CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tiltsák be az öregséget is! (Ezt a hajléktalansággal már megtették)

2018. július 07. 02:10 - csú

nyugdijas-777_6.pngTöbb mint 30 ezer ember vár Magyarországon arra, hogy bekerüljön valamilyen szociális ellátást nyújtó intézménybe. A legtöbben – több mint 24 ezren – időskorúak bentlakásos intézményeibe költöznének. Ötezren Budapesten várakoznak, Pest megyében több mint 2100-an.

Egyéb helyekre kevesebben jelentkeznek, igaz, jóval kevesebb az intézmény is: bentlakásos pszichiátriai ellátásba szeretne bekerülni 2236 ember; fogyatékosokat ellátó intézményekbe 1921; a szenvedélybetegek közül pedig 500-an szeretnének intézményi ellátáshoz jutni. És végül 875 hajléktalan jelentkezett intézményi ellátásba – hogy egyelőre hiába, az jól jelzi, milyen következményekkel járhat, hogy a kormány betiltotta a hajléktalanságot.

A várakozók száma egyértelműen nő. A helyzet csak romlani fog:

a magyar társadalom – akárcsak a legtöbb európai – öregszik. Az Eurostat adatai szerint tavaly már a felnőtt népesség 27,9 százaléka volt 65 évnél idősebb. A KSH adatai alapján mintegy 2,1 millió ember kap öregségi nyugdíjat.

További súlyos problémát jelent, hogy sok idős nem képes megfizetni az intézményi ellátás költségeit. Egy nyugdíjas átlagosan 129 ezer forintot kapott tavaly, a nyugdíjminimumot tíz éve nem emelték, jelenleg is 28 500 forint – miközben a budapesti idősotthonokban 65 és 117 ezer forint közti térítési díjat kérnek.

Forrás: nyomtassteis.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2714096343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.07.07. 06:47:18

Mészáros Lőrinc öregsége már meg van alapozva, kétszer olyan gazdag mint II. Erzsébet királynő!
süti beállítások módosítása