CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mikor utazhatunk végre korszerű, a menetrendet tartani tudó Hévvel Csepelen?

2018. június 20. 05:59 - csú

szabo_szabolcs-jo-parlamenti_kep-777_4.pngDr. Szabó Szabolcsnak, Csepel országgyűlési képviselőjének azonnali kérdésére Cseresnyés Péter innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár  válaszolt a Parlament plenáris ülésén

 Szabó Szabolcs: Tisztelt Államtitkár Úr! A választókerületemhez tartozik Csepel, ahol 75 ezer ember él, és az egyik legfontosabb, sőt a legfontosabb közösségi közlekedési kapcsolatunk a belváros felé a csepeli HÉV, amely ráadásul nemcsak a csepeli lakosokat, hanem a Csepeltől délre, az agglomerációs gyűrűben élő lakosokat is kiszolgálja. A felszálló utasok száma körülbelül 50 ezer fő naponta. Tehát ez egy tényleg nagy forgalmú közlekedési eszköz.

Sajnos azonban nagyon elavult, a pályához utoljára 1996 és 2000 között nyúltak hozzá, a szerelvények nagyobb része 40 évet meghaladó korú, egy másik része 50 évesnél is idősebb, múzeumba való példány. Ennek a következménye volt összességében az, hogy másfél héttel ezelőtt olyan számban estek már ki a szerelvények kerékabroncs-repedés miatt a forgalomból, hogy nagymértékben ritkítani kellett a járatokat, és sok esetben a hat kocsis szerelvények helyett csak háromkocsis szerelvények jártak.

Magam is megtapasztalhattam, hogy

bizony nagyon nagy a tömeg, tumultus van, egyszerűen fenntarthatatlan az a helyzet, ami most már ennél az elavult múzeumi HÉV-nél kialakult. Joggal követelik a csepeli lakosok rajtam is mint képviselőn, hogy mi fog történni. De önök vannak kormányon, úgyhogy megkérdezném, mit fog tenni a kormány a csepeli lakosok közlekedésében meghatározó szerepet játszó HÉV megmentése érdekében.

Konkrétan mikor kezdenek hozzá a pálya felújításához, és mikorra fog az elkészülni?

Konkrétan mikor fognak kiírni közbeszerzési eljárást új alacsonypadlós járművekre? Mikor jelennek meg ezek a vonatok?

Nyugtasson meg majd arról is vagy azzal kapcsolatban is, államtitkár úr, hogy nem az lesz a megoldás, hogy a ráckevei HÉV-re ráküldik a Desirókat, Csepel meg megkapja a ráckevei HÉV-ről az ottani múzeumi járatokat, és akkor így rendbe lesz téve a dolog, mert ezt nem szeretnénk, csepeliek. Köszönöm szépen, várom a válaszát.

cseresnyes_peter_allamtitkar_2018-06.PNGCseresnyés Péter államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Elkezdtük a munkát. (Közbeszólás az ellenzéki sorokból: Nyolc éve!) Szeretném önt tájékoztatni erről.

A MÁV-HÉV Zrt. ez év februárjában jelezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, hogy a folyamatos műszaki vizsgálatoknál az M9a típusú járműveknél anyagfáradás és nagyobb fokú korrózió észlelhető, amelyek azonban még egyelőre azonnali sürgős beavatkozást nem igényelnek. Ettől függetlenül munkatársaink elkezdték a munkát, ugyanis ennek a vizsgálatnak vagy ezeknek a folyamatos vizsgálatoknak az eredményeképpen észlelhető volt, hogy fel kell készülni arra, mivel a járművek állapota szükségessé teszi azt, hogy jármű- allokációs feladatokat végezzünk el, és olyan feladatok állnak előttünk, és olyan munkálatokra van szükség, ami esetleg a mostani kiadott menetrendet is befolyásolja.

A minisztérium ezen jelzések után elrendelte, hogy az új HÉV-jármű műszaki specifikációjának elkészítését meg kell tenni, amelyet a MÁV-HÉV Zrt. május 31-ei határidőre el is készített. Jelenleg jármű- átcsoportosításokkal biztosítható a szolgáltatás fenntartása, a szükséges azonnali járműfelújítási tevékenységet a társaság megkezdte.

Természetesen, mivel látjuk azt, hogy ez nem elégíti ki a megfelelő közszolgáltatás ellátását, ezért a fentieken túl elkészült a HÉV műszaki eszközparkjának megújítását tartalmazó kormányhatározat-előterjesztés, amelyet a kormányzat nemsokára meg fog tárgyalni, és várhatóan döntés is születik ezen a kormányülésen.

A tender megnyerésével történő szerződéskötés után várható, hogy meg fognak jelenni az új járművek a HÉV ezen vonalán.

Elnök: Köszönöm szépen. Képviselő úr, egy percben!

Szabó Szabolcs (LMP): Köszönöm a szót. Mi Csepelen nagyon gyakran szoktuk azt hallani, hogy most már nekiállunk a munkának, most már minden elindul. Köszönöm az államtitkár úr válaszát, de még a rendelkezésre álló egy percben kérnék konkrét dátumokat, hogy melyik év melyik hónapban indul a munka a pályafelújításnál.

Konkrétan melyik év melyik hónapjában számolhatunk azzal, hogy az új jármű megjelenik? Mert amikor reggel jövök be meg este megyek haza, akkor tőlem ezt kérdezik a választók, és valamit mondanom kellene nekik.

És ha én mondom azt, hogy most már ki lesz írva a tender, rajtam röhögnek és rajtam kérik számon, hogy ne beszéljek mellé. Ezért kérem államtitkár urat, hogy konkrétumokat, ha kaphatnék, mert akkor megsegítené az én munkámat is. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.) ELNÖK: Köszönöm szépen. Államtitkár úr viszonválasza, egy percben!

Cseresnyés Péter innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a kérdést, képviselő úr, de ugye, nem gondolja rólam azt, hogy olyan felelőtlen vagyok, hogy olyan ígéretet teszek, amelyet nem biztos, hogy be lehet tartani, főként annak tükrében, hogy a munkálatok elején vagyunk. Most még, mint ahogy elhangzott az első két percben is, pontosan az állapot felmérése történik és azoknak a specifikációknak a kidolgozása, amely majd a későbbi tenderkiíráshoz is szükséges, és ezt előzi meg egy kormánydöntés, amely ezeket az anyagi forrásokat és a lehetőségeket biztosítani fogja.

Arra kérem önt, hogy a kormány döntését, a kormány-előterjesztést várjuk meg, és utána már valószínűleg jobban meg lehet határozni azokat az időpontokat, amire várható ennek a HÉV-vonalnak a felújítása és az ottani járművek beszerzése időpontra megfogalmazható és meghatározható.

Forrás: Országgyűlési Napló

A kérdés és a felelet felvétele:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9614042000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása