CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi lesz Csepelen, ha a sztrájk miatt nem viszik el a szemetet a kukások?

2017. február 16. 05:59 - csú

fokefesek_sztrajk_elott.PNGSzilveszterkor még eltakarították a szemetet, de mi lesz hétfőtől?

A címben feltett kérdés hónapok óta ott motoszkálhat azokban a csepeliekben, akik figyelemmel kísérték a Közterület-fenntartó Zrt munkatársainak bérharcát. Szóltak ők időben. Már hónapokkal ezelőtt megmondták, hogy most, amikor Magyarország erősödik, Orbánéknak, Matolcsyéknak és a mészároslőrinceknek dől a lé, a kormány és a főváros vezetői talán végre nekik is juttathatnának egy kis TISZTESSÉGES béremelést. A kukások, az utcaseprők, a gépkezelők, alkalmazottak igénye eddig pusztába kiáltott szó maradt. Szakszervezetük most hétfőre, február 20-ra sztrájkot hirdetett, ha addig a fővárosi munkaadójukkal nem vergődnek zöld ágra a bértárgyalásoknál. Reménykedjünk! Most még van néhány nap, néhány óra a megállapodásra. De ha mégsem? Akkor mi történik majd a csepeli szeméttel? Csepel polgármestere miként akarja elhárítani a leselkedő katasztrófát?

Belefulladunk a szemétbe? Addig is, amíg a válasz megszületik, álljon itt a kialakult drámai helyzet összefoglalója:

Sztrájkot hirdetett a szakszervezet a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél, az elégséges szolgáltatások tárgyában indított bírósági eljárásban február 20-át jelölték meg a munkabeszüntetés időpontjának.

A sztrájkot a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél (FKF) működő alapszervezete szervezi – közölte a HVDSZ 2000 szerdán az MTI-vel.

Az érdekképviselet a bértárgyalások elhúzódása, elakadása, illetve a munkáltató érdemi javaslatainak hiánya miatt döntött a sztrájkról – tették hozzá.

Kiemelték: a tervek szerint a szakszervezet február 20-án, hétfőn műszakkezdéstől este 18 óráig sztrájkol, ha pedig ezután sem születik meg a bérmegállapodás, akkor február 27-én már a bérmegállapodás megkötéséig, vagyis határozatlan ideig tartó sztrájkot indítana.

A szakszervezet 2016-tól 2018 végéig harmincszázalékos bértömegnövelést követel a munkáltatótól, az FKF ezzel szemben négyszázalékos fizetésemelést helyezett kilátásba a munkavállalóknak. A közlemény szerint a szakszervezet idei követelésénél figyelembe vette a 2016 utolsó negyedévében végrehajtott, 4,3 százalékos alapbéremelés 2017-re áthúzódó hatását, valamint a rendkívüli jutalom kifizetését, amit a cég az idei első negyedévre tervezett. Továbbá arra is tekintettel voltak, hogy 2016-ban az FKF-nél a kétszázalékos létszámcsökkenés ellenére csaknem öt százalékkal nőtt a ledolgozott munkaidő.

A közlemény szerint az FKF-nél évek óta nem volt érdemi bérfejlesztés és egyre nagyobb a munkaerőhiány. A munkavállalóknak ráadásul az eddigieknél rosszabb munkakörülmények, munkabiztonság mellett kell dolgozniuk, amit a szakszervezet szerint a munkabaleseti statisztikák is alátámasztanak, ugyanis 2013–2015-ben negyven százalékkal nőtt a munkabalesetek száma – közölték. Az FKF 2800 dolgozója közül 2100 tagja az alapszervezetnek. (MTI)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1012263178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása