CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rövidlátók Csepel mai vezetői, Németh Szilárd nagyzási hóbortja

2016. június 06. 05:59 - csú

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT, AZT MI KÖZZÉTESSZÜK!

kidobol-2_7.jpgRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó június 2-án megjelent 11. számából:

A Csepeli Hírmondó új számában folytatódik a kvótás népszavazással kapcsolatos kormányzati kampány támogatása (Megállítani Brüsszelt). Közel öt oldal jutott a sportra, ebből három a focira, de nem tellett arra, hogy köszöntsék a csepeli pedagógusokat a hagyományos Pedagógusok Napja alkalmából. Arra sem figyelt oda az önkormányzat vezetése, hogy az ünnepet felhasználva kifejtse véleményét az iskolák totális államosításával kapcsolatban, holott pl. a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége, amelynek Csepeli Önkormányzat is tagja, tiltakozott az általános iskolák működtetésének államosítása ellen. Mi lehet az oka a hallgatásnak?

Változatlanul nem jutott hely a csepelieket, a közéletet hónapok óta foglalkoztató témákra. Például:

> Miért helyezték, április 30-i hatállyal, „nyugdíj előtti rendelkezési állományba” Papp Péter ezredest, a kerület rendőrkapitányát, miért nem véleményezhette a képviselő-testület az új kapitányra vonatkozó javaslatot?

> A lap vezetőjét még mindig nem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházásának növekvő lakossági elutasítására, a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére.

> Szentesi úr, immár 18. hete nem közli, saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire

> A lapigazgató úr most sem válaszol a legutóbbi lapszámokkal kapcsolatos kritikáinkra, kérdéseinkre. Így nincs válasza arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében; honnan veszi Németh Szilárd az oktatással kapcsolatos adatait; vagy miért nem tudhatják meg a csepeliek, hogyan lett „lezárva” Borbély Lénárd polgármester ittas vezetésének ügye?!

A Csepeli Hírmondó egyes cikkeivel kapcsolatos véleményünk:

1) A cikk címe: Testületi ülés

A szerző a május 25-i képviselő-testületi ülésről tájékoztat, pontosabban annak egyharmadáról. Nem fért bele az általa(?) kiválasztott témák közé például két rendeletmódosítás (szociális rászorultság alapján adható pénzbeli és természetbeni ellátásokról  és az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételeiről szóló rendeletmódosítások); a 2016/2017-es nevelési év előkészítésével kapcsolatos döntések jóváhagyása; a kerület háziorvosi (felnőtt és gyermek) és felnőtt fogorvosi alapellátás működtetésének kérdése.

A mellőzött előterjesztések közül a 2016/2017-es nevelési év előkészítésének feladatait tartalmazó előterjesztést – mint majdnem minden előterjesztést –, Borbély Lénárd polgármester jegyzi. Javaslatának lényege, hogy szeptembertől, a csökkenő gyereklétszám miatt, három óvodában, csökkenteni kell a csoportok számát, míg egy óvodában új óvodai csoport indítására lesz lehetőség. A gyereklétszám csökkenése létszámcsökkentést is fog jelenteni. A 9 fő többségét nyugdíjazzák, illetve lesznek áthelyezések is. A megüresedett státuszok kétharmadát nem kívánják betölteni, így Borbély úr javaslatára, csökkentik a pedagógusi állások számát is. A polgármesteri javaslat nem foglalkozik azzal, hogy mit kívánnak tenni a helyek jobb kihasználása érdekében, várhatók-e további átcsoportosítások, de arra sem tért ki, hogy miért nem mellékelték a közalkalmazottak és a szülői munkaközösség írásos véleményét.

Az újságíró pár sorban tudósít a Szurkolói Aréna épüléséről, de arról már nem, hogy az eddig 15 millióba került Szurkolói Aréna „biztonságos környezetének” megteremtése érdekében túlmunkát rendelt el a csepeli közterület-felügyeletnél, amelyhez 20 millió forintot hagyott jóvá.

2) A cikk felcíme: Metrans-megállapodás: kevesebb lesz a dugó a Corvin-csomópontban

                 címe: Ötszázmillió csepeli fejlesztésekre

 „Borbély Lénárd polgármester kezdeményezésére a csepeli városatyák megszavazták azt a közérdekű megállapodást, amely alapján a METRANS szerelvényei a jövőben nem fogják a reggeli és délutáni csúcsidőben használni a Corvin csomópont vasúti átjáróját.” – olvasható a Csepel.hu – tól átvett cikk felvezetőjében.

A győzelmi hírként közölt felcímhez, a felvezető mondathoz és cikk egészéhez három megjegyzésünk van:

> A Corvin-csomópont forgalma azzal, hogy a Metrans a volt Csepel Művek területén lévő vasúti hálózat igénybevételével bonyolítja le majd a Corvin csomóponton keresztülmenő vasúti forgalmát, nem fog változni, ráadásul már csak a tervezett évi 80.000 konténer miatt is legalább másfélszeres forgalomnövekedéssel kell számolni. Ez pedig mindenképp komoly változást fog jelenteni a csomópontnál, a reggeli és délutáni csúcsidőre vonatkozó megállapodással együtt, hiszen nemcsak a Metrans használja a csomópontot, s várhatóan a Szabadkikötőben működő cégek is növelik vasúti forgalmukat. A Corvin utcai kereszteződés kétszintessé való átépítése, ha lesz rá EU-s támogatás, akkor is évekbe fog telni. A beruházás és a mielőbbi megvalósítását szorgalmazó kerületi vezetők által kötött megállapodás igazi vesztesei a közúti közlekedés résztvevői, leginkább a csepeliek lesznek.

> A megállapodásban egy szó sincs arról, hogy a vasúton beérkező árú, átrakás után, a Csepel Művekből közúton is továbbszállításra kerül, valószínűleg az M0-ás autópálya irányába. A csepeli gerincút folytatása azonban hat éve áll, s megépüléséig a gyár Salak utcai kapuján kimenő és bejövő teherforgalom óriási környezeti károkat fog okozni, tönkreteheti a kerület déli közúthálózatát, az utak melletti ingatlanokat, az ott élő ezrek életét.

> Mindaddig, amíg a megállapodásban szereplő tervek (Corvin-csomópont kétszintessé tétele, a Gubacsi vasúti híd felújítása, a csepeli teherforgalmi tehermentesítő közút (a gerincút továbbvitele az M0-ig) megépítése be nem következik, Csepel egyre nagyobb mértékben „szakad le” a fővárostól, ami esetleges további logisztikai fejlesztések, „más logisztikai tevékenységhez kapcsolódó vállalkozások”, és a kerületi közutak állapota, a csepeli HÉV tervezett megszüntetése miatt véglegessé válhat.

Összegezve: a szükséges fejlesztések megvalósulásig nem lett volna szabad ilyen megállapodást aláírni. A beruházó által beígért 200 fő foglalkoztatása, az önkormányzati fejlesztések 500 millióval való támogatása, aminek a felét csak tervezésre fordíthatják, azonban rövidlátóvá tette a kerület vezetését. Állítólag más országok, városok elutasították a beruházás területükön való megvalósítását.

3) A cikk címe: Megállítani Brüsszelt

Takó Szabolcs, a CSH állandónak tűnő külsőse szerint a „szolidaritási hozzájárulás azt jelentené, hogy Magyarországnak 500 millió eurójába kerülne, hogy ne kelljen befogadnia a számára kijelölt kontingenst.”

A http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/europai-unios-fejlesztesekert-felelos-allamtitkar/hirek/magyarorszag-az-uj-unios-koltsegvetesi-ciklus-egyik-legnagyobb-netto-haszonelvezoje c. linken, a magyar kormány hivatalos honlapján, a következő olvasható:

> Magyarország a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési időszak egyik legnagyobb nettó haszonélvezője;

> „Magyarország az európai strukturális és kohéziós alapokból 25 milliárd euró támogatást kap, ami a régióban elérhető források 11 százaléka. Más forrásokkal – mezőgazdasági közvetlen kifizetések, menekültügy támogatása – együtt összesen 32 milliárd eurót – 12 ezer milliárd forintot – használhat fel 2020-ig az ország.”

A 32 milliárd eurónak ~ 1,5 %-át kellene visszafizetnünk, miközben százmilliárdok mennek el stadionokra vagy a magyar oligarchia mestersége létrehozására, a családi, baráti és fideszes körbe tartozók meggazdagodásának elősegítésére. Arról nem is beszélve, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank pedig 250 milliárd forintot fizetett ki, közpénzből, sokak szerint törvénytelenül, saját alapítványai létrehozására, működtetésére, amelyek csak bírósági döntésre voltak hajlandók nyilvánosságra hozni értelmetlen költekezéseiket.

Egyébként meg az 500 millió euró befizetésére semmilyen hivatalos EU döntés nincs, valószínűleg nem is lesz.

4) A cikk címe: Száz éve hunyt el Görgey Artúr

Helyre kell tennünk a köszöntő egyik idézetét, valószínűleg Németh Szilárd nagyzási hóbortja miatt. Az idézet helyesen: „Mátyás király és Bethlen Gábor óta ekkora hadvezér nem nyargalt magyar csatatereken.” Ugyanez a kérkedés érezhető a világ első Görgey Artúr Általános Iskolája” mondatrészben, amihez azonban ennél fontosabb megjegyzésünk is van: Németh Szilárdot a szocialista önkormányzati vezetés nevezte ki igazgatónak a „világ első Görgey Artúr Általános Iskolájában”, amit aztán fél év után cserben hagyott.

5) A cikk címe: Újra a régi a magyar birkózás

Gratulálunk az olimpiai kvótát szerző magyar birkózóknak, reméljük, sikeresen szerepelnek az olimpián. A londoni olimpiához képest egy fővel nőtt a kvótát szerzők száma, ami siker ugyan, de még nem azt jelenti, hogy „újra a régi a magyar birkózás”. A nyári olimpiák eddigi történetében a magyar birkózók 23 olimpián vettek részt, összesen 252 fővel. Ezek szerint átlagban ~ 11 fő jutott ki az olimpiákra, ami azt is jelenti, hogy még nem a régi a magyar birkózás.

***

További kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon tavaly szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a Csepeli Hírmondó is testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

> 2015. január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 497 napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladatok ellátásával kapcsolatosan.

Május:

Dr. Szabó Szabolcs, Csepel országgyűlési képviselője közleményben szólította fel Németh Szilárd országgyűlési képviselőt, hogy támogassa csepeli gerincút folytatásával kapcsolatos törvénymódosító javaslatát.

Lakástűz volt a Királyerdő utcában, három ember kimenekült a lángokból, megfékezésükben a fővárosi hivatásos tűzoltók vettek részt. Egy kisgyerek és édesanyja korházba került.

Fordulat a bíróságon: megalapozatlan és iratellenes a Szenteczky Jánost hűtlen kezelésben elmarasztaló korábbi, első fokú ítélet. A Fővárosi Törvényszék elvette az ügyet a kispesti bíróságtól és a Budai Kerületi Bíróságot jelölte ki új eljárás lefolytatására.

Nagy sikerrel szerepelt a Csepel Táncegyüttes öt párja a sanghaji nemzetközi zenei fesztiválon.

24.

A csepeli Munkásotthon Tamási Lajos Olvasó Munkás Klubja immár hagyományos Irodalmi Presszójának Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművésznő volt a vendége.

25.

A csepeli HÉV tervezett megszüntetéséről tartott a Csepeli Munkásotthonban lakossági fórumot Hudák János a PM csepeli önkormányzati képviselője.

28.

A Csepeli Horgász Egyesület szervezett tagjai számára házi horgászversenyt a Kis-Duna-parton.

31.

Halálos gázolás történt Csepelen, a Weiss Manfréd úton, a Szabadkikötőnél lévő zebrán

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr438782776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása