CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hatalmas pofont kapott a Kúriától a Csepeli Hírmondó Németh Szilárd pofátlan és zabolátlan népszerűsítése miatt - A végzés jogerős!

2018. március 06. 17:31 - csú

vida-borbely-nemeth-777_2.pngVida István, a Csepeli Hírmondó (CSH) kiadója, Németh Szilárd,  a CSH sztárja és Borbély Lénárd polgármester, a sztár hízelgő kegyence osztoszkodik a Kúria eltiltó végzésén. A képről hiányzó Ábel Attila alpolgármester is megkapja a maga adagját....

"Rendelkező rész

A Kúria megállapítja, hogy a Budapest, XXI. kerület, Csepel Önkormányzatának Csepeli Hírmondó című sajtótermékének 2018. február 22-én megjelent IX. évfolyam 7. száma megsértette a jelöltek és jelölő szervezetek közti esélyegyenlőséget azzal, hogy Német Szilárd István, a FIDESZ-MPSZ és KDNP közös országgyűlési képviselőjelöltjét népszerűsítette.

A Kúria a Csepeli Városkép Kft. médiatartalom-szolgáltatót eltiltja a további jogsértéstől, és egyben kötelezi, hogy jelen végzés kézhezvételétől számított legközelebbi számban, a jogsértő közléshez hasonló módon jelen végzés rendelkező részét tegye közzé.

A felülvizsgálati eljárás illetékét az állam viseli.

A végzés ellen további jogorvoslatnak helye nincs."

Az elmúlt hetekben még a mai magyar közéleti viszonyok között is feltűnést keltett a kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Csepeli Hírmondó. Az Indexen kétszer is (1, 2) írtak arról a sajátos, erősen a személyi kultuszba hajló igyekezetről, ahogy a lap Németh Szilárdot népszerűsíti: a Fidesz kerületi képviselő-jelöltje

a keresztrejtvényt, a komposztálási mintaprogramról szóló beszámolót és az apróhirdetéseket kivéve szinte minden oldalon szerepel.

A február 22-i, már a kampányidőszakban megjelent 24 oldalas kiadványból 11 oldalon tűnik fel fényképpel, névvel vagy mindkettővel Németh, mintha csak valami Kádár-kori propagandafüzetet olvasnánk azokból az időkből, amikor a választáson az állampárt jelöltjét lehetett választani (már ha persze szükség lett volna akkoriban kampányfüzetekre). De lássuk, mivel sikerült a Fidesz kiválóságának magára vonni a helyi lap figyelmét:

  1. közbenjárására ötmilliárd forintot adott a kormány Csepelnek a Jedlik Ányos Gimnázium teljes felújítására (2. oldal);
  2. végigjárta a kórház frissen felújított részeit (3. oldal, fotó);
  3. Borbély Lénárd polgármester a csepeliek nevében köszönetet mondott neki a Weiss Manfréd Tervért, a Csepelért és a csepeliekért végzett parlamenti munkájáért. "Hathatós támogatására továbbra is számítunk." (5. oldal, fotóval);
  4. "Nagyszerű és előremutató dolog, hogy egy település, közösség ünneppé emeli a házasságkötést. A jegyescsomag megfelelő szimbóluma annak, hogy a városvezetés, a civil egyesületek értéknek tartják a jegyben járást." (6. oldal, fotóval);
  5. a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltje (8. oldal, fotóval);
  6.  "A magyar terrorelhárítás a világ vérkeringésében van" – nyilatkozta a TEK-ről (13. oldal, fotóval);
  7. részt vett Kallós Zoltán temetésén (14. oldal);
  8. "Fontos üzenete van annak, hogy ma, amikor tőlünk nem messze keresztényeket ölnek meg és templomokat rombolnak le, Magyarországon új templomok épülnek, ahogy itt Soroksáron is" – mondta a soroksári új református templom alapkőletételénél (14. oldal, fotóval)
    ref
  9. aláírást gyűjtött a nemzeti kisebbségek jogainak megvédéséért (15. oldal)
  10. megköszönte a csepeliek támogatását, akik egy nap alatt 2612 aláírást gyűjtöttek össze neki (16. oldal, fotóval);
  11. csirkeszárnyat főzött barnamártással, előtte havat lapátolt (18. oldal, fotóval).

Németh tündöklésének mintegy kiegészítéseképpen a többi képviselőjelölt hozzá képest meglehetősen dicstelen fényben tűnik fel, egyedül a Kutyapárt jelöltje kapott még dicséretet (felújított egy padot). Egy kétoldalas összeállítás (10-11. oldal) a csepeli kampányban részt vevő többi pártot ekézi.

Az Együtt nevében Juhász Péter kifogást nyújtott be a helyi választási bizottsághoz: a párt szerint ez az aránytalanság sérti a választási eljárásról szóló törvényt, mert egyenlőtlen helyzetet teremt a jelöltek között. Csakhogy a bizottság elutasította a kifogást, szerintük

  • Németh Szilárd nem képviselő-jelöltként szerepel olyan sokszor;
  • a felbukkanásai nem népszerűsítik őt képviselő-jelöltként;
  • a lap megjelenésének pillanatában ő volt az egyetlen, aki elég szavazatot leadott ahhoz, hogy nyilvántartásba vegyék;
  • a többi potenciális jelölt nem jelezte, hogy szerepelni akar a lapban.

Az Együtt a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult. Az NVB is elutasította a beadványukat, szerintük

  • a Csepeli Hírmondó lapfolyamának egészét kell vizsgálni, egyetlen lapszám nem mérvadó;
  • a megjelenések és fotók Németh országgyűlési képviselői tevékenységéhez kapcsolódnak, nem a képviselő-jelöltségéhez;
  • az Együtt a kifogásában nem jelölt meg más jelöltekhez kapcsolódó kampányeseményt, amiről a Csepeli Hírmondó tudósíthatott volna.

A választási bizottságokkal szemben a Kúria ma közzétett végzésében úgy ítélte meg, hogy az NVB tévedett, az Együtt felülvizsgálati kérelme alapos. A Kúria szerint az NVB-nek az adott lapszám tartalmát kellett volna értékelnie. Utaltak két 2014-es kúriai végzésre, melyek kimondták, hogy

  • a kampány során az egyenlő esély elve akkor érvényesül, ha a versengő felek azonos objektív, külső feltételek mellett képesek választási üzeneteiket eljuttatni a választókhoz;
  • megbomlik a választási versengésbeli esélyegyenlőség, ha valamely jelölő szervezet vagy jelölt a kampány időszakában olyan támogatásban részesül, olyan segítséget kap, amely őt ésszerű indok nélkül privilegizálja más szervezetekhez és jelöltekhez képest
  • megkérdőjelezi az egyenlő esélyek elvének érvényesülését az a tény avagy látszat, amikor a helyi közhatalom, vagy az azt megjelenítő sajtótermék a választási kampányban semleges pozícióját feladva az egyik jelölő szervezet vagy jelölt mellett tűnik fel.

A Kúria szerint a törvényből az következik, hogy politikai hirdetések közlésén túlmenően kampányidőszakban önkormányzati lap nem folytathat kampánytevékenységet. A Kúria azt is kimondta, hogy a helyi választási bizottság és az NVB

ALAPVETŐ JELENTŐSÉGGEL BÍRÓ KÖRÜLMÉNYEKET NEM VONT A MÉRLEGELÉSE KÖRÉBE, FIGYELMEN KÍVÜL HAGYTÁK AZOKAT.

Így kerülhette el a figyelmüket az a körülmény, hogy

A LAPNAK SZINTE MINDEN EGYES OLDALÁN MEGJELENIK NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN NEVE, FÉNYKÉPE, A RÓLA SZÓLÓ TUDÓSÍTÁS ÖNMAGÁBAN ELEGENDŐ A VÁLASZTÓI AKARAT BEFOLYÁSOLÁSÁRA.

A Kúrai szerint az ilyen értékű – nem vitásan túlzott – szerepeltetés alkalmas arra, hogy helyi szinten a jelölő szervezetek és a jelöltek egyenlő esélyét megbontsa a választói akarat kialakításában, formálásában, ami

SÉRTI A VÁLASZTÁSI ELJÁRÁSRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYNEK AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGRŐL SZÓLÓ ALAPELVÉT.

A Kúria eltiltotta a Csepeli Hírmondó kiadóját a további jogsértéstől, és kötelezte, hogy tegye közzé: megsértette a jelöltek és jelölő szervezetek közti esélyegyenlőséget azzal, hogy Német Szilárd István, a FIDESZ-MPSZ és KDNP közös országgyűlési képviselőjelöltjét népszerűsítette.

A Kúria végzése ellen nincs helye jogorvoslatnak.

MG

Forrás: index.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1713720078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.03.06. 22:00:29

Németh Szilárd nem egyedül felelős a személyét övező csepeli személyikultuszért! A felelősök köztünk vannak az úgynevezett csepeli keresztény értelmiség tagjaiként! Aki Csepelen járatos a közéletben, egytől-egyig ismeri őket!

Tessék mondani, imakommandót még nem alapítottak, mint anno Orbán Viktorért? Önöknek Németh Szilárd a példakép, mert gyerekkorában ministrált?

Az nem zavarja Önöket hogy anno erkölcstelen módon szerezte meg a hajdani SZDSZ-es Németh Szilárd a csepeli Fidesz-elnöki tisztséget? Az az alfa, ahonnan indult a karrierje! 1998 őszén Tóth János akkori Fidesz-elnök kegyéből Németh listás önkormányzati képviselő lett. Amit hamarosan meg is hálált, beléptetett 17 új tagot (közte lépcsőházi szomszédait is!), s azokkal megválaszttatta magát Tóth János helyére, ő ma a KLIK keserű kenyerét eszi!

Önöket nem zavarja, hogy Németh máig sem számolt el a tagtársai előtt a 2006-os kampánykasszával! Horváth József írása kereshető "a valódi Németh Szilárd" keresőkifejezéssel!

Önöket nem zavarja, hogy Némethet felkérték az elhunyt pácini barátja síremlékére adakozásra, s ő a saját zsebe helyett a mi adónkból fizettetett ki 300ezer forintot!

A kecskére bízták a káposztát! A birkózóakadémiára és a Jedlik felújítására szánt milliárdokat!

Mindenki felelős Németh Szilárd ténykedésért, nem csak a keresztény értelmiség, amely támogatja! Felelős mindenki, aki rá szavaz! Milyen Magyarországot akarnak Önök?
süti beállítások módosítása