CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen éjjel, nappal zúgnak a repülők, de rejtélyes cinkossággal hallgatnak a városvezetők

2018. augusztus 28. 05:43 - csú

zaj_1.jpgAz elmúlt időszakban elképesztően megnőtt a Csepel légterében áthaladó repülőgépek száma, szinte éjjel nappal zúgnak a kerület felett – erre Dobák István szocialista önkormányzati képviselő hívja fel a városvezetés figyelmét.

Az elmúlt időszakban számos lakossági panasz érkezett hozzám a repülőgépek okozta fokozódó zajra

 írta ki Facebook-oldalára Dobák István.

A képviselő a hozzá eljutott lakossági panaszokra hivatkozva állt a nyilvánosság elé. A jelzések  többsége arról szól, hogy a zaj elviselhetetlen, az itt élők egy része nem tudja kipihenni magát, mert este, sőt éjjel is, szinte állandóan járnak Csepel fölött a repülőgépek.

Ezért az önkormányzathoz és a csepeli országgyűlési képviselőkhöz kívánok fordulni, hogy ez az áldatlan állapot megszűnjön

– közölte Dobák István.

A képviselő a lakosságot  arra kéri, hogy ha hasonló zaj-panaszokkal, tapasztalatokkal rendelkeznek, jelezzék neki

Eddig a hír, és ha némi hírháttérre is kíváncsiak: 2010 előtt a Fidesz, Németh Szilárd vezetésével folyamatosan verte a tamtamot a szocialista városvezetésnél. Most, amikor egyes szakértők szerint a ferihegyi fapados forgalom megnövekedése miatt 2-3-szor több gép van a dél-pesti régió légterében, tehát a nyolc évvel ezelőtti állapotnál 2-3-szor zajosabban kellene vernie a városvezetés asztalát, érthetetlenül csöndben van...

Forrás: Dobák István és 21ora.hu

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5514189111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.08.28. 10:26:37

Annak idején azért terelték Csepel fölé a forgalmat, hogy ne a budai hegyek felett repüljenek át a gépek. Az indok az volt, hogy a felszálló zajos repülőgépek túlságosan közel vannak a hegyeken levő házakhoz! Meg persze a bennük lakó újgazdagokhoz, s közte Kóka Jánoshoz (A mocsár lecsapolásáról nem a békákat szokták megkérdezni!)!

Ezért aztán a Kőbánya és Ferencváros felett kanyarodva Csepel fölé terelték a forgalmat, mindenütt ugye proletárok laknak, azok nem számítanak! Persze ezt úgy adták elő, végig az ipartelepek felett haladnak a repülőgépek!

Pedig az igazi megoldás más lett volna! Az uralkodó északnyugati szél miatt, azzal szemben kell a gépeknek felszállniuk. Régen a nyugatra tartó gépek a budai hegyek felett repültek át, aztán Csepel fölé terelték őket, s csak Budapest elhagyása után kanyarodhattak nyugat felé. A mindenkit egyformán érintő megoldás az lenne, hogy felszállás után mindegyik gép befordulhatna menetirányba. Így a gépek legyezőszerűen szétoszlanának a légtérben, s nem terhelnének fokozatosan egy-egy városrészt!
A 2-es kifutópálya meg szerencsétlenül lett elhelyezve, a felszálló gépek Rákoshegy felett nagy zajterheléssel haladnak el. Déli/keleti szél esetén, 10% maximum évente, Rákoshegynél indulnak, óriási zajjal, s Monor irányában emelkednek fel.

Csepel felett egyébként a felszálló gépek keresztezik a nyugatról érkező gépek útját, amelyek Monor felett kanyarodnak be az északnyugati leszállási irányba. Ugyanis leszállni is széllel szemben kell. A széllel szembeni fel és leszállás biztonsági okból szükséges, ugyanis így nagyobb az adott repülési sebességnél a szárnyakon keletkező emelőerő.

A lényeg, ha nem lennének kijelölt haladási útvonalak, jobban eloszlanának a gépek a légtérben, s kevésbé zavarva a lakosságot! Persze ebben az esetben az eddig védett állampolgároknak is jutna a zajból, de hát ez így lenne demokratikus!

A zajt eddig úgy próbálták csökkenteni, hogy a gépek óránként rögtön egymás után szállnak fel, hogy legyenek közte csendes időszakok. Úgy tapasztaltam, éjféltől hajnali négyig viszonylag csend van. Aki éjjel felébred, valószínűleg repülőzajra ébred, csak mire valóban felébred, már elhaladt a repülőgép, így nem hallja!
süti beállítások módosítása