CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen a sport tussal lenyomja az SZTK-t, de a gyerekvédelem és a segélyezés is kétvállal alulmarad

2018. március 09. 05:59 - csú

birkozok-3_1.PNGValakit itt nagyon átdobnak...Lemegy hídba, aki szembe találja magát az égbekiáltó csepeli aránytalanságokkal

Legutóbbi írásomban a 2017. évi önkormányzati költségvetés átláthatatlanságára, a működési kiadások és költségvetési hiány fokozatos növekedésére, a finanszírozási bevételek követhetetlenségére, ezen belül a bankokban elhelyezett betétek 13 milliárdos, érthetetlen csökkenésére hívtam fel az olvasó figyelmét. Most a sporttámogatások alakulását, a sporttal kapcsolatos felújítási, fejlesztési kiadásokat tekintettem át, a csepel.hu-n fellelhető költségvetési beszámoló alapján. 

A költségvetést bemutató táblázatokból kiderült, hogy 2017-ben a csepeli önkormányzat több mint 750 millió forintot(!) fordított sportra. Ennek 

birkozoakademia_terv_1.jpga csepeli 750 milliónak az ~ 59 %-a Németh Szilárd birkózócsarnokára ment. Látvány van, terv van, röpködnek az állami milliárdok és a csepeli százmilliók...

A Csepel Diáksport Egyesület tervezett kézilabdacsarnokának támogatására kb. 207 milliót, míg a focit kedvelő Borbély Lóránd által létrehozott Csepeli Utánpótlás Sport Egyesület működésére 52,5 milliót hagyott jóvá képviselő-testület. A sportegyesületek, azok, amelyek Csepel hírét öregbítik hazánkban és külföldön, pár százezer forintokat elnyerve vegetálhatnak tovább. Kivéve Németh kedvencét, a Csepeli Birkózó Clubot, amely 13 millióval „gazdagodott”, bár lehet, hogy ezt ők másképp élik meg.

Nincs azonban még vége a sporttámogatások körüli furcsaságoknak. A tavalyi költségvetési rendelet módosításából nem derült ki, de Borbély úrnak az előző testületi ülés óta végzett munkáról szóló tájékoztatójából megtudtuk: az ÁMK nemzetközi kézilabda mérkőzésre is alkalmas tornacsarnokát a Csepel Diáksport Egyesület a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) TAO támogatásából újította fel. A tornacsarnok melletti területre tervezett új kézilabdacsarnok megépítéséhez is TAO pályázaton nyertek pénzt. A Csepel DSE-nek megítélt 500 milliós összeg azonban kevésnek bizonyult: a megvalósításra kiírt pályázat sikertelen volt, kíváncsian várom a folytatást. Számomra egyébként nem egyértelmű egy új kézilabdacsarnok építése, mert az ÁMK felújított tornacsarnoka, a Széchenyi iskola tornacsarnokának idei felújítása, melyhez szintén az MKSZ ad támogatást, illetve a Csepel SC területén lévő, felújítható kézilabda pálya elegendő lehet a kézilabda utánpótlás nevelésére.  Arról nem is beszélve, hogy az új sportcsarnokot egy lakótelep közepén, az ott működő óvoda és iskola mellett, az ott élők jelentős részének tiltakozása ellenére kívánják felépíteni.

Sportra tehát jut bőven pénz, helyi erőforrásokból, de a TAO igénybevételével is. Az meg más kérdés, hogy a TAO pénzek magánegyesület közreműködésével való igénybevétele, önkormányzati tulajdonú létesítmények felújítására, jogi, szakmai és anyagi szempontokból megfelel-e az önkormányzat hosszabb távú érdekeinek. Mint ahogy az is érdekes lehet, hogy a tervezett új kézilabdacsarnok építője, a Csepel Diáksport Egyesület az önkormányzat anyagi támogatása nélkül tudja-e majd fenntartani, működtetni a létesítményt. Azaz, ki fizeti végül a révészt?

Nagyobb gondom azonban, hogy tavaly a szociális juttatásokra, az eseti és rendszeres segélyekre, gyermekvédelmi támogatásokra kb. 181 milliót, az egészségügyi alapellátás, az SZTK támogatására 334 milliót fordított az önkormányzat. A kettő együtt is csak ~ 69 %-a a sportra fordított 750 milliónak! Erre nálam nincs mentség. Már csak azért sem, mert a fideszes vezetők 2010-es hatalomra jutásukkor még új kórházat és bővülő szociális ellátást ígértek a csepelieknek, majd a hatalomátvétel után a két szakterület támogatását közel egy milliárd forinttal csökkentették. Így lettek a csepeli emberek szociális gondjai, egészségügyi ellátásának körülményei huszadrangú kérdések a csepeli fideszes vezetők nyolc éve alatt.

vox

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2513725760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.03.09. 21:22:40

Csepeli hatalomváltás esetén a csókosok majd Fidesz-tagdíjakból fogják fenntartani ezeket az intézményeket! Nekünk fontosabb az emberek egészsége! Persze a fideszes politikusok is betársulhatnak a fenntartásba, a börtönkeresetükkel! ;)

Tarjányi László 2018.03.10. 01:39:31

Láttuk Sándor Máriát a Csepeli Strandon közmunkásként avart söprögetni! Majd videón megnézzük Szilárdot a sátoraljaújhelyi börtönben avart söprögetni! A világ már csak ilyen, egyszer fenn, egyszer lenn!

Tarjányi László 2018.03.10. 01:44:05

Jó hír, Pácin közel van, meg a hajdani környékbeli haverok! Remélem a füzérradványi polgármester is meglátogat! Tudod, aki levélben kért téged az adakozásra a közös elhunyt barátotok síremlékére!

Te meggyaláztad Barati Attila pácini polgármester, volt MIÉP-es politikus emlékét! Sajnáltad a saját 300 ezer forintodat rá költeni, velünk, csepeli adófizetőkkel fizettetted ki, magad helyett! Barati Attila barátsága neked utólag már nem jelentett semmit, sem a nyári kéthetes, bodrogközi táborozások, evések-ivások, bográcsozások, lovas túrák, vadászatok! Hiába sírtad tele képmutatásból a Csepel.infót! Szégyen hogy egy ilyen ember Barati Attila barátja lehetett!

Évente többször arra jártam, sokszor találkoztam is vele, jártam a házukban is, a polgármesteri hivatalban is! Budapesten is sokszor találkoztunk MIÉP-es rendezvényeken, a Hősök terén!

Szerencsére engem nem nevezett a "barátjának"! Engem amikor megölelt, TESTVÉRNEK SZÓLÍTOTT!

Hát Németh Szilárd, verjen meg az Isten, kutyák vizeljenek a sírodra, hogy Barati Attilát, holtában így meggyaláztad!

Ami még összeköt vele, engem ott és azok gyógyítottak ki a rákból, akik rajta már segíteni nem tudtak!

A lelkem fáj érted Attila, utólag is megkönnyezlek! Az Isten irgalma adjon neked örök nyugodalmat!
süti beállítások módosítása