CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Vergődés közben

2016. június 18. 05:05 - csú

korhazi_dobbenetes_1.PNGCsapdába kergette magát az Orbán-kormány az egészségügyben. Hagyta, hogy a működésképtelenség határára sodródjon az ágazat, évekig tolta maga előtt a feszítő bajokat a nővérhiánytól a kórházi adósságok újratermeléséig, a kiürülő háziorvosi praxisoktól a kórházi fertőzésekig és most, hogy a farkára csapódott az egérfogó, ijedten próbál menekülni. A vergődés közben feltörő lázas hullámokban aztán kiérleletlen ötletek, átgondolatlan próbálkozások születnek, hol szakmai önérzetre, hol politikusok nyomására, hol pedig költségvetési megszorításokra hivatkozó álmagyarázatokkal, vagy

még azzal sem szolgálva.

Nem tudni például, miért akarja sóval behinteni a kormány a János Kórház pavilonjainak helyét és a Péterfy utcai Kórházat, miért jó, ha újranyitják az ispotályt a Lipóton és ikerházként új kórházat építenek a Szent Imre mellé Budán. Mindegy is. Megígérték, hogy csinálnak valamit a fővárosban, ha már kiderült, hogy mindenhol mállik a vakolat, hát istenem: ennyire futotta. Csak valaki nyissa már ki ezt az egérfogót!

Nem tudni azt sem, mitől fognak majd jobban gazdálkodni a kancellárok, mint az egészségügyi közgazdászként végzett mostani kórházigazgatók. Már rájuk küldték a számvevőket is, nyár végére mégis megint 60 milliárd lesz a tartozásuk, pont annyi, amennyit tavaly is kiköhögött pluszban az állam. Amíg nem valós áron fizetik ki az elvégzett munkát, mihez is kellenek az új vezetők? 8-10 Fidesz-kádernek még nem jutott húsosfazék? Vagy azért, hogy ha minden összedől, legyen, aki átirányítja a dolgozókat más intézményekbe? Ennyire futja, csak megmeneküljünk – kiáltják a saját csapdájukban ülve.

Az egészségügyi béremelésekről szóló  megállapodás után sem tudni, meddig működhetnek a kórházak és szakrendelők. Az orvosok és szakdolgozók kapnak valamit, lehet vitázni, hogy ez sok vagy kevés, de az intézményt mozgásban tartó technikai és gazdasági személyzetnek egy fillért sem ígértek. Ennyire futotta. Pedig, ha majd bezárják a műtőt, meg a vizsgálót, mert nem lesz fűtő és takarító, mindig marad egy gazdaságis, aki elegendő egérfogót tud rendelni.

Jut belőlük a döntésképtelen kormány valamennyi tagjának.

Gulyás Erika (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr778807682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása