CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ma este is tüntetnek az Orbán-rezsim ellen Budapesten, Békéscsabán és Szegeden, holnap Debrecenban

2017. április 12. 10:37 - csú

eleg_volt-diaktuntetes.PNGA ma délután fél 6-ra a Hősök terére szervezett, a Közép-európai Egyetem (CEU) és a civil szervezetek melletti kiálló, Orbán-kormány elleni tüntetés után a várhatóan ismét több ezres tömeg átvonul az Oktogonra, ahol fél 8-tól másnap reggel 8-ig blokkolják majd Budapest közlekedését. A szervezők felhívásukban azt írják, mindezt azért teszik, hogy az április 9. és 10.-i tüntetés hevületét magasabb hőfokra állítsák, de békés és erőszakmentes kereteken belül. A demonstrálók célja az is, hogy a vidéket is elérje a tiltakozás, ami lassan valóban országossá dagad: ma Szeged és Békéscsaba, holnap Debrecen is tüntet a civileket és a CEU-t vegzáló törvény ellen.

A Civilizáció civil csoport ma 17:30-ra egy békés és erőszakmentes eseményt szervez a Hősök terére, ahol

egy látványos élő képpel állnak ki a civilek és a gondolat szabadsága mellett. A felhívásban azt írják: a Civilizáció csoport megbélyegzőnek tartja a kormány civiltörvényhez beadott módosító javaslatát, mely csak tovább nehezítené az ország jobbításán dolgozó hazai civil szektor működését.

A Parlamentnek benyújtott új civil törvény külön regisztrációra kötelezné azokat a civil szervezeteket, melyek a magyar állam költségvetési szerveitől függetlenül évi 7,2 millió forintnál nagyobb támogatást kapnak külföldről - figyelmeztetnek, hozzátéve, hogy a civilek és a CEU ellehetetlenítése a tudás és a gondolat szabadságát támadja. "A tudás szabadsága mindannyiunké, és nem hagyhatjuk, hogy ezt elvegyék tőlünk" - írják. 

A szerda esti eseményen a Hősök terén 16 000 m²-es területen az összegyűlő civilek tömege alkot meg egy élő képet. "Ezzel üzenjük Magyarországnak és a világnak, hogy tovább dolgozunk az ország érdekében, és maradunk azok, akik vagyunk; maradunk azért, amiért elköteleztük magunkat. Maradunk, hogy elutasítsuk a megbélyegzést; maradunk, hogy mások is maradhassanak" - írják a Hősök Vétója elnevezésű demonstráció Facebook-oldalán, amin már 11 ezren jelezték, hogy ott lesznek, és 14 ezer ember érdeklődik iránta.

A Hősök teréről a tömeg átvonul az Oktogonra, ahol fél 8-tól várhatóan csütörtök reggel 8-ig blokkolják a forgalmat, azért, hogy lemondassák és eltakarítsák a jelenlegi kormányt és holdudvarát a teljes magyar közéletből. A szervezők azonban figyelmeztetnek, hogy a tüntetést békés és erőszakmentes kereteken belül szeretnék megtartani, hogy ne adjanak okot a rendőrségnek a tömeg feloszlatására. "A dobálás és mások vegzálása számunkra elfogadhatatlan és nem megengedett!" - írják, hozzátéve, hogy ez nem spontán tüntetés vagy nem bejelentésköteles demonstráció, hanem flashmob; aminek ideje és helyszíne konkretizált, fixált. "Így emiatt ugyanúgy nem vegzálhatnak minket a rendőrök, mintha bejelentettük volna" - figyelmeztetnek, majd arra kérik a résztvevőket, hogy a randalírozó, erőszakos embereket, a provokátorokat az első felszólítást követően azonnal távolítsák el. "Nem engedjük, hogy csürheként, fizetett provokátornak lefestve emlegessenek minket a jobboldali médiában. Ha megjelenik a rendőrség, márpedig biztos így fognak tenni, akkor szigorúan tilos őket inzultálni, dobálni, janiskodni és bármi egyéb erőszakos cselekedetet folytatni az irányukba. Fontos, hogy mindkét pontot megértse mindenki és be is tartsa! Ellenkező esetben mi magunk kell, hogy feloszlassuk a tömeget" - írják a felhívásban.

A flashmob célja az is, hogy elérjék a vidéki városokat is, hogy ők is hallassák hangjukat a budapesti tüntetésektől és egyéb demonstrációktól függetlenül vagy akár azokkal szervesen összehangolva. 

Vidéken is tüntetnek

A Hősök terén rendezett tüntetéshez már csatlakozott Szeged, Békéscsaba és Debrecen is. Az öt órakor Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központnál rendezett tüntetés felhívásában arra figyelmeztettek, hogy a kormány retteg a gondolkodó emberektől, a kritikától és a vitától. "Mindent megtesznek, hogy a sajátjuktól eltérő véleményt és gondolatot betiltson, ezért is akarja bezáratni az egyetemet. Ha ezt hagyjuk könnyen lehet, hogy a jövő héten a Szegedi Tudományegyetem kerül sorra. Nem hagyhatjuk, nem hagyjuk! Most rajtunk a sor!"

Békéscsabán fél 6-kor kezdődik a tüntetés a Szent István téren, ahol közös zenéléssel, táncolással állnak ki és tiltakoznak a Közép-európai Egyetem bezárása és a civil szervezetek megbélyegzése, ellehetetlenítése ellen. Az Ébredj, Viharsarok nevű civil csoport felhívásában azt kéri a résztvevőktől. hogy hozzanak színes szalagokat, hogy látványosabb legyen a tánc. "Éljük át, tanuljuk meg együtt a demokráciát!" - írják, hozzátéve: Szabad ország - Szabad egyetem - Szabad civilség csak akkor lesz, ha szabaddá tesszük magunkat.

"Áder aláírta, mi tüntetünk!" - így szól a debreceni tüntetés szlogenje. "A kormány bezáratja Magyarország legjobb nemzetközi megítélésű egyetemét, hatalmas károkat okozva az országnak és hazánk tudományos életének. Nem hagyhatjuk szó nélkül a rombolást! Várunk Téged 2017 április 13-án, csütörtökön 18:30-kor a Régi Városháza elé!" - írják az esemény Facebook-oldalán.

Forrás: Népszava

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr712418989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása