CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Suttyomban, leszerepeltekkel? Mit titkolnak, mit dugdosnak a csepeliek elől a polgármesteri hivatalban?

2018. június 15. 05:59 - csú

titok_zippzar_a_szajon_777.PNGRendkívüli, zárt ülésen választott a csepeli képviselő-testület Helyi Választási Bizottságot (HVB), június 12-én, délután öt órától. Az ülést 25 órával előbb hívta össze Borbély Lénárd polgármester, gondolom az ügy sürgősségére való tekintettel. (csepel.hu)

Első olvasatra nem értettem, miért kellett zárt ülésen dönteni a bizottság létrehozásáról, de, mondom magamban, biztos találtak valami mondvacsinált okot, ami miatt titkosan kellett tárgyalni a javaslatról.

Kerestem a hivatalos honlapon az ülésről szóló tájékoztatót, nem találtam. Miért nem hozták, legalább utólag, nyilvánosságra az előterjesztés lényegét? Szerintem a csepeli választópolgárokra tartozik az is, hogy kik lettek a bizottság tagjai. Végül, a csepel.hu-n, eldugva, az

Önkormányzat – Választások – Önkormányzati választások 2018 – HVB ülései, tervezett napirend – HVB alakuló ülésének jegyzőkönyve_20180612 c. linkekre kattintva, találtam ‑ nem egy tájékoztatót a testületi ülésről, hanem már ‑ egy jegyzőkönyvet,  a HVB június 12-i, 17.20-kor készült alakuló üléséről. A testületi ülés döntése után ugyanis azonnal meg is alakult a Helyi Választási Bizottság.

Miért kell azonban ilyen eldugott helyen megjelentetni, az egyébként egész Csepelt érintő ügy dokumentumait? A törvény szerint a választási bizottság ülése nyilvános, meghirdették-e és hol az alakuló ülést? A jegyzőkönyv szerint a megválasztott bizottság tagjain kívül csak a Helyi Választási Iroda vezetője, helyettese, és a bizottság titkára vett részt az ülésen. Valóban nem volt egyetlen érdeklődő az alakuló ülés iránt vagy senki nem tudott róla?

Ennyi kérdés után, megnéztem a 2013. évi XXXVI.-os törvényt a választási eljárásról. Ebben, a választási bizottság tagjainak megválasztásáról szóló 12. részben, a 23. § - ban a következő olvasható:

„A helyi választási bizottság három - az egy szavazókörrel rendelkező településen öt - tagját és legalább két póttagot a települési önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti negyvenkettedik napon választja meg; személyükre a helyi választási iroda vezetője tesz indítványt.”

Mivel a fideszes vezetés eddig nem tett közzé semmilyen hivatalos tájékoztatást a témában, s  ismereteim szerint, a köztársasági elnök még nem tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek következő általános választását, a törvény ezen pontja szerint jogos lehet a kérdésem: melyik törvény szerint, miért most, milyen ok figyelembevételével választott Helyi Választási Bizottságot a csepeli önkormányzat képviselő-testülete?

Mindennél fontosabbnak tartom viszont, hogy felrójam: ugyanazok a Fideszhez köthető személyek lettek ismét a HVB választott tagjai, akik, véleményem szerint, már két választáson leszerepeltek, több döntésüket megsemmisítették a felsőbb választási szervek, akik például legutóbb is tétlenül nézték, hogy a Csepeli Hírmondó folyamatosan megsértse a választási törvényt, amiért végül a Kúria 1,3 millió megfizetésére is kötelezte a kiadóját.

Még el sem kezdődött a 2019. évi két – EU-s és önkormányzati –, választás előkészítése, még ki sem írták a választásokat, Csepelen már most jogos a kérdés: így akarja a fideszes többség a következő évi választások tisztaságát biztosítani? Nem tanultak Németh Szilárd kétszeri vereségéből semmit?

vox

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4614048732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.06.17. 07:25:20

Lehet hogy időközi választás lesz Csepelen?

Valakit cserélni akarnak a képviselőtestületben, aki egyéni mandátumot nyert? Vagy alkalmas időben tesztelni akarják helyi választással az esélyeket? Végtére is megtehetik, addig amig többségben vannak a képviselőik. Vagy a polgármestert cserélik az államtitkár úrra, s az ül be helyette listásan a parlamentbe? Gombnyomogatónak ő is megteszi, az államtitkár úr meg szeretne ismét polgármester lenni, így újra minden hatalom a kezében lenne Csepelen? Persze lehet hogy negyedszerre is megbukna, kétszer a parlamenti választáson, s másodszorra a polgármesteri választáson!
süti beállítások módosítása