CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

„Ilyen jó még a csepeli szakorvosi ellátás soha nem volt” az SZTK mengeléző csepeli főigazgató-főorvosa szerint?

2017. augusztus 04. 05:59 - csú

gondolkodo_kezebe_temeti_arcat.PNGElképesztő, hogy

a mindenáron való megfelelési kényszer mit hozhat ki egyes emberekből. Dr. Juhász György főigazgató/főorvosból, a csepeli szakrendelő (közismert kifejezéssel: az SZTK) vezetőjéből – szerintem –, a tömény szervilizmust. Július 14-én a képviselő-testületi ülésen, a csepeli tüdőgondozó kapcsán kibontakozott vitában a következőket mondta:

> a 2010 előtti időszakban Kökény Mihály, akit Mengeléhez hasonlított,  „...mert annyi pénzt vont ki az egészségügyből, hogy azóta sem tudták pótolni.”, illetve, hogy

> „Kéri, olvassák el a csepel.info-n, hogy most mennyi pénzt kaptak a csepeli önkormányzattól és mennyit tudtak ebből fejleszteni.”

https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2017/07.14/2017.07.14.pdf

Az egyik ellenzéki képviselő szerint pedig még hozzátette:

„…ilyen jó még a csepeli szakorvosi ellátás soha nem volt!". Ennyi támogatást, segítséget még soha nem kapott a betegellátás! Azt az ellenzéki képviselőt, aki kételkedésének, mert hangot adni Juhász alaptalan optimizmusa miatt, a „pszichiátriai szakrendelés VIP részlegével” kínálgatta a főigazgató.”

http://csepeliek.blog.hu/2017/08/02/ujabb_beteglazadasra_varnak_a_csepeli_varosvezetok_az_sztk-ban#more12686081

Az ilyen embert még a számok sem billentik helyre.  Mégis, most ne a csepeleik hangját vagya lesújtó véleményüket kifejező facebookos bejegyzéseiket rögzítsük, hanem

nézzük a tényeket!

A Központi Statisztikai Hivatal 2017. március 21-én(!) megjelent „Statisztikai tükör” – jében olvasható, hogy 2006-ban az egészségügyi kiadások 1.894 milliárd forintot tettek ki, ebből a közkiadások alrendszerei 1.340 milliárd forintot „kaptak”.

A 2010-es számok pedig az egészségügyi kiadások vonatkozásában 2.047 milliárdra rúgtak, míg a közkiadásokra 1.374 milliárd jutott. Kivonás helyett tehát növekedés volt, 8,07 %-os, illetve 2,5 %-os nagyságrendben. A 2008-as gazdasági világválság ellenére! Az már csak hab a tortán, hogy a 2010-es kiadások a GDP 7,6 %-át, míg a 2015-ös, az Orbán-korszak ötödik évének egészségügyi kiadásai a GDP 7,2 %-át tették csak ki.

http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/eukiadasok1015.pdf

Juhász úr tehát nagyon messze került a valóságtól. Talán egy főigazgató/főorvosnak sem ártana, ha néha olvasna is, ha már a hatalomhoz való igazodás miatt feledékenyebb lett.

Ami pedig a csepeli tényeket illeti. A 2006-2010 közötti időszakban az előző vezetés 2,183 milliárd forintot fordított egészségügyi-épület beruházásokra (védőnői szolgálat felújítása, Vénusz utcai orvosi rendelő felújítása, az Áruház téri szakrendelő teljes rekonstrukciója, az Áruház téri új gyermekrendelő megépítése, az új mentőállomás). Az eszközfejlesztések nagysága ugyanezen időszakban 414,7 millió forintot tett ki. Ekkora egészségügyi beruházás, illetve eszközfejlesztés Németh Szilárd, illetve Borbély Lénárd polgármesterek, eddigi hét éves időszakában meg a „csepel.info-n” sem olvasható. Az viszont az éves költségvetésekből kiderül, hogy a fideszes vezetés ez alatt közel 400 millióval csökkentette az egészségügyi intézmény támogatását. A mammográfia megszüntetésével, a csepeli tüdőgondozó renoválásának elmaradásával, a szakrendelések folyamatos átcsoportosításával, csökkentésével szinte már nem is érdemes foglalkozni, pedig ezek is méltán dühítették/dühítik a csepeli embereket.  

Borbély úr nem utasította rendre Juhászt! Eltűrte, hogy hivatali beosztottja nyilvános testületi ülésen politizáljon, sértegesse az ellenzéki képviselőket. Hiába’, olyan emberekre van szüksége, akik hatalmának biztos támaszai. Juhász úr megfelel ezeknek a követelményeknek, ráadásul a csepeli polgármester lekötelezettje is. A képviselő-testület ugyanis 609/2014. (XII.16.) Kt. sz. határozatával hozzájárult, hogy a szülész/nőgyógyász végzettségű főigazgató/főorvos a saját maga vezette intézményben is rendelhessen, annak ellenére, hogy a XX. kerületben két helyen is rendel. Csepelen csak heti 78.000 forintért.

Így működik a Nemzeti Együttműködés Rendszere Csepelen. A rendszer helyi urai dr. Juhász Györgyben megtalálták emberüket. Megérdemlik egymást. De mit érdemelnek a csepeliek? Meddig viselik el a csepeli úri murit?

V O X

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4812716812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása