatba megint nem jutott hely a csepelieket foglalkoztató témákra. Például:

> Miért helyezték, április 30-i hatállyal, „nyugdíj előtti rendelkezési állományba” Papp Péter ezredest, a kerület rendőrkapitányát, miért nem véleményezhette a képviselő-testület az új kapitányra vonatkozó javaslatot?

> A lap vezetőjét még mindig nem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházásának növekvő lakossági elutasítására, a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére. Ez utóbbi azért is felháborító, mert már a szigetszentmiklósi vezetés is tartott közmeghallgatást a csepeli HÉV megszüntetéséről. Kimaradt az is, hogy

> Szentesi úr, immár 16. hete nem közli, saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire.

> A lapigazgató úrnak most sincs válasza arra, hogy mi indokolta Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében; honnan veszi Németh Szilárd az oktatással kapcsolatos adatait; vagy miért nem tudhatják meg a csepeliek, hogyan lett „lezárva” Borbély Lénárd polgármester ittas vezetésének ügye?!

A Csepeli Hírmondó egyes cikkeivel kapcsolatos véleményünk:

1) A cikk címe: „Csepel kincse” – így fejlesztik tovább a Kis-Duna-partot

A cikk végén a Csepel.hu aláírás szerepel. Az önkormányzat hivatalos honlapján azonban nyoma sincs az írásnak. Mint hogy annak sem, hogy írója olvasta volna a legutóbbi, 8.  számban megjelent „Újra a csepelieké a napközis tábor” c írással kapcsolatos, blogunkon megjelent véleményünket.  (http://csepeliek.blog.hu/2016/04/26/ez_aztan_a_pimaszsag) Nem olvasta, mert a cikkünkben ismertetett tények ellenére változatlanul „elkótyavetyélt napközis tábort” említ. Igaz, ezt az állítást, már Borbély Lénárd polgármestertől idézi. Attól a polgármestertől aki, mint kiderül a horgászoknak írt leveléből, „hatalmas munkával” visszaszerezte a napközis tábort. Meg vagyunk hatva. Valószínűleg ez a hatalmas munka okozta fáradtság lehet az oka, hogy Borbély úr elfelejtette megírni a horgászoknak, hogy birkózó csarnokot építenek Csepel kincsén, konkrétabban az Ifjúsági Tábor területén, illetve egy luxusszintű étterem és vendégház építését tervezik a Daru-dombnál, amelyek ellentmondanak korábbi ígéretüknek, s amelyek megépítésük után nem biztos, hogy elősegítik az ott élők nyugalmát, ami a horgászok szempontjából sem lényegtelen feltétel.

Már csak egy kis megjegyzés Borbély úr idézett levelének másik részéhez. A polgármester figyelmezteti a horgászokat, hogy csak akkor nem lesz a Kis-Duna-part az „ingatlan-befektetők prédája, ha mindenki magáénak érezheti…a futóktól a horgászokig.” A csepeli horgászok hosszú évek, immár 81 éve óta magukénak érzik a partot, gondozzák és ápolják a part jelentős részét, és szemben az álságos mondatokat, figyelmeztetéseket írogató, polgármesterrel, nem akarnak a területre birkózócsarnokot és az annak hátteréül is szolgáló éttermet, vendégházat, parkolókat építeni.

2) A cikk címe: Szurkoljunk együtt a magyar válogatottnak június 10-étől

Mi szurkolunk a magyar válogatottnak, azonban változatlanul nem tudjuk, miért kell ezért egy hónapra, a labdarúgó EB időtartamára, több millióba kerülő „arénát” megépíteni, százezrekbe kerülő programokat szervezni.

3) A cikk címe: Új főépítész Csepelen

A szerzőnek nem jutott eszébe, hogy utána járjon: miért, milyen körülmények között

vált meg az önkormányzat vezetése a kerület előző főépítészétől, dr. Polinszky Tibortól. Mi viszont rákérdezünk: 15 évi főépítészi munka után hogyan „került az utcára” a volt főépítész?

4) A cikk címe: Sztrájk – zárt ajtók mögött

Lass Gábor riportja utolsó mondatait idézzük:

„…értetlenül állunk azelőtt, hogy az intézményvezetők többsége miért vette zaklatásnak a sajtó érdeklődését. Természetesen nyilatkozattételre senki sem kötelezhető, de a véleménynyilvánítás jogát sem szabad senkitől megtagadni.”

Még a végén az igazgatók, a pedagógusok lesznek a hibásak, mert a Fidesz hat éves uralma eredményeként olyan helyzetet hozott létre, amelyben félnek az emberek. Értetlenül állunk a  szerző „tudatlansága” előtt. Lehet, hogy nem ismeri az elmúlt fél év pedagógus tüntetéseit és az azokat kiváltó okokat? Vajon miért nem kérdezte meg magát Borbély Lénárdot: miért kell egy igazgatónak engedélyt kérni egy nyilatkozathoz, miért félnek az emberek Csepelen is? Nem attól tartanak, hogy kirúgják őket, s nem tudnak sehol elhelyezkedni, mert a KLIK mindenhol ott van? Nem attól, hogy a Fidesz vezette önkormányzat Polgármesteri Hivatalában állítólag minden indoklás nélkül szokták kirúgni az embereket? Nem attól, hogy pl. az egyesített óvodák intézményvezetőjét az érintett pedagógusok döntő többsége és a szakszervezetek, a szülői munkaközösségek akarata ellenére nevezték ki?

Vagy Lass úr miért nem kérdezte meg saját főnökét, Szentesi Zöldi László lapigazgató urat, hogy Főnök, mi miért tagadjuk meg rendszeresen a „véleménynyilvánítás jogát” az ellenzék önkormányzati képviselőitől, a Csepeli Munkásotthon Alapítványtól, a helyi ellenzéki pártvezetőktől, miért nem közöljük fizetés ellenében sem politikai hirdetéseiket? Csak nem félt? Mitől, kitől? Talán attól, hogy elv társa kirúgja?

Az is érdekes lehetett volna egy újságíró számára, hogy miért lett ilyen a Fidesz által módosított sztrájktörvény, amely ellehetetleníti a munkabeszüntetéseket, a törvényi keretek között sztrájkot szervezni akaró szakszervezeteket?

Az újságírónak, szerintünk, nem a fenti kérdések megválaszolása volt a célja, feladata. A pedagógusokat kellett lejáratnia. Nem sikerült, mert az igazság a másik oldalon van, s azt az emberek többsége, az ilyen cikkek ellenére is, egyre jobban megismeri.

5) A cikk címe: Ragaszkodunk a szuverenitáshoz

Az MTI-től átvett írás az alaptörvény elfogadásának ötödik évfordulóján megtartott parlamenti ünnepségről kiadott MTI anyag rövidített változata. Ami kimaradt az ünnepségből és a tudósításból:

> a gránitszilárdságúnak nevezett alaptörvényt eddig ötször, volt, hogy egy évben háromszor is, módosították;

> elfogadása napján ezrek tüntettek az Operaház előtt az „egypárti alaptörvény” ellen, miközben a fideszesek bent sápadtan ünnepelték az egyoldalúan elfogadott alaptörvényt;

> az utolsó módosítás óta eltelt két évben a Fidesz elvesztette kétharmados többségét, így már nincs lehetősége újabb, zökkenőmentes módosításra;

> Orbán Viktor szerint, bár az alkotmány alapjaira vonatkozó szellemi koncepciók kizárják egymást, de „el kell sajátítani a békés egyet nem értés kultúráját”, hiszen „a demokráciában a szembenálló felek a koponyákat nem leszakítják, hanem összeszámolják.” Az elmúlt hat év nem erről szólt! Felszámolták a demokratikus intézményrendszer alapjait, a koponyákat meg leszakították, kirúgták, ellehetetlenítették, koncepciós eljárásokban megalázták, „elhajtottak” az országból fél millió embert, lényegében kettészakították az országot.

6) A cikk címe: Kifizeti a 13. havi nyugdíjat a kormány

Az írás nem a félrevezető címről szól. Szó sincs arról ugyanis, hogy a kormány kifizeti a 13. havi nyugdíjat. A 0,9 %-os nyugdíjemelést követő felháborodás csökkentése érdekében kiszámolták, hogy hat év leforgása alatt a kormány ’visszahozta’ a 13. havi nyugdíjat.” A 0,9 %-os nyugdíjemelés meg marad, a kormány felhagy „az infláció feletti nyugdíjemeléssel.” A következő hónapokban azonban még sokszor fogjuk olvasni, hallani: a kormány kifizeti a 13. havi nyugdíjat, a kormány kifizeti a 13. havi nyugdíjat, a kormány kifizeti…

7) A cikk címe: Új és felújított pavilonok Csepelen

A cikk a közterületek rendjéről és használatáról szóló, május 5-én (lapzárta után) beterjesztett és már elfogadott polgármesteri előterjesztés „előszele”.

http://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2016/20160505/114_et_kozterulet_14_2015_rend_mod.pdfés

Elhallgatja, hogy a közterületek rendjéről és használatáról szóló rendeletmódosításban a polgármester kezdeményezésére megszigorították a közterület foglalási feltételeket, s jelentősen megemelték a díjakat. Arról sem szól az előzetes tájékoztatás, hogy több pavilonbérlő szerint a rendeletmódosítás igazi célja: megszabadulni a jelenlegi tulajdonosoktól, s a trafikmutyihoz hasonlóan, pavilonokhoz juttatni a hithű pártkatonákat, a csókosokat, vagy a szimpatizánsokat.   

***

További kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon tavaly szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a Csepeli Hírmondó is testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

> 2015. január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 469 napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladatok ellátásával kapcsolatosan.

Április:

A vasárnapi nyitva tartás visszaállítását követően kinyitottak a nagy üzletláncok hazai üzletei.

Lakástűz volt Csepelen, a Csepeli úton. Négyen enyhe füstmérgezést kaptak, akikhez a tűzoltók mentőket hívtak.

Éjszakai baleset volt a csepeli SZTK-nál. Személyautó és autóbusz ütközött össze, a sérültet kórházba szállították.

A Csepeli Munkásotthon Irodalmi Presszójának vendége Benkő Péter kétszeres Jászai Mari- díjas színművész volt.

Modellkiállítás volt a Csepeli Munkásotthonban.

Május:

1.

Életveszélyes sérüléseket okozott egy őrjöngő a Bánya utcában. A rendőrök a helyszínen elfogták a férfit.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr848700892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása