CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Milliós prémiumok kifizetését, a közbiztonság romlását, a „hídcsatát” akarja eltitkolni a csepeli lakájmédia

2017. május 08. 05:59 - csú

Németh Szilárd Csepelen Brüsszel  helyett a józan észt állítja meg

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) május 4-én megjelent 9. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünk

kidobol-2_16.jpgA Csepeli Hírmondó szerkesztősége folytatta a kormány, illetve a Fidesz által indított politikai (hecc)kampánytémákat, az „Állítsuk meg Brüsszelt!”; „Úgy táncolnak, ahogy Soros fütyül”; „Orbán Viktor megvédte Magyarországot Brüsszelben” című írásokkal, Németh Szilárd főszereplésével, a kormány kampányszövegének közlésével. Most sem maradhatott ki a szocialisták, az ellenzék  lejáratása.

A konkrétumok hiánya mellett ismét kimaradt a hazai és nemzetközi vélemények, álláspontok, illetve a bírált szervezetek, pártok, személyiségek álláspontjainak ismertetése. Ezért ajánljuk az alábbi cikket olvasóink figyelmébe: http://csepeliek.blog.hu/2017/04/27/kemeny_brusszeli_valasz_az_orban-fele_hazug_nemzeti_konzultaciora

A csepeli olvasók továbbra sem olvashatnak mindennapi életükkel, gondjaikkal kapcsolatos cikkeket az egészségügyi, szociális feszültségekről; a csepeli közélet aktuális eseményeiről; a hónapok óta megválaszolatlan kérdésekről, például. a csepeli HÉV sorsának alakulásáról. Továbbra sem tudják meg mi lesz az olimpiai pályázat visszavonása miatt a tervezett csepeli fejlesztések sorsa. Az egyre hosszabb hiánylistát írásunk végén közöljük.

A lap egyes cikkeivel kapcsolatos véleményünk a következő:

1) Üléseztek a képviselők

Az április 27- képviselő-testületi ülésről tájékoztat Lass Gábor, a lap újságírója. Tőle csak a vezetés számára pozitív üzenetet hordozó napirendekről (a 22-ből 10-ről) kaphattunk pár mondatos információt. Kimaradt azonban több fontos téma:

> Morovik Attila alpolgármester javaslatára ez év június 30-ával a testület szétdarabolta a Nagy Imre ÁMK-t. A bölcsőde a Humán Szolgáltatások Igazgatóságához, az óvoda a Csodakút Egyesített Óvodához, míg az iskola és az Alapfokú Művészeti Iskola a Dél-Pesti Tankerületi Központhoz került. A javaslat minden szakmai indoklás és hatástanulmány nélkül került a testület elé, s nem tisztázza az átszervezés költségeit, illetve a munkajogi problémákból adódható kiadások nagyságát sem. Ráadásul az előterjesztő nem vette figyelembe a szakszervezetek véleményét.   

> Egy másik napirend keretében a testület véleményezte és támogatta a tankerület javaslatát a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola telephelyeinek két soroksári intézménnyel való bővítéséről, a Mészáros Jenő Speciális Általános Iskola és a Karácsony Sándor Általános Iskola feladatkörének kiterjesztéséről, a Kék Általános Iskola névfelvételéről. Fontos döntés volt a Szamos Mátyás Szakgimnázium és Szakközépiskola megszüntetése, illetve a Csete Balázs Szakgimnáziumba felvehetők körének csökkentése, majd 30 százalékkal. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egyre kevesebben szerezhetnek középiskolai végzettséget csepeli iskolában.

> A testület elfogadta a 20016. évi költségvetésről szóló beszámolót. Az előterjesztés, illetve a vita nem adott választ néhány lényeges kérdésre, amely érdekelte volna a csepelieket. Így például: mi volt az oka a tudatos alul tervezésnek, miért csökkent, a beszedett adók növekedése mellett, a működési bevételeknél a tulajdonosi bevételek aránya, miért járult több milliárd forinttal hozzá az önkormányzat a magyar államháztartási hiány csökkenéséhez, miért csökkenti az önkormányzat az ellátottak pénzbeli támogatását, illetve a közfoglalkoztatottak számát.

> Az önkormányzat egyszemélyes gazdasági társaságai (Csepeli Városgazda Zrt, Csepeli Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Kft és a Városkép Kft) tavalyi évről szóló beszámolóit elfogadva, döntött a testület a három vezetőnek javasolt milliós prémiumok kifizetéséről is. Csak azt tudnánk, miért kell ezeket titkolni?

> Elfogadták a 2016-os évi belső ellenőrzésről szóló beszámolót. A tájékoztatás azért lett volna szükségszerű, mert egyrészt az önkormányzat évek óta törvénysértést követ el az ellenőrzési csoport létrehozásának elmulasztásával, másrészt a beszámolót a POHI állományában nem szereplő titokzatos „belső ellenőrzési vezető” készítette.

Ugyanakkor a cikk elején közölt rendőrségi beszámolóból hiányzott a közbiztonság negatív tendenciáit feltáró, a lakosság biztonságérzetét befolyásoló folyamatok bemutatása. Szükséges lett volna rámutatni, amit egyébként a beszámoló sem hallgatott el, hogy például 2010-hez képest emelkedett a bűncselekmények száma a testi sértések, a garázdaság, a kifosztás és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények vonatkozásában, miközben ezen esetekben a nyomozás-eredményességi mutatók visszaestek. Vagy rendkívül alacsony, mindössze 6,1 % a nyomozás-eredményességi mutató a lakásbetöréseknél. Vajon miért nem lehetett ezekről a sajnálatos tendenciákról is írni pár sort a CSH-ban?

2) Kettő helyett három: teljesen megújulnak a Gubacsi hidak

A Gubacsi híd háromnyílású, alsópályás, rácsos szerkezetű gerendahíd. Lehet persze több részletben felújítani, de „Gubacsi hidak”- ról beszélni („…három új híd lehet belátható időn belül”), jól hangzik, csak nem igaz. Néhány megjegyzés a cikkhez:

> A „csepeli MSZP a kínai kapcsolatok fejlesztését és a keleti nyitást hibáztatja a felújítás miatt. A párt azt követeli, hogy a hidakat politikai okokból egyszerre újítsák fel.” Az MSZP Csepeli Szervezete a híd teljes felújítását a Dél-Pesti Kórház gyorsabb, biztonságosabb megközelítése érdekében követelte, amit persze elhallgat a cikk ismeretlen szerzője. https://www.facebook.com/csepelimszp/photos/a.551451371569867.1073741827.461896597192012/1286978034683860/?type=3&theater

Az MSZP követelését alátámasztja a Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat, amelyből az is kiderült, hogy a kormány „egyetért azzal, hogy átépítsék a rendkívül rossz műszaki állapotú Gubacsi vasúti hidat a kikötő és a vasúthálózat közötti zavartalan teherforgalom biztosítása érdekében.” Tehát a kormány csak a vasúti hídról döntött. http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/atepitik_a_gubacsi_hidat.631866.html

Az, hogy a „közúti híd felújításának előkészületeit a Fővárosi Közgyűlés kezdte meg”, biztató, megvalósítása azonban – kormányzati támogatás híján –, csak a távolabbi jövőben várható, ami elfogadhatatlan. 

> „a Metrans csak egy” a Gubacsi híd tucatnyi használója közül írja a lap, ami igaz, csakhogy a vasúti híd felújításának szükségessége éppen a Metrans beruházás kapcsán merült fel. Az önkormányzat 2016. június 14-én közérdekű együttműködési megállapodást kötött a Metrans Konténer Kft-vel, amit a testület 2016. május 25-én hagyott jóvá. Ebben a következő olvasható, az önkormányzati kötelezettségek között:

 „az Önkormányzat vállalja, hogy….az alábbi beruházási célok érdekében együttműködik a Beruházóval, illetve az egyeztetésben kötelezően résztvevő egyéb állami szervekkel: …b.) a beruházással érintett vasúti útvonal csepeli szakaszán található Gubacsi vasúti híd felújítása, átépítése.”

Az ügy „pikantériája”, hogy az ellenzéki tiltakozás és a városvezetés vádjai közepette a cikkben sem esik szó, a Metrans beruházás egy másik rendkívül fontos, a megállapodásban szereplő III./1./ a.) a Corvin csomópont kétszintű, a vasúti és közúti forgalmat külön szintre helyező kiépítésé” – ről. Ugyancsak nincs semmi hír a megállapodás III./1./c.) pontban elfogadott „csepeli teherforgalmi tehermentesítő közút” megépítésének megkezdéséről. Mindezek megvalósítására ugyanis nem valószínű EU-s támogatás, ami azt veti előre, hogy a csepeli tömegközlekedés körülményei a beruházás kapcsán várhatóan csak romlani fognak.

http://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2016/20160526/131_et_Jav_egyuttmkodesi_megallapodas_METRANS_Kontener_Kft_vel.pdf

*****

További kimaradt események:

Április:

  1. Zsoldos Irén festő képeiből nyílt kiállítás az ÁMK Galériájában.
  2. Hangszerválasztó program volt a Csepeli Zeneiskolában.

„Békemenetet” szervezett a Kétfarkú Kutya Párt a kormány Brüsszel ellenes politikája elleni tiltakozásul.

Horváth Balázs fotóművész képeiből nyílt kiállítás az Erdei Éva Galériában.

  1. Egy kisteherautó és egy személygépkocsi összeütközése miatt órákig állt a forgalom a csepeli Weiss Manfréd úton.
  2. A csepeli CSINI SE véradást szervezett a Curves Csepel női edzőteremben.
  3. Az országos körúton járó „egészségkamion” Csepelen töltött egy napot.

Május:

  1. A baloldali ellenzéki pártok és a szakszervezetek a Népligetben ünnepelték május elsejét, a munka ünnepét.
  2. Fennállásának 75. évfordulóját ünnepelte a Hermann Ottó Általános Iskola.

Megérkezett a Csepeli Szabadkikötőbe az első közvetlen teherszállító vonat Kínából, 17 napos út után.

Ami hónapok óta kimaradt:

> A lap vezetőjét továbbra sem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházásának lakossági visszhangja, a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére. Ez utóbbi kapcsán múlt év június 10-én megjelent a Buckai Szövetség, majd később, néhány hete, Hudák János önkormányzati képviselő Borbély Lénárd polgármesternek írt nyílt levele, amelyeket a lap le sem közölt. Mi viszont várjuk a nyilvánossá tett levelekre a polgármester úr válaszát.

> A lapigazgató most sem válaszol a tavalyi lapszámokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Így például arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében; vagy miért nem tudhatják meg a csepeliek, hogyan lett „lezárva” Borbély Lénárd polgármester ittas vezetésének ügye?!

Ami több mint egy éve kimaradt:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a CSH nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a CSH is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> Szentesi úr, immár 66. hete nem közli saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire. Az újságíró kérdései és a válasz az alábbi linken olvasható: http://www.csepelimunkasotthon.hu/Peterspictures%202016.01/valasz.pdf

> blogunkon 2015. szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” című cikk, amely a vesztes perrel foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a CSH is a testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8312488459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása