CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Leszerepelt Németh Szilárd! Beszédes csepeli voksok. Kiáltó jelzések a baloldalnak, ha fordulatot akar...

2018. április 24. 05:59 - csú

nemeth_es_szabo.pngElzavarták Németh Szilárdot Csepelről és Soroksárról címmel jelentette meg rövid írásomat a csepeliek.blog.hu, április 11-én. Most, az immár végleges eredmények ismeretében kialakult véleményem részletesebb megfogalmazására vállalkozom.

Dr. Szabó Szabolcs a 2014. évi győzelméhez képest kb. 3.000 szavazattal verte április 8-án Némethet. RezsiSzilárdunk növelte ugyan szavazótáborát, de most nemcsak Csepelen, Soroksáron is vesztett, ráadásul több mint 10 %-kal maradt el a pártjára adott szavazatok országos átlagától. A 15 vesztes fideszes képviselőre adott szavazatok arányát figyelembe vevő sorban is átlag alatt szerepelt, a párt alelnökeként csak 37,09 %-ot kapott választókerülete szavazóitól. Pártja egyik legrosszabbul szerepelt jelöltje volt.

Ennek ellenére

kedves vezetője továbbra is tolja ezerrel, a legutóbbi Csepeli Hírmondó meg tovább dicsőíti, megpróbál a Főnök súlyos vereségéből győzelmet kovácsolni. Lelkük rajta, mert tisztességük, szerintem, már régóta nincs. Németh meg változatlanul osztja az észt, magyarázkodik. Ismét felvette a mindent „őszintén”, nyersen kimondó, demagóg ember dicstelen, ráosztott szerepkörét. Nem zavarja az sem, hogy legutóbbi hazugsága miatt újabb pert vesztett, jogerősen. Ismét fizetnie kell. http://csepeliek.blog.hu/2018/04/18/nemeth_szilardnak_fizetnie_kell_papirja_lett_arrol_hogy_hazudik   

Lehet, hogy a csepeli önkormányzatnak már gyűjtést kell szervezni részére, s ezt a Csepeli Hírmondóban fogják megjelentetni? Vagy mindent a pártja fizet helyette, közpénzből?

Németh, valamivel jobban szerepelt Csepelen, a 70 szavazókör 74,3 %-át mégis elbukta. Még közvetlen környezetében, ahol hajnalban „a macskabagoly mondja a magáét a kertemben… és ő is az utódnemzésre gondol”,

 https://444.hu/2017/05/26/a-fidesz-alelnoke-hajnalban-az-agyaban-az-utodnemzesre-egy-bagolyra-es-az-mszp-s-bangone-borbely-ildikora-gondolt 

neki meg, teljesen véletlenül, Bangóné Borbély Ildikó jutott eszébe. Ezzel együtt, szűkebb hazájában, Királyerdőben is vesztett.

 „A legerősebb ellenzéki párt a Jobbik” –, ezért nem lép vissza, ismételte újra és újra április 8 előtt, minden fórumon Bereczki Miklós, a párt képviselő-jelöltje, aki most a nyertes Szabó és az ismét vesztes Németh mögé szorult. Ez azért is kínos lehet számára, mert jóval, ~ 1.600 szavazattal kevesebbet kapott a választóktól, mint pártja a pártlistán. A Jobbik szavazótábora vagy rossz jelöltnek tartotta, vagy Németh megbuktatása érdekében, az esélyesebb ellenzéki jelöltre szavazott. Ezt az is alátámaszthatja, hogy Csepelen, ahol arányaiban nagyobb volt a Németh távozását követelők tábora, Bereczki ~ 4,5 %-kal rosszabbul szerepelt, mint Soroksáron.

Némi vigasz lehet Németh és Bereczki számára, hogy pártjaik jobban szerepeltek. 

A Fidesz ismét a legerősebb párt lett a 17. sz. választókerületben. Igaz ez Csepelen is, legalábbis a szavazók ~ 39 %-ának véleménye szerint. Kerületünkben a dobogó második fokára a Jobbik lépett fel, 18,3 %-kal. A harmadik helyet csípte el, a párt által elért országos átlag feletti szavazataránnyal, 16,4 %-kal a csepeli baloldal legerősebb választási szövetsége, az MSZP-Párbeszéd. A további sorrend: LMP (8,77 %); DK (8,59 %); Együtt (4,7%); Momentum (3,93 %). Az igazi meglepetés a választókerületben, de leginkább Csepelen, hogy az LMP pártlistáját többen választották, mint a DK Gyurcsány vezette listáját, annak ellenére, hogy a DK-sok pártjuk országos átlagánál jobban szerepeltek. A 17. sz. oevk-ben is megjelentek viszont az ún. kamupártok, összesen 16, 1-1 % alatti szavazatokkal. Jelenlétük valószínűleg arra volt csak jó, hogy segítette, leginkább a listán, a Fideszt.    

Németh veresége sem feledtetheti el azonban, hogy Csepelen a baloldal pártjai (MSZP-Párbeszéd; DK; Együtt) csak a Fideszt kétharmadhoz segítő LMP és a „senkivel nem fogunk össze, mi vagyunk a jövő”-t hirdető Momentum jelöltjeinek visszalépésével tudták győzelemre segíteni Szabó Szabolcsot. Ezek szerint Németh ezeknél a pártoknál is kiverte a biztosítékot, ezért inkább Szabó támogatására hívták fel szavazótáborukat, így a csepeli választópolgárok több mint 62 %-a zavarta el Németh Szilárdot.

Különösen érdekes ez a jövő évi EU-s választás, illetve az önkormányzati választások tükrében. Nem valószínű azonban, hogy ezeken egy erős baloldali párt nélkül sikeresen veheti fel a csepeli baloldal a versenyt a helyi Fidesszel, illetve a várhatóan ismét induló, Borbély Lénárd polgármesterrel. Az április 8-i választás tapasztalata egyértelmű. Így nem fog menni. Baloldalon is változásra van szükség. Ehhez, lehet, évek kellenek. Éppen ezért azt tartom valószínűbbnek, hogy az önkormányzati fideszes hatalom megdöntése érdekében, az ellenzék valamilyen színtű teljes együttműködése 2019-ben már elkerülhetetlen lesz.

Eljött tehát a munka ideje. Mindenkinek, aki valóban változást akar, dolgozni kell a csepeli fordulatért.

vox

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5313855100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.04.24. 07:00:00

Borbélynak és Ábelnek is megírom, hogy semmi esélyük Csepelen! Némethnek is megírtam, vidéken induljon, mert Csepelen veszteni fog! Nem hallgatott rám!

Tegnap írtam: "Ne reménykedj Attila! Az emberek el fognak menni szavazni, s leváltanak benneteket! Számolhatod a mandátumokat, egy egyéni győzelmetek sem lesz, a listátok sem fog többet elérni, mit Németh Szilárd! Ebből már ki tudod számítani, hány helyetek lesz az új önkormányzatban! Szerintem az újak érvényben tartják a jelenlegi SZMSZ-t csak most ti lesztek hátrányban! Minden szemétségetek ellenetekre fog fordulni!"
süti beállítások módosítása