CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Völgy utcai brutális gyilkosságról mélyen hallgat a csepeli lakájmédia, sikerpropagandával és hazugsággal akarják eltakarni a rideg valóságot

2017. május 22. 05:59 - csú

kisbiro-kicsi_14.pngAmi a Csepeli Hírmondó (CSH) május 18-án megjelent 10. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünk

A Csepeli Hírmondó szerkesztősége valamiért fontosnak tartott egy 11 oldalas „félidős értékelést”, valószínűleg Borbély úr „sok energiát felemésztő” munkájának dicsőítése érdekében. Csak azt nem tudjuk, mit szól mindehhez Németh Szilárd, aki most mindössze két oldalon sorosozhatott, migránsozhatott. Ez utóbbiak esetében ismét kimaradt a hazai és nemzetközi vélemények, álláspontok ismertetése. Ezért ismét ajánljuk az alábbi cikket olvasóink figyelmébe: http://csepeliek.blog.hu/2017/04/27/kemeny_brusszeli_valasz_az_orban-fele_hazug_nemzeti_konzultaciora, illetve javasoljuk az Európai Parlament legutóbbi döntésének megismerését is. http://www.blikk.hu/aktualis/politika/ultimatumot-adott-brusszel-a-kormanynak/7jq4rkp 

A csepeliek  továbbra sem olvashatnak mindennapi életükkel, gondjaikkal kapcsolatos cikkeket az egészségügyi, szociális feszültségekről; a csepeli közélet aktuális eseményeiről; a hónapok óta megválaszolatlan kérdésekről, például a csepeli HÉV sorsának alakulásáról. A csepeliek változatlanul nem tudhatják meg a Hírmondóból, hogy mi lesz az olimpiai pályázat visszavonása miatt a tervezett csepeli fejlesztések sorsa. Az egyre hosszabb hiánylistát írásunk végén közöljük.

A lap egyes cikkeivel kapcsolatos véleményünk a következő:

1) Csepel: sikerre hangolva

A háromoldalas polgármesteri interjút a polgármesteri kabinet 3 fős, Ábel Attila vezette agit.prop. csoportjának két munkatársa készítette. Ebből adódóan a cikkből árad a szervilizmus, az alákérdezés, a kényes problémák, kérdések megkerülése, még Németh Szilárd nyílt piedesztálra emelése sem marad el.

A riportban Borbély erősen kezdi mondandóját: „2014 óta a választási program javát megvalósítottuk.” Akkor nézzük miről felejtkezett el a polgármester, mit nem kérdeztek meg a jól megfizetett propagandisták a főnöktől. Hol tart szerintünk a 35 pontban meghirdetett 2014-es polgármesteri választási program („Csepel jövője 35 pontban”) végrehajtása, a teljesség igénye nélkül, csak a legfontosabb ígéretek vonatkozásában:


  1. „A Kormánnyal együttműködve 5000 új munkahelyet hozunk Csepelre.” – volt az ígéretdömping első pontja. Borbély az írásban azt állítja, hogy „az elmúlt időszakban sok munkahely jött létre Csepelen.”, ami ugyan messze van az 5000-től, de ki emlékszik már erre az 5000-re.
  2. „Csökkentjük az építményadót.” – ígérte. Az ígéret csak részben teljesült, az 500 négyzetméter feletti építmények esetében növelték, s új adónemként bevezették a kiemelt örökségek és a gépkocsitárolók utáni építményadók rendszerét, nehogy véletlenül kevesebb építményadó folyjék be a költségvetésbe.
  3. „Inkubátorházat építünk a kezdő vállalkozóknak.” Nem készült el, csak ígéret maradt.
  4. „Felvirágoztatjuk a Csepeli Munkásotthont.” A választási program5. pontja az egyik legnagyobb hazugsága volt az akkori polgármester-jelöltnek. Azóta sem támogatja az önkormányzat Csepel legnagyobb és legrégebbi művelődési intézményét, sőt mindent megtesz annak érdekében, hogy állami támogatást se kapjon. Lásd blogunk május 18-án megjelent írást: „A Csepeli Munkásotthon érdekében írt levelet Nagy József kuratóriumi elnök Hoppál Péter államtitkárnak.”
  5. „Minden panelépületet felújítunk az EU és a kormány támogatásával.” Ebben a tempóban valószínűleg 5-6 választási ciklus sem lesz elegendő az eleve végrehajthatatlan ígéret megvalósítására.
  6. „Folytatjuk az országos rezsicsökkentést Csepelen is.” Azóta országosan és Csepelen is leállt, sőt az újabb rezsicsökkentésnek egyelőre híre-hamva sincs. Arról viszont olvasható cikk, például a napi.hu-n, hogy a korábbi gázellátók helyett most a FŐGÁZ fölözte le a nyereséget, anélkül, hogy ezt visszaforgatta volna a még mindig magas gázárak, a rezsikiadások csökkentésbe. http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/oriasi_fordulat_a_rezsicsokkentesben_nagyot_kaszalt_az_allam.638287.html
  7. „Megtisztítjuk és biztonságossá tesszük a Görgey Iskola környékét. Visszaszerezzük a… Görgey Iskolát…stb.” Az ígéret írott malaszt maradt, immár hetedik éve.
  8. „Teljes egészében kiépítjük a gerincutat.” Már akkor is látszott, hogy az ígéret alapfeltételei (kisajátítás, tervezés, pénzügyi támogatási rendszerek biztosítsa) sincsenek meg, sőt azóta sem lettek rendezve. Megépítésére tehát még évekig várni kell.
  9. „2x2 sávosra szélesítjük a Gubacsi hidat.” A blogunkon megjelent alábbi két írás bizonyítja, hogy ebben az ígéretben azóta sem történt semmi:

http://csepeliek.blog.hu/2017/05/15/ez_a_mereg_kisiklott_a_gubacsi_hid_teljes_felujitasa_ujabb_borbely-mese_kampanyhabbal_nagy_zsufoltsa

http://csepeliek.blog.hu/2017/05/16/a_csepeli_gubacsi_hid-csata_a_hid_masik_vegerol_pesterzsebetrol_nezve

  1. „Gyalogos és kerékpáros hidat építünk a Kis-Duna fölé.” A cél nagyszerű, de sehol nincs bizonyíték rá, hogy elkezdődött volna legalább a tervezése.
  2. „A Kormánnyal közösen nemzetközi vízisport központot építünk Észak-Csepelen.” A budapesti olimpiától való kormányzati visszalépés a messzi jövőbe „helyezte” az álom megvalósításának lehetőségét.
  3. „Megszüntetjük a Csepel SC-ben uralkodó áldatlan állapotokat.” Mindeddig semmi előrelépés nem történt, sőt az ígéret ellenére további három évre meghosszabbították a területre vonatkozó építési tilalmat. Nehogy véletlenül fejlődhessen a csepeli sport fellegvára.

Nem foglalkoztunk a választási program egészségügyi, szociális kérdéseivel, ígéreteivel. Ezekben látszólag történtek előre lépések, miközben az elmúlt években százmilliókat vontak ki a két ellátási rendszerből, a szociális segélyezésből, az SZTK önkormányzati támogatásából. (Például 75 %-kal csökkent az ellátottak pénzbeli juttatása.) Arra a hazugságra sem tértünk ki, hogy Németh Szilárd lobbizásának köszönhető, hogy megvalósult „a Csepeli Gerincút és a teljes csatornázás a kerületben”, ugyanis már többször bizonyítottuk: a gerincút építése már a 2014-es választások előtt elkezdődött, illetve, hogy a csatornázási szerződést 2009-ben aláírták. Nem szólt a polgármesteri sikertörténet arról sem, hogy 2014-ben megígért 5000 fős munkahelyteremtés ellenére 2016 végére az önkormányzat vezetése 57 %-kal(!) csökkentette a közfoglalkoztatottak létszámát.  

A polgármester választási ígéretei már megfogalmazásukkor is a víziók kategóriájába tartoztak, a mostani „félidős értékelő” pedig bizonyítja, hogy egyetlen céljuk volt csak: becsapni  a csepeli választókat. Németh Szilárd, a 2014-es országgyűlési képviselőválasztások elvesztése után azt írta a Borbély-programhoz ajánlásként: „Borbély Lénárd polgármesterjelölt a legjobb választás Csepel számára”. Ebben sem volt igaza. A bizonyítást nem várhattuk el a pártpolitikai szócsővé lezüllesztett Csepeli Hírmondótól. Az viszont elgondolkodtató, hogy kritika, valós kérdések nélkül közzétesznek egy álinterjút, majd egy nyolcoldalas „eredménylistát.

2) „Nem lehet mindenre nemet mondani”

Ábel Attila kapott lehetőséget, hogy azonnal reagálhasson a lapban megjelent ellenzéki véleményekre. Mi inkább az olvasóra bíznánk a kritikus megjegyzések megítélését? Nekünk csak két megjegyzésünk van az alpolgármesteri mondatokhoz.

 Az egyik, hogy együttműködésről akkor lehet beszélni, ha az ellenzék lehetőséget is kap véleménye megfogalmazására. A testületi előterjesztések tapasztalatai (egyeztetést nélkülöző előterjesztések utolsó pillanatban, sürgősséggel való beterjesztése) azt bizonyítják, hogy a fideszesek tudatosan kizárják az együtt gondolkodás lehetőségét.

 A másik megjegyzésünk: abba kellene hagyni a hazugságokat, a csúsztatásokat, a 2010 előtti időszakban történtek meghamisítását, például: „A Munkásotthont… az MSZP ’szervezte ki’ a köztulajdonból.” Vagy annak kormánypárti előírását, hogy mivel foglalkozzon az ellenzék.

Külön reagálunk arra a gondolatra, hogy „az önkormányzati képviselőknek nem nagypolitikával kell foglalkozniuk, hanem a körzeteikért kell dolgozniuk.” A nagypolitikát a Fidesz hozta be a képviselő-testületi ülésre (állásfoglalás kierőszakolása a migráns ügyben), a csepel.hu és a Csepeli Hírmondó oldalaira. (Lásd a CSH mostani számában megjelent írást: Miért és kik tartják napirenden a Soros-egyetem ügyét?) A mondat második része azonban a teljes képviselői kar, tehát a fideszes gombnyomogatók lebecsülését is jelenti. Ábel úr szerint a képviselők, foglalkozzanak csak a körzetükkel, Csepelről meg majd ők döntenek. Érthető, ha az ellenzék nem kíván ehhez asszisztálni.

3) „Gondolkozunk, hol legyen a mecset” – Szabó Szabolcs a migránsok betelepítéséről

A cikk a csepel.hu-n megjelentek jelzés nélküli átvétele. Az írás alá szerkesztett „Ez már nem vicc!” című szerkesztői véleményre válaszul, olvasóink figyelmébe ajánljuk blogunk alábbi írását:

http://csepeliek.blog.hu/2017/05/10/tomeny_hazugsagot_rejtenek_a_csepeli_lakajmedia_ostoba_kerdesei

*****

További kimaradt események:

Május:

  1. Tűzoltókat köszöntöttek az önkormányzat vezetői a hivatalban, Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének napja alkalmából.
  2. Lopás közben fogtak el a csepeli rendőrök egy autótolvajt, aki egy parkoló személygépkocsit akart feltörni.
  3. A II. világháború áldozataira emlékeztek az önkormányzat vezetői a Szent Imre téri II. világháborús emlékműnél.
  4. Megkezdődött az ötödik Csepeli Művészeti Szemle Gálája a Királyerdei Művelődési Házban.
  5. Brutális gyilkosság történt Csepelen, a Völgy utca egyik emeletes házának első emeleti lakásában. A gyilkossággal gyanúsított személy azóta önként jelentkezett a rendőrségen. Jelenleg folyik a rendőrségi eljárás.

Ami hónapok óta kimaradt:

> A lap vezetőjét továbbra sem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházásának lakossági visszhangja, a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére. Ez utóbbi kapcsán múlt év június 10-én megjelent a Buckai Szövetség, majd később, néhány hete, Hudák János önkormányzati képviselő Borbély Lénárd polgármesternek írt nyílt levele, amelyeket a lap le sem közölt. Mi viszont várjuk a nyilvánossá tett levelekre a polgármester úr válaszát.

> A lapigazgató most sem válaszol a tavalyi lapszámokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Így például arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében; vagy miért nem tudhatják meg a csepeliek, hogyan lett „lezárva” Borbély Lénárd polgármester ittas vezetésének ügye?!

Ami több mint egy éve kimaradt:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a CSH nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a CSH is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> Szentesi úr, immár 68. hete nem közli saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire. Az újságíró kérdései és a válasz az alábbi linken olvasható: http://www.csepelimunkasotthon.hu/Peterspictures%202016.01/valasz.pdf

> blogunkon 2015. szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a CSH is a testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4912529399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása