CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli bevonulás a felvonulás előtt Ki tud róla? Ki emlékszik rá?

2018. április 30. 05:52 - csú

2015.05.01. 19:55 csú

Ha esett, ha fújt, vagy ha hétágra sütött a nap, a gyári gyereknapot évtizedeken át akkor is megtartották április 30-án. Másnap, a Csepeli Munkásotthon fúvósainak utcai koncertje mellett,  május első napjára ébredtek a csepelioek. Igen, ott volt május elseje....

Csepelen és különösen a Csepel Művekben valamikor hajdanán minden másként volt. Még a gyereknap is. A gyárban évtizedeken át - hagyományosan - április 30-án, vagy a hónap utolsó munkanapján, de ha úgy tetszik, május elseje, igen, az akkori május 1. előtt egy nappal tartották meg a gyereknapot. 

Fényesre pucolt cipőkben, frissen vasalt ingekben, blúzokban vártak a gyerekek száz- és ezer számra az ünneplőbe öltözött édesanyjukkal, édesapjukkal.

És délután kettőkor megállt az élet, megnyílt az I-es kapu, a Szent Imre tér (Tanácsház tér) felöli főkapu. Az a kapu, amit az év többi napján rigorózus szigorral  őriztek. A gyereksereg

beözönlött a bejáraton. Az ővéké volt az utca...

Több mint 25 ezren dolgoztak  a "kerítésen" belül...A gyerekek szüleik munkahelyére mentek, hogy évente legalább egyszer megnézzék, hol van apa vagy anya "dolgozója". A feldíszített, szürke, kormos falak vagy a hiper-szuper üzemek, irodák új életre keltek a zsivajtól...

csepel_muvek_gyereknap_-1979-2_1.PNGAz utak mentén  tucat számra várta a vendégeket a sok-sok játék, a valódi repülőgép, az igazi motor, a birtokba vehető autó, a gyári túrára induló mikrobusz és a színpadok sora, amelyeken a legkiválóbb művészek szórakoztatták a nagyérdeműt.

Ha esett, ha fújt, a gyári gyereknapot megtartották. Másnap, a Csepeli Munkásotthon fúvósainak utcai koncertje mellett,  május első napjára ébredtek. Igen, ott volt május elseje.... (Fotó: Fortepan.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4013880084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása