CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A csepeliek ágyára és agyára zúdít össztüzet Németh Szilárd és Borbély Lénárd

2016. november 28. 05:59 - csú

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük, cikkeiről elmondjuk a véleményünk

kidobol-2_12.jpgRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, szemlézi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. kerületi önkormányzat Csepeli Hírmondó című lapjában, a közpénzen kiadott fideszes szócsőben, az újság oldalain helyet kaptak, és felhívja a figyelmet azokra az információkra, amelyek nem fértek bele. Hónapról hónapra növekszik az adósságuk az olvasókkal, a csepeliekkel szemben. A legfrissebb Csepeli Hírmondó, az idei 23. szám november 24-én jelent meg:

A lap Aktuális rovatában ismételten kiemelten szerepel Németh Szilárd volt csepeli polgármester, a csepeliek által leszavazott, de a Fidesz listáról mandátumot szerzett országgyűlési képviselő.  Most az alaptörvény módosításának kudarcáról fejthette ki véleményét, míg Csepel megválasztott országgyűlési képviselőjét, Szabó Szabolcsot meg sem szólaltatták a témában, ellenben egy oldalas „Fizetett hirdetés” (?) – ben uszították ellene a csepelieket.

A Csepeli Hírmondóba továbbra sem fért bele egy sor sem, a kerületi és országos egészségügyi, szociális feszültségekről, a

Népszabadság megszüntetése kapcsán kibontakozó hazai és nemzetközi botrányról, tüntetésekről; a szeptember 24-i kőrúti robbantásról; a csepeli közélet aktuális eseményeiről, hónapok óta megválaszolatlan kérdéseiről, az október 23-i ellenzéki tüntetésekről. Hetek óta nem számol el Borbély Lénárd polgármester az október 2-i népszavazásra költött csepeli közpénz felhasználásáról sem. Kíváncsian várjuk, mikor kapunk választ arra, hogy a június 16-án Szilvásy György ellen pert vesztett Németh Szilárd kifizette-e már a sértettnek a 350 ezer forintos sérelemdíjat, vagy lezárult-e már Borbély Lénárd ittas vezetésének ügye, mikor lesz bírósági tárgyalása.

A LAP EGYES CIKKEIVEL KAPCSOLATOS VÉLEMÉNYÜNK:

1) Új mentőautó érkezett Csepelre

A cikk írója szerint Németh Szilárd a következőket mondta: „2010 óta Csepel vezetése arra törekszik, hogy az itt lakók életkörülményei javuljanak, az egészségügyi ellátás javuljon.” Németh Szilárd elfelejtette megnézni a saját maga által előterjesztett éves költségvetési rendeleteket. Ha megtette volna, akkor valószínűleg nem mond ilyen valótlanságot. Németh Szilárd polgármestersége időszakában az SZTK önkormányzati támogatása ugyanis 386,2 millió forinttal csökkent, míg Borbély Lénárd polgármestersége alatt évente növelték ugyan a támogatást, de az még mindig csak 67,21 %-a a szocialisták 2010. évi támogatásának.

Ami pedig a „komoly fejlesztések”- et illeti: annyira komolyak voltak, hogy a mammográfiát megszüntették, s a csepeli lányoknak, asszonyoknak Pesterzsébetre kell utazni egy rákszűrés érdekében.

Egyébként, örülve az új mentőnek, úgy véljük, hogy a mentővásárlás nem helyi önkormányzati alapfeladat. Az állam stadionok építése helyett végrehajthatná például az egyik kötelező feladatát, az Országos Mentőszolgálat fejlesztését, a mentőállomások mentővel való folyamatos ellátását, az egészségügy fejlesztéséről, az elfogadhatatlan kórházi állapotok felszámolásáról nem is beszélve.

2) Főpolgármesteri elismerés Csepelnek

Gratulálunk Nagyné Kovács Tímeának a „Zalabai Gábor díj – A Budapestiek Esélyegyenlőségéért díj” – hoz. Nem rajta múlt, hogy a csepeli fideszes önkormányzati vezetés a hatalomra jutása óta eltelt hat év alatt 445 millió forintot vont ki a csepeli szociális rendszer működtetéséből.

3) Nem múlt el a kötelező betelepítés veszélye

A cikk eredetije a csepel.hu-n jelent meg, november 21-én, Nincs vége a küzdelemnek címmel. Az önkormányzat hivatalos honlapján megjelent tudósítás alatt még nem szerepelt aláírás. Most, az új címmel megjelent cikket már Takó Szabolcs jegyzi. Lehet, hogy plágiumról van szó?

A csepel.hu-n megjelent írásra reagálva, blogunkon is megjelent egy cikk, Miért hazudott már megint Csepelen Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke?, címmel. http://csepeliek.blog.hu/2016/11/23/miert_hazudott_mar_megint_csepelen_nemeth_szilard_a_fidesz_alelnoke#more11992090

A cikk szerzője tételesen cáfolja Németh Szilárdot, miszerint „…a kerületben még soha ennyien nem szavaztak egy irányba.” A valasztas.hu-n elérhető adatok szerint 1997-ben, a NATO-hoz való csatlakozás, illetve a 2003-ban, az EU csatlakozás tárgyában rendezett népszavazásokkor jóval többen szavaztak Csepelen „egy irányba”.

A cikkel kapcsolatban egész oldalas „Fizetett hirdetés” jelent meg a lap 9. oldalán. Kérdéseink: kinek a fizetett hirdetését adta közzé a lap, s miért nincs a megrendelő neve feltüntetve? Ha a helyi Fidesz volt a megrendelő, akkor illett volna legalább annyit odaírni, hogy „Fizetett politikai hirdetés”, mert ez politikai hirdetés.

4) Tisztelt Csepeliek!

Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere  nyílt levélben a magyar Alaptörvényre hivatkozva kéri a csepeliek támogatását az ún. „gender ideológiát vallók” család és házasság felfogása ellen fellépő „Apa, Anya, Gyerekek” nevű európai polgári kezdeményezéshez való csatlakozás érdekében.

A két csepeli levelező csak azt felejtette el, hogy a magyar Alaptörvénnyel szemben Európa számos országában másképp látják a házasság intézményét. Így például jelenleg a következő uniós országok engedélyezik az azonos nemű párok házasságát: Belgium, Dánia, Egyesült Királyság (Észak-Írország kivételével), Franciaország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Portugália, Spanyolország és Svédország. S bár a 2015. évi püspöki szinódus nem engedélyezte az azonos neműek házasságát (http://www.origo.hu/nagyvilag/20151024-ferenc-papa-nem-orul-a-meleghazassag-elutasitasanak.html,)„Ferenc pápa nem örül a melegházasság elutasításának”. A változások a világban, az egyházban sokkal bonyolultabbak, mint ahogy a levélírók azt megfogalmazzák, illetve láttatják.

*****

KIMARADT TÉMÁK, ESEMÉNYEK:

November:

8.

  1. világháborús bombát találtak a Dunában, ezért módosult a Rákóczi híd, a csepeli HÉV és az 1-es villamos közlekedése is.

10.

Külföldi pedagógusok és kerületi általános iskolások vettek részt a Vermes Miklós Általános Iskolában megrendezett Game party-n.

11.

Kárpátaljáról származó, jelenleg Szigetszentmiklóson élő művészházaspár tárlata nyílt meg a Nagy Imre Galériában.

Az I. világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény aláírására emlékeztek az önkormányzat vezetői a Szent Imre téri I. világháborús emlékműnél.

Elfogtak három csepeli betörőt, akik október 14-november 14 között több csepeli lakásba betörtek, s műszaki cikkeket, ékszereket vittek el.

17.

Ismét kiválóan szerepeltek a Halker Király Team versenyzői az egyesület csepeli termében megrendezett 2016. évi kick-box point-fighting és formagyakorlat országos bajnokságán.

18.

Fél éves kihagyás után új teremben nyitotta meg kapuit a Csepeli Boksz Klub. A klub tulajdonosa magánberuházásban hozta létre a csepeli ökölvívók új fellegvárát.

19.

A Napfényes Színitársulat gyermekelőadást tartott a Csepeli Munkásotthon színháztermében, Csoda címmel.

A Csepeli Munkásotthon Nagytánctermében a Nefelejcs Bábszinház tartott gyermekelőadást, a Kippkopp és a Tipptopp gesztenyefigurákkal „közösen”.

23.

Szép sikereket értek el az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola növendékei a Pomázon megrendezett VI. Országos Szaxofonversenyen.

AMI HÓNAPOK ÓTA KIMARADT:

> A lap vezetője továbbra sem közli a csepeliek véleményét. Ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházására vonatkozó lakossági visszhangra, a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére. Ez utóbbi kapcsán június 10-én megjelent a Buckai Szövetség, majd később, néhány napja, Hudák János önkormányzati képviselő Borbély Lénárd polgármesternek írt nyílt levele, amelyeket a lap le sem közölt. Mi viszont várjuk a nyilvánossá tett levelekre a polgármester úr válaszát, és arra is, hogy miután a csepeli HÉV is a MÁV kezébe került, milyen változás várható a vonalon.

> Szentesi úr, immár 43. hete nem közli saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire. (Az újságíró kérdései és a válasz az alábbi linken olvasható: http://www.csepelimunkasotthon.hu/Peterspictures%202016.01/valasz.pdf)

> A lapigazgató most sem válaszol az idei lapszámokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Így például arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében; vagy miért nem tudhatják meg a csepeliek, hogyan lett „lezárva” Borbély Lénárd polgármester ittas vezetésének ügye?!

AMI TÖBB MINT EGY ÉVE KIMARAD:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a CSH nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a CSH is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon tavaly szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a CSH is a testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

> 2015. január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 668 napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladatok ellátásával kapcsolatosan.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3812005126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása