CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Durvul a kampány

2016. július 22. 04:26 - csú

uzenjuk.PNGHogy Orbán Viktor szerint mindig más a hibás, azt tudjuk, az új elemet mindig az jelenti a történetben, hogy ki és miért az. Ezúttal az ideális mumus, az Európai Bizottság a felelős, mégpedig az EU szétveréséért, ellenben az orbáni Magyarország „azáltal, hogy lezárta határait a migránsok előtt, segített megmenteni az európai modellt és életmódot”. Orbán európai párttársa, a német Angela Merkel viszont másképp gondolja: „Németország a tavalyi menekültválság idején az EU értékei mentén cselekedett, nem úgy, mint ahogy például Magyarországon tették”. Két néppárti politikus, két nyilatkozat ugyanazon a hétvégén. A kettő együtt nem lehet igaz, de

szerencsére nem nekünk kell igazságot tennünk. Inkább annak néznénk utána – elsősorban magyar állam- és szavazópolgárként –, mennyire szokása az Orbán-kormánynak az igazmondás menekültügyben.

Napok óta harsogja ugyanis a központi tévé és a rádió, hogy a „magyar baloldal” az európai parlamentben megszavazta: aki nem kér a migránskvótából, fizessen büntetést, méghozzá migránsonként 78 millió forintot, vagyis – vonták le a következtetést – a bolsevikok már megint hátba szúrták a nemzetet.

Ha valakit netán a valóság érdekel: az EP valóban szavazott a múlt héten. Először is elfogadtak egy állásfoglalást a költségvetés felülvizsgálatának előkészítéséről, méghozzá egy lengyel és néppárti, vagyis duplán Orbán-szövetséges jelentéstevő inter­pretációja nyomán, amelynek az 53. pontja – miután utal rá, hogy a vártnál több menekült megjelenése és az ígéreteiket nem teljesítő tagállamok szűkmarkúsága nyomán felbillent a menekültprobléma finanszírozására szolgáló uniós pénzalapok egyensúlya – egyfajta bonus-malus rendszer bevezetésére tesz javaslatot annak érdekében, hogy aki kevesebb terhet vállal a menekültellátásban, illetve a határvédelemben, az fizessen többet, és viszont. Vagyis van egyrészt egy távoli szándék egy pénzügyi kiegyenlítésre, az arról szóló jelentést pedig nem a „magyar baloldal” szavazta meg, hanem az Európai Parlament nagy többsége, ideértve a Fidesz pártcsaládjába, az Európai Néppártba tartozó lengyeleket is. Hetvennyolcmillió forintról vagy más konkrét számról nincs szó a szövegben. Másrészt ugyanabban az időben született egy igazi, azonnali hatályú döntés is, amellyel valóban módosították a költségvetést, olyan értelemben, hogy a tagállamoknak 1349 millió euróval kevesebbet kell befizetniük a tervezettnél az EU közös költségvetésébe. És arról is készült állásfoglalás, hogy a maradványt akár a migrációval kapcsolatos vállalásaik teljesítésére is használhatnák, akik eddig nem fizettek.

Ennyi történt röviden az elmúlt napokban az igazmondás témakörében Brüsszelben és Budapesten. A legkézenfekvőbb tanulság pedig alighanem az: csak októberben lesz a népszavazás, de már most világos, hogy nagyon csúnya kampányra számíthatunk.

Hargitai Miklós

Forrás: nol.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr798884974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása