CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ma újabb tüntetés a demokráciáért a Kossuth tértől a Szabad sajtó útjáig

2018. április 21. 05:59 - csú

a_parlament_elott-2018-04-14_cimlapos.PNGAzért fontos a tüntetés, hogy lássák, nem az van, hogy mostantól szabad a pálya, szabad a rablás, bármit meg lehet tenni állampolgári ellenállás nélkül. Ha ennyi ember kimegy az utcára, az egy jelzés a kormánynak, és jelzés a résztvevőknek is, hogy nincsenek egyedül

Több mint hetvenezren jelezték részvételüket, illetve érdeklődésüket a Mi vagyunk a többség csoport mai kormányellenes tüntetése iránt a Facebookon. A múlt hétvégi első demonstráción tízezrek vonultak a Kossuth térre, hogy megmutassák: "bár a Fidesz tábora a legnagyobb kisebbség, a többség nem kér Orbán Viktor kormányából."

A gyülekező szombaton délután hatkor a Kossuth téren lesz, onnan vonulnak át a tüntetők a Szabad sajtó útjára. Az eseményen Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi független polgármester, Gyetvai Viktor, Homonnay Gergely, Gulyás Balázs szervezők, és Unyatyinszky György, a Magyar Nemzet, Békemeneten bántalmazott munkatársa szólal majd fel.

A szervezők azt mondták: a céljuk egy civil mozgalom létrehozása, amely a tüntetéssorozatból nőne ki és a Fidesz ellensúlya lehet. Ezenkívül pedig az ellenzéket is rábírnák az együttműködésre. 

Szombaton már zsinórban második héten tartanak kormányellenes tüntetéseket a választás óta, várhatóan most is több tízezres részvétellel. Az első eseményt az újabb kétharmad utáni sokkban hozták össze civil szervezők, és érezhetően leginkább terápiás funkciója volt: közösséget nyújtott a választási eredmény, és az ezután várható kormányzati hadjárat miatt megrázott ellenzéki szavazóknak. Ez össze is jött, a tömeg  valóban váratlanul nagy volt.

Az egészet egy kommunikáció szakos egyetemista, Lányi Örs kezdte, aki a választás utáni éjszaka csalódottságában létrehozott egy Facebook-eseményt, amiben kormányellenes tüntetést hirdetett. Azt mondja, korábban nemhogy tüntetést nem szervezett még, de még csak nem is vett részt semmilyen demonstráción. A választás estéjén viszont annyira ideges lett attól, hogy ennyire nem működött a koordináció, hogy létrehozta az eseményt, ami a választás utáni döbbent hangulatban gyorsan terjedt.

gulyas_balazs_es_gyetvai_viktor_szervezok.PNGTöbben megkeresték, hogy segítsenek neki, így állt össze Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament tagja, aki az utóbbi időben több diáktüntetés szervezője és felszólalója is volt, Gulyás Balázs, aki a netadós tüntetés egyik szervezője volt, és Homonnay Gergely, az Erzsi for President Facebook-oldal alkotója.

Gyetvai Viktor szerint a mai tüntetésen már érezhetően nagyobb a felelősségük, és az elvárások is komolyabbak feléjük. A szombati demonstrációra a Szabad sajtó útját választották helyszínnek, mert egyik fő témájuk a szabad média megvédése lesz. Az egyik felszólaló a Magyar Nemzet újságírója, Unyatyinszky György, akit a Békemeneten bántalmaztak, miközben tudósított. Beszélni fog Márki-Zay Péter is.

A szervezők azt mondják, a tüntetés nem cél, hanem eszköz, és azt akarják, hogy egy civil mozgalom nőjön ki belőle, ami a Fidesz ellensúlya lehet, és ami az ellenzéket is rá tudja bírni az együttműködésre.

Azt akarják elérni, hogy az erő, ami összeáll ezeken a tüntetéseken, megmozduljon azokban az ügyekben, amik most következnek - ilyen lehet a bíróságok beszántása, újabb újságok elfoglalása, vagy a Stop Soros törvény.

„Nem a kétharmad miatt van rossz kedvünk, hanem az ország állapota, a közöny, a leszarás miatt”, mondja Homonnay, aki azt mondja, ő már „nem akarja megváltani a világot, de fel akarja rázni a társadalmat”. Facebook-oldalával megtanulta, hogyan kell közösséget építeni, ezeket a tapasztalatokat használná fel itt is.

„A választáson azt az üzenetet kapta a Fidesz, hogy itt bármit megcsinálhat, sőt, kifejezetten erre van igény, a gyűlöletkampányra, és arra, hogy ne üljenek le vitatkozni másokkal. 

Éppen azért fontos a tüntetés, hogy lássák, nem az van, hogy mostantól szabad a pálya, szabad a rablás, bármit meg lehet tenni állampolgári ellenállás nélkül. Ha ennyi ember kimegy az utcára, az egy jelzés a kormánynak, és jelzés a résztvevőknek is, hogy nincsenek egyedül.”

Forrás: 444.hu és Népszava

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1813852244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása