CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Gyáván hallgat a csepeli városvezetés a csepeli HÉV sorsáról, az épülő méregátrakóról, bűncselekményekről

2016. szeptember 05. 05:59 - csú

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT, AZT MI KÖZZÉTESSZÜK, AMI MEGJELENT, ARRÓL ELMONDJUK A VÉLEMÉNYÜNK!

kidobol-2_9.jpgMiért nem írnak a csillagtelepi postarablási kísérletről, a bátor asszonyok  helytállásáról, idegi megpróbáltatásairól?  - Egy szót sem ejtenek Csepel néma leventéiről, a megkukult fideszes képviselőkről – A HÉV helyett járó villamos ötletének már csengettek?

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó szeptember 1-én megjelent 17. számából:

A 24 oldalból a migráció kérdése most sem maradhatott ki. Szünetelt a nyílt uszítás, de a baloldal lejáratása folytatódott. Most sem jutott egy sor sem a riói olimpiának. Az Aktuális rovatba változatlanul nem fértek bele a csepeli közélet aktuális eseményei vagy hónapok óta megválaszolatlan kérdései. Így például:

> Június 16-án pert vesztett Németh Szilárd Szilvásy György volt szocialista titokminiszter ellen. A jogerős bírósági döntés szerint, Némethnek, hazugsága miatt 350.000 Ft sérelemdíjat kell fizetnie a sértettnek. Vajon kifizette már?

> Miért helyezték, április 30-i hatállyal, „nyugdíj előtti rendelkezési állományba” Papp Péter ezredest, a kerület rendőrkapitányát, miért nem véleményezhette a képviselő-testület az új kapitányra vonatkozó javaslatot?

> A lap vezetőjét továbbra sem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházásának, benne a méregátrakónak, s mindezek lakossági visszhangjának. Aligha csak a helyszűke miatt maradt ki a csepeli HÉV megszüntetésének kérdése. Akkor vajon miért? Ez utóbbi kapcsán június 10-én megjelent a Buckai Szövetség, majd később, néhány napja, Hudák János önkormányzati képviselő Borbély Lénárd polgármesternek írt nyílt levele, amelyeket a lap le sem közölt. Mi viszont várjuk a nyilvánossá tett levelekre a polgármester úr válaszát.

> Szentesi úr, immár 31. hete nem közli saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire. (Az újságíró kérdései és a válasz az alábbi linken olvasható: http://www.csepelimunkasotthon.hu/Peterspictures%202016.01/valasz.pdf)

> A lapigazgató most sem válaszol az idei lapszámokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Így például arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében; vagy miért nem tudhatják meg a csepeliek, hogyan lett lezárva Borbély Lénárd polgármester ittas vezetésének ügye?!

A Csepeli Hírmondó egyes cikkeivel kapcsolatos véleményünk:

1) A cikk címe: Mozgalmas nyár Csepelen

A „mozgalmas nyár” a szerkesztőség kérdésére válaszoló Borbély Lénárd polgármesternek a foci EB-t, az olimpiát, a nemzetiségi táncestet, augusztus 20-át, az óvodai udvarok felújítását, a június 10-én átadott kalózhajós játszótér látogatottságát jelentette. A csepelieknek azonban mást is meg kellett élni:

> július 20-án döntött a kormány a HÉV, így a csepeli HÉV villamoshálózatba integrálásához szükséges tervek elkészítéséről, ami ezek szerint nem volt fontos Borbély úrnak, s amiről már lassan egy éve hallgat. Csaknem egy hete hallgat a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi üléséről, ahol bejelentették hogy a HÉV novembertől már nem a BKV fennhatósága alá, hanem az új szervezethez, a BHÉV-hez tartozik majd. Mi lesz a csepeli HÉV sorsa? A villamos ötletének már csöngettek?

> Nem mert megszólalni Tusványoson sem. A csepeli önkormányzat által anyagilag is támogatott fideszes pártrendezvényen szó nélkül „hagyta” néhány fideszes kerületi polgármesternek az önkormányzati hatáskörök további csorbításával kapcsolatos kormánykritikáját. (Borbély  tusványosi biodíszlet, július 25.; Öntik a pénzt a párttáborba, Csepelről is odafolynak a forintok, július 23.;csepeliek.blog.hu). Hallgatásával gyakorlatilag támogatja az önkormányzati rendszer fokozatos felszámolását.

> Július 1-én egy csepeli asszony, az országosan ismert Sándor Mária szervezett, több ezer fő részvételével, 12 órás figyelmeztető demonstrációt a Kossuth Lajos téren, az egészségügy tarthatatlan helyzete elleni tiltakozás jegyében.

> Állandó hiány a Csepeli Hírmondóban a kerületi közbiztonság javulását időnként erőteljesen megkérdőjelező események bemutatása. A nyáron sajnos volt belőle részünk: két fő halálát okozó autósbaleset a Hollandi úton, dohánybolt rablás, fegyveres postarablási kísérlet, újabb családi ház leégése.

2) A cikk címe: Igazolhatatlan hiányzások

A csepel.info fideszes hírblogtól átvett cikk a baloldali ellenzék egyes tagjainak a képviselő-testületi üléseken való „igazolhatatlan” hiányzásait veszi számba. Érdekes lett volna egy másik témát is feldolgozni, mondjuk például azt, amelyik a nem hiányzó fideszes képviselők hiányzó hozzászólásait mutatta volna ki. Például 2016-ban, a polgármestert leszámítva, a 2 alpolgármester és a 9 képviselő a 8 testületi ülésen, összesen 20 megszólalást „produkált”, azaz testületi ülésenként átlagban 2,5-et. Ráadásul ezek fele egy ülésre koncentrálódott, ahol a Jobbik képviselőjét „kellett” lejáratni, illetve az MSZP-s képviselő asszony javaslatát fúrták meg. A fideszes képviselők több mint a fele 2016-ban meg sem szólalt a csepeli önkormányzat döntést hozó fórumán. Ugyanezen időszak alatt az ellenzék 9 tagja 185 alkalommal szólalt meg, ülésenként több mint huszonháromszor!

3) Jelentős béremelés az egészségügyben

Az udvari szerző, Takó Szabolcs úr cikkéhez csak négy megjegyzésünk van:

> „A hazai bérszínvonal jelentős mértékben, 15-20 százalékkal leszakadt a V4-hez képest az elmúlt 10 évben.” http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/lehet_hogy_nem_sokaig_emelkednek_mar_a_berek.235201.html

> A szerző figyelmébe ajánljuk az alábbi linken olvasható írást: http://index.hu/kulfold/2014/07/22/orvosok_kivandorlas_kulfold/, amelyből csak egy idézet:

„Itthon 150 ezres fizetése volt, a hálapénz ehhez hozzáadott havi 50 ezret, most másfél millió forintot keres egy hónapban.”

> „Egy korábban végzett felmérésünk szerint 300-400 ezres alapbér lenne jó, ezek az emelések azonban ezt az összeget még mindig nem fogják elérni. Az a probléma, hogy nagyon alacsonyról indulunk – mondta az elnök, aki nehezményezi, hogy a technikai dolgozókat teljesen kifelejtették a béremelésből.”

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/orbanek-beijedtek-akkora-beremelest-kapnak-az-orvosok-mint-meg-soha-senki/gctt7kz

> A szerző nem olvasta a csepeli SZTK főigazgató főorvosának 2016. július 17-i testületi javaslatát. Kár. Mert ebből kiderülhetett volna, hogy az intézmény az OTH határozatában rögzített 709 szakorvosi óraszámot csak 78,2 %-ra tudta teljesíteni, s míg korábban a hiány csökkentése érdekében mindössze 60 óra nem szakorvosi órát vett igénybe, a javaslat szerint ezt fel kellett emelni 165 órára. Vajon miért? Csak nem azért, mert nincs elegendő orvos Csepelen sem?

***

További kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a CSH nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a CSH is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon tavaly szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a CSH is a testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

> 2015. január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 584 napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladatok ellátásával kapcsolatosan.

Kimaradt ez is:

Augusztus:

20.

Szent István-napi köszöntő volt a Csepeli Munkásotthonban. Magyar nóta műsorral, verssel és tánccal köszöntötték az ünnepet.

Leégett egy ház a csepeli Almafa utcában. A lakhatatlanná vált ház öt lakója maga gondoskodik elhelyezéséről.

21.

Baleset volt Csepelen a Szabadság u. és az Erdősor u. kereszteződésében. A 159-es autóbusz egy személygépkocsival ütközött össze.

NBIII-as labdarúgó mérkőzés: Kaposvári Rákóczi FC – Csepel FC 3-0 (0-0)

24.

Fegyveres férfi próbálta kirabolni a Vénusz utcai kispostát. A sikertelen próbálkozás során lövés sem dördült, és senki sem sérült meg.

25.

Társadalmi összefogás eredményeképpen kapott új mikrobuszt a csepeli vakvezető-képző kutyaiskola.

26.

Két csepeli család otthonába látogatott el Wolf Kati, családonként 4-4 tanulót lepett meg különféle iskolaszerekkel.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr111676873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása