CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hudák János: Az olimpiáról nem kell népszavazás, a menekültekről igen?

2016. szeptember 13. 05:59 - csú

hudak_janos-jo-221_7.pngRendkívüli ülésen döntött  a csepeli képviselő-testület arról, hogy támogatja Budapest 2024-es olimpiarendezési pályázatát és mint érintett kerület, a szükséges nyilatkozatokat megteszi. A fideszes képviselőket nem zavarta a döntésben, hogy a mai napig nincs egyértelmű válasz arra, a csepeli HÉV tervezett villamossá alakítása pontosan hogyan fog megtörténni, vagy hogy nem lehet ma tudni, mekkora csepeli területeket milyen feltételekkel kell átadni az államnak.

A kvótanépszavás lelkes támogatói az olimpiáról nem kérdeznék meg az embereket sem.

Az utolsó utáni pillanatban sikerült megtudnom, hogy rendkívüli ülést tart csütörtökön 16 órától a csepeli képviselő-testület. Az elvileg szabályosan, 24(!) órával az ülés előtt kiküldött meghívó ugyanis valami technikai furfang miatt csak szerdán 21:31-kor landolt az emailjeim között. Rápillantva láttam, hogy 3 napirendi pont lesz terítéken. A mai nap végig dolgozása után 4 óra előtt pár perccel viszont már 8 előterjesztés szerepelt a meghívóban, ezért az ülés elején kértem 30 perc olvasási szünetet, hogy legalább részben képbe kerülhessek. Bár tudom, hogy sokan nem tulajdonítanak jelentőséget ennek, és a fideszes frakciófegyelem úgy is hozza majd a kötelező igeneket, én azért szeretem tudni, hogy egyáltalán miről is szavazunk pontosan. Borbély Lénárd végül 10 percet „engedélyezett”, de ígérte, hogy

majd részletes ismertetés lesz a napirendi pontok előtt.

Volt persze pár rutinszerű javaslat, ami nem igényelt túl sok figyelmet, ezeknél inkább azon akadtam fent, hogy ha minden évben meg kell ezeket szavazni, akkor miért nem lehet őket betervezni a munkatervbe, miért rendkívüli ülésen kell tárgyalni.

A legfontosabb döntés, amit meg kellett hozni, a budapesti olimpiarendezési pályázathoz kapcsolódott. Ugyanis az esetleges helyszínek által érintett kerületeknek olyan nyilatkozatokat kell tenni, amik biztosítják a későbbiekben a megvalósítást, ha elnyernénk a rendezési jogot.

Három kérdést tettem fel ezzel kapcsolatban. Az első az volt, hogy az eddigi információkon felül van-e olyan a polgármester birtokában, ami garanciát jelent a csepelieknek, hogy nem lesznek elszenvedői a HÉV villamossá alakításának. A mai napig egy sor tisztázatlan kérdés van, ami miatt bizonytalan, hogy valóban jól járnak-e a csepeliek és a déli agglomerációban élők az átalakítással. Második kérdésem az volt, hogy miért nem tartanak népszavazást az olimpiarendezésről, mint más fontos kérdésekről, főleg, hogy vannak olyan közvéleménykutatások, amelyek szerint az emberek többsége nem akar olimpiát. Harmadik kérdésem pedig az volt, hogy mekkora csepeli területeket és milyen feltételekkel kell majd az államnak átadni, ha úgy alakul a helyzet.

Az első kérdésre a szokásos választ kaptam, megtudhattam ismét a polgármestertől, hogy csak politikai hangulatkeltést végzek és egyébként is az előterjesztésnek nem része a HÉV kérdése. (Az ellenzéknek fáj az ország sikere stb.)

A másodikra az volt a válasz, hogy ő meg olyan kutatásokról szól, amik szerint a többség támogatja az olimpiát, szóval egy-egy. A harmadikra pedig ő maga sem tudja egyelőre a választ, később Pákozdi József (Jobbik) kérdésére az „a hídon akkor kell átmenni, ha ott vagyunk” frázist is sikerült elsütnie.

Viszontválaszomban kifejtettem, hogy a HÉV ügye szorosan kapcsolódik az olimpiához, nekünk csepeli képviselőknek pedig elsősorban azt kell figyelembe vennünk, hogy a csepelieket hogyan érinti a változás. Mivel eddig nem születtek egyértelmű, megnyugtató válaszok, a BKK is elismerte, hogy majd csak ezután kezdődnek vizsgálatok a megvalósíthatósággal kapcsolatban, a mostani támogató döntés biankó csekknek minősül az én szememben.

A közvéleménykutatások eredményeire rátérve megállapítottam, hogy akkor úgy tűnik, nem egészen egyértelmű, hogy mi az igazság. Talán a legtisztább és legdemokratikusabb az lenne, ha népszavazáson derítenénk ki. A területek átadásával kapcsolatban pedig ismét a biankó csekk dilemmájához jutunk.

Ezen a ponton kicsit más irányt vett a beszélgetés, Borbély Lénárd ugyanis azon értetlenkedett, hogy lehet, hogy most népszavazást akarunk az olimpiáról, miközben a kvótás népszavazás esetén pont a távolmaradást szorgalmazzuk. Ezért el kellett mondanom, hogy ennek egészen egyszerű oka van. A kvótanépszavazás egy álkérdésről szól, pusztán politikai hangulatkeltés a célja és hogy eltereljék az emberek figyelmét az összeomló egészségügyről, az ipari méretű lopásokról, stb. Valójában nem létezik olyan, hogy kényszerbetelepítés, ma sem lehet egyetlen menekültet Magyarországra hozni a kormány beleegyezése nélkül. Éppen ezért semmiféle jogi következménye nincs a szavazásnak. Sőt, egy valódi demokráciában már rég kimondták volna, hogy ebben a kérdésben nem lehet jogszerűen népszavazást tartani. Ezért buzdítunk arra, hogy távol maradjanak az emberek, de például egy olimpiás szavazásnak volna értelme és részt is vennénk benne.

Nem meglepő módon nem sikerült meggyőznöm a hallgatóságot az igazamról és a Fidesz többsége természetesen megszavazta az előterjesztését. Innentől csak remélni tudjuk, hogy nem fog túl sokba kerülni a csepelieknek ez a buzgóság.

Zárásként aztán még egy érdekes döntés született. Mivel a polgármester úgy tűnik, nem ér rá a szeptember végi rendes ülés időpontjában, a testület megszavazta, hogy töröljük a munkatervből ezt az ülést, ahelyett, hogy más időpontra tennénk. Persze, ha nagyon szükség lenne rá, akkor majd összehívnak rendkívülit, 24 órával előtte!

Ezek mennek, meg a bárányfelhők, mondaná egy régi ismerős erre!

Forrás: Hudák János blogja és Facebook oldala

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6411700979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ajtony 2016.09.13. 13:19:04

hát valóban tök sz@r lenne, ha a csepeli hév a kettes vonalán gyors villamosként menne annak végállomásáig, ilyenkor csak azon filózom el, hogy mi mozgatja azokat, akik a mai állapotok lefagyasztásában látják a jövőt - ugyanis:

Annak idején a gyorsvasút gyors volt, és ráadásul reggelente legalább annyian jöttek Csepelre, mint amennyien beutaztak a városba dolgozni. Annak idején kevés embernek volt kocsija, ma az ingázók negyede-harmada kocsival jár. A BKV leadta a HÉV-eket a MÁV-nak. Annak idején a sziget északi részét Miska-bátyánk elpattintotta - talán - spanyol befektetőknek, a lóvét meg iziben eltapsolta úgy, hogy a Táncsicson még ma is kiesik a protkója a reggelente munkába igyekvőknek.

Csak neked: te is túltolod a bringát, mint a fidesz a menekülttörténettel, hogy a 3,14-csába akartok váltópárt lenni, amikor egy értelmes gondolatot nem tudtok összehozni Molnár Gyuszkótól a külvárosi virtigli mozgalmárig?

Szedje már össze magát az MSZP, mert mészároslőrinces-alcsutdobozos bakfittyeivel nem fog soha a közelébe se kerülni a váltáshoz (annyi kritikát még tennék, hogy a Tocsik-Boldvai, Simongábor-féle sunnyogások olyan magasra vitték az etikai küszöböt, hogy pedofília alatt már meg se rezzen az egyszerű - máról holnapra élő - proli, mint amilyen magam is vagyok)

Tarjányi László 2016.09.13. 20:50:14

A Wallis-Észak-Csepel szindikátusi szerződésben a Németh Szilárd vezette Fidesz-frakció is nyakig benne volt! 2000. november 7-én (SIC!) ők is megszavazták a szerződést. A Csepel tulajdonában levő 126 hektárt 1 Milliárd 129 millióra értékelték fel, ami még 1000 Ft-ot sem jelent négyzetméterenként! Semmi sem történt három év alatt, mégis nettó háromszázmilliót leszámlázott a Wallis Csepelnek "fejlesztési költség" címen!

Én, Tarjányi László voltam a szerződés EGYETLEN AKTÍV ELLENZŐJE CSEPELEN, végül 2003. március 13-án a Városfejlesztési Bizottság ülésén sikerült leszavaztatnom a Wallis szokásos évi bruttó 128 Millió Ft-os számlájának befogadását, s ezzel elindítani a szerződés felmondását!

A 126 hektárból 84 hektár lett 2005 decemberében eladva a Fadesá-nak, bruttó 11.3 Milliárd Forintért, azaz több mint 10 ezer Ft négyzetméterenként, ezt hasonlítsa össze a 2000-ben az MSZP és Fidesz által is elfogadott 1 ezer Forint alatti négyzetméter árral!

Javaslatomra a terület értékesítés előtt fel lett ajánlva Budapest Fővárosnak és a Magyar Államnak ELŐVÉTELRE! Nem éltek vele! Úgy hogy "Miska bátyánk" nem pattintotta le az ingatlant, s a vételárat a 2010 óta regnáló fideszes városvezetés is költi!

Az eladott terület azóta is SZÁNTÓFÖLD besorolású, mellesleg a Fidesz nem is azon a területen, hanem a 9. kerületi VITUKI ingatlanon, a volt Nagyvásártelepen, s a csepeli Szigetcsúcs északi, fővárosi tulajdonban levő részén akar olimpiát rendezni!

Kedves Ajtony, ön előtt is a lehetőség, társuljon a Fadesával a megvett 84 hektár beépítésére, feltéve ha tud kb. 30 ezer fizetőképes vevőt garantálni, óriásit kaszálhat, úgy mint Orbán barátja, Garancsi István a Kopaszi-gát lakópark építkezésen!

Ami meg a jelenleg regnáló fideszes vezetést illeti, ideje lenne elkezdeni Borbély Lénárd kampányában ígért 5000, azaz ÖTEZER csepeli új munkahely megteremtésének!
Ugye, úriember tartja a szavát!

beeeta 2016.09.14. 09:45:47

A gond ott van, hogy olvastam index-en egy felmérést a 2024-es bp-i olimpiáról: sajnos egyáltalán nem meggyőző a határozottan ellenzők fölénye a határozottan támogatókkal szemben, 10% alatt van. Na most ha ezek elkezdenek milliárdos kampányt csinálni az olimpiának is, könnyen lehet több a támogató, mint az ellenző. Akkor pedig még jógalapot is teremtenek a hülyeségüknek.
Olimpiával az a legnagyobb baj, hogy csődöt jelenthetünk. Mi csepeliek is. A HÉV a kisebb baj.
süti beállítások módosítása