CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ki, mit tud? Borul a bili! Lehull a lepel a kormányzati átverésről?

2016. július 17. 04:48 - csú

rogan_antal_duhos-255_kisebb_1.pngBíróság kötelezi Rogánt, hogy adja ki a nemzeti konzultáció eredményeit

2011 óta négyszer fordult Orbán Viktor miniszterelnök konzultációs kérdéseket tartalmazó levéllel a választókhoz, ám a kormány csak a legutóbbi, "a bevándorlásról és a terrorizmusról" szóló nemzeti konzultáció eredményeit publikálta

Egy magánszemély tavaly nyári adatkérése alapján azonban most a Fővárosi Ítélőtábla ítéletben kötelezte Rogán Antal minisztériumát, hogy adja ki a többi konzultáció részletes eredménysorát is. Az adatkérőt a bírósági eljárás során az Átlátszó ügyvédei képviselték - írta a portál.

Egy, a KiMitTud adatigénylő rendszeren eredetileg a Miniszterelnökségnek beadott, elsőre egyszerűnek tűnő adatigénylésből a szokásosnál is abszurdabb adatper kerekedett. A felhasználó az addigi nemzeti konzultációk részletes eredményeit szerette volna megismerni, amire annyi érdemi választ kapott, hogy

"valamennyi szociális és gazdasági tárgyú, illetve az Alaptörvény és annak módosításáról szóló törvények esetében figyelemmel voltak a jogalkotási folyamatban a részt vevők az eredményekre."

Az adatigénylő az Átlátszó segítségével bírósághoz fordult, ám előbb a Miniszterelnökség, majd a tavaly őszi kormányátalakítás után a feladatot megöröklő Miniszterelnöki Kabinetiroda is kitartott amellett, hogy az adatigénylést megfelelően megválaszolták, a konzultációk eredményeit az azok alapján megszületett kormányzati intézkedések képezik, nincs itt semmi látnivaló. Az elsőfokú bíróság ezzel szemben úgy látta, hogy a konzultáció eredményének - a szavak általánosan elfogadott jelentése, valamint az adatkéréssel összefüggő levelezés szövegösszefüggései alapján egyaránt - a beérkezett válaszok megoszlását kell érteni. Így aztán az adatigénylés teljesítésére, azaz az eddigi nemzeti konzultációk eredménysorának kiadására kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodást.

Rogán tárcája fellebbezett az ítélet ellen. A Fővárosi Ítélőtábla azonban  ítéletével annak indokai alapján helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Ennek értelmében az alperesnek ki kell adnia a 2011-es alkotmányozási és szociális, valamint a 2012-es gazdasági konzultáció eredménysorát is.
Forrás: Sztárklikk - Népszava

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr268884902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2016.07.17. 21:21:11

Tetszettek volna fideszes pártpénzen konzultálni a néppel, nem az állami költségvetésből származóval!
süti beállítások módosítása