CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli düh: "Felháborító, ami itt folyik, és ez az egész rendszerre érvényes"

2016. július 07. 05:34 - csú

lomtalanitas_csepelen-1.PNGTudták önök, hogy a csepeli lomtalanításnak van margója? Hogy eddig csak a koszt látták és a bűzt érezték a lomtalanítás miatt? Nagy hiba! A fideszes városvezetők egyik szócsöve, az Ábel Attila alpolgármester és a Vida István felelős kiadó vezető nevéhez fűződő csepel.hu megmutatta a csepelieknek, hogy a lomtalanításnak bizony-bizony margója is van. Ott már előre mentegetik a politikusi és hatósági mundér becsületét. A baj csak az, hogy a csepeli utcák, terek látványa szöges ellentétben áll az Ábel-Vida páros kísérletével. Ennek ellenére  közöljük a szócső cikkét, mert figyelemre méltó (használt) elemek vannak benne a rengetek lom és kosz mellett:

"A csepeli lomtalanítás margójára

Csepelen június 29-től július 11-ig tart a lomtalanítás, amely most sem múlik el szabálysértések nélkül, noha a szabályok szigorítása eredményeként javult a helyzet a korábbi évekhez képest. A legnagyobb gondot az úgynevezett „lomisok” jelentik, akik rendre megjelennek azokon a helyeken, ahol felgyülemlik az elszállításra váró kacat. Nem kevésbé bosszantó, hogy a lakók veszélyes hulladékokat is az utcákra hordanak a lomtalanítás során.

Július 5-én a Királyerdőben tartottak lomtalanítást. Egy-egy helyen hatalmas kupacokban tornyosultak a különféle limlomok, bútordarabok, elhasznált tárgyak, miegyebek. Körülöttük pedig a már említett „lomisok” tanyáztak, akik turkáltak a lomok között értékesebb darabok után kutatva. Talán a legnagyobb lomhalom a Királyerdei Művelődési Ház melletti szabad parkolóban gyűlt össze. Jól látható volt, hogy a veszélyes hulladéknak számító festékeket, gyógyszereket, gumiabroncsokat is kitettek az emberek. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai egyre-másra szállították el a hulladékot, de csak több forduló után csökkent a temérdek szemét.

Veszelka László, a csepeli közterület-felügyelet megbízott igazgatóhelyettese ezt mondta:

- Noha a szigorúbb szabályok eredményeként már kisebb a felfordulás a lomtalanítás idején, mint korábban, idén is a tavalyihoz hasonló gondokkal nézünk szembe. A „lomisok” előre tudják, hol tartanak lomtalanítást az országban vagy Budapesten, aztán ellepik a környéket. Többségük nem csepeli, hanem az ország vagy a főváros különféle részeiről gyűlnek össze. Csapatokban járnak, még külföldre is elutaznak a lomizás hírére. Az általuk értékesebbnek vélt tárgyak után kutatnak, amelyeket aztán bolhapiacokon eladnak. Közben folyton szemetelnek, zavarják a környék nyugalmát.

- Mit tehetnek ellenük?

- Tudni kell, hogy a jogszabályok értelmében a lomtalanítás idején az utcára kihordott kacatok tulajdonosa a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. A rendőrség eljárást indíthat azok ellen, akik a lomot megdézsmálják, ez ugyanis tulajdon elleni szabálysértésnek minősül. Szoros együttműködésben dolgozunk a rendőrséggel, ha ilyen esetet észlelünk, azonnal értesítjük őket és kiérkezésükig visszatartjuk az elkövetőket A közterület-felügyelet helyszíni szabálysértési bírságot szabhat ki, ha a „lomizóknak” nincs területfoglalási engedélyük vagy vétenek a köztisztasági szabályok ellen. Az sem megengedett, hogy más helyekről Csepelre hordják a szemetet. Ha ezt észleljük, a szállítótól elkérjük a lakcímkártyáját. A bírság összege 5-50 ezer forint között lehet. Nem egy esetben szabtunk ki bírságot, de a tettenérés nem könnyű.

- Mit tehetnek a lakók?

- Azt kérjük tőlük, hogy azonnal jelentsék a szabálysértés esetét a csepeli közterület-felügyelet éjjel-nappal hívható telefonszámán: 278-0150. A közterület-felügyelők csak tettenérés esetén intézkedhetnek, ezért fontos, hogy időben tájékoztassanak minket. Segítenek azzal is, ha felírják a gyanús gépjármű rendszámát vagy más módon adnak pontos tájékoztatást a közrendet zavaró esetekről. A térfigyelő kamerákon keresztül is figyeljük a „lomisok” tevékenységét.

- Milyen visszajelzések érkeznek a lakóktól?

- Főleg arra panaszkodnak, hogy a „lomisok” zajonganak, szemetelnek. Szólnak nekünk, mi pedig intézkedünk, noha nem tudunk jelen lenni mindenhol. Köszönő leveleket is kaptunk, ezeket a közösségi oldalakon is meg szokták osztani.  

A Királyerdei Művelődési Ház parkolójában, a szeméthegyek között „lomisokat” is megkérdeztünk, de csak név nélkül mondták a magukét.

- Semmit nem gyűjtünk, mert nincsen mit -- tárta szét a karját egy középkorú férfi néhány társa kíséretében. – Csupa szemét minden, nincsen egy értékesebb darab.

- Akkor miért strázsálnak itt?

- Hátha mégis találunk valamit… Tizenhat éve lomizok, eddig szerencsém volt.

- Mi lesz, ha megbüntetik?

- Már megbüntettek. Tízezer forint bírságot szabtak ki rám.

- Hogy tudja majd befizetni?

- Hogy?! Sehogy! Majd közmunkán ledolgozom.

Péterfalvi Tamás lakó így vélekedett:csepeli_lomtalanitas-2.PNG

- Mérhetetlenül megalázó, európaiatlan, ami a lomtalanítás idején történik. Felháborító, ami itt folyik, és ez az egész rendszerre érvényes. Egy hete folyamatosan pakolják ki a kacatokat, holott csak egy nappal korábban szabadna az utcákra kitenni a lomokat. Általában este 11 óra körül fekszem le, de a „lomisok” még akkor is nagy ricsajjal verik szét a cuccokat gátlástalanul. De ez talán nem is az ő hibájuk, hanem a rendszeré, amely ezt eltűri. A lomtalanítást egy zárt helyen kéne végezni, ahová beléptető kapukon keresztül lehetne behordani a kacatokat. Ez volna egy európai megoldás.

Gáli Endréné lakó véleménye:

- Itt lakom a környéken. Én magam ritkán teszek ki bármit is az utcára lomtalanítás idején. A „lomisok” annyira nem zavarnak; kiválogatják, amire szükségük van, aztán továbbállnak. Szerintem most kisebb a felfordulás, mint régebben. A kukások gyorsan elhordják a lomokat, és helyreáll a rend 

Cs. A."

Az idézett cikk és a fotók forrása: csepel.hu 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr578871514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chr(27) 2016.07.07. 11:49:42

Allitolag Mo-n is vannak olyan telepulesek, ahol nincsen lomtalanitas, hanem meg lehet rendelni egyenileg egy kontenert, amit a kozterulet fenntarto el is szallit.

Ja varj az penzbe kerul...

mevera 2016.07.08. 11:36:59

@chr(27): Egy háztartásban nem gyűlik össze egy év alatt egy konténernyi hulladék. Most kitettem egy széket, egy akváriumot, és egy használt szőnyeget. Én örülök hogy elviszik. Az évi egyszeri lomtalanítás árát beépítik a szemét díjba, szerintem jól van ez így. A kultúrával, illetve annak hiányával van baj. Lehetne ezt másképp is csinálni.

chr(27) 2016.07.14. 11:54:50

@mevera: nyilvan nalad megvan a kultura, de nem csak beloled es a te szinvonaladon allo egyenekbol all a tarsadalom. Miota nincs Csepelen a kozteruleteken szelektiv gyujto, azota ott sincs mocsok. Ennyi.
süti beállítások módosítása