CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Induljon újra Magyarországon is a Szabad Európa Rádió! Petíció már van

2018. július 30. 01:23 - csú

szabad_europa_radio_hallgatasa_1956-ban.jpgMUK, vagyis Magyarországon Újra Kezdik? Csepelen még sokan emlékeznek hasonló képekre: a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adásának hallgatói 1956 októberében, novemberében egy pincében. Lehet, hogy az internet világában is szükség lesz rá újra?

Újraindítja Romániának, illetve Bulgáriának szóló híradásait a Szabad Európa Rádió. Ennek kapcsán a Nyomtass te is! mozgalom aláírásgyűjtést kezdeményezett, hogy Magyarország is kerüljön be ebbe a programba, hiszen felmérések szerint nálunk még az említett két országnál is rosszabb a helyzet.

Egy évtizedes szünet után idén újraindítja Romániának, illetve Bulgáriának szóló híradásait a Szabad Európa Rádió (SZER), a két ország médiakínálatának erősítése érdekében – jelentette be a SZER. Az erről szóló közleményük felidézi, hogy nemcsak kínálatbővítésről, hanem visszatérésről van szó, hiszen az Egyesült Államok törvényhozása által felajánlott pénzalapból működő intézmény korábban is jelen volt a két kelet-európai országban.

A Bulgáriának szánt adásait 2004-ben, a Romániának szólót pedig 2008-ban szüntették be, a két ország európai uniós csatlakozása kapcsán. A civil társadalom és a sajtó képviselői mindkét országban aggasztónak tartják a félretájékoztatást, a korrupciót és a társadalmi megosztottságot, amely szerintük a demokratikus politikai berendezkedést veszélyezteti.

A hamis hírek leleplezése és a közéleti szerepvállalást bátorító projektek erősítése érdekében indul újra a SZER 2018 decemberétől a két országban. „Reméljük, hogy szolgáltatásunk, amelyben helyi újságírókra támaszkodunk, hozzájárul majd a szabad sajtó fejlődéséhez, a demokrácia értékeinek és intézményeinek népszerűsítéséhez, és információkkal igazolja, hogy e két országnak a NATO-ban, az Európai Unióban és más nyugati intézményekben van a helye” – nyilatkozta Thomas Kent, a SZER elnöke.

Megbízható elemzések szerint hazánkban még az említett két országnál is rosszabb a helyzet. Már tavaly így írt rólunk a Freedom House nevű nemzetközi szervezet, amely évente ad ki jelentéseket a sajtószabadság helyzetéről a világban: „Magyarország az egyike azoknak az országoknak, ahol egy év alatt a legtöbbet romlott a sajtószabadság” – írja 2017- es elemzésében a Freedom House. Azon a skálán, ahol a 0 jelenti a tökéletes szabadságot, a 100 pedig az abszolút nem szabad sajtót, 44 pontunk van, ami 6 ponttal rosszabb Romániánál, 2-vel Bulgáriánál. Ezért kezdeményezett aláírásgyűjtést a Nyomtass te is! mozgalom azzal a címmel, hogy: „Induljon újra Magyarországon a Szabad Európa Rádió!”

Itt lehet csatlakozni a követeléshez: https://www.peticiok.com/induljon_ujra_magyarorszagon_a_szabad_ europa_radio

Forrás: www.index.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9614144497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása