CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen a szemészetre várni kell, de a milliárdos Fidesz-ígéretek mindenkit előjegyzés nélkül gyógyítanak?

2018. október 11. 05:07 - csú

sztk-ok-_borbely_kerdojel_2.pngHála az Európai Unió anyagi támogatásának, Csepelen is, sokat javult az egészségügyi intézmények infrastruktúrája az elmúlt másfél évtizedben.  Persze a mai napig óriási hiányosságok vannak ezen a téren is, példaként a Dél-Pesti Kórházat hozhatnánk, másrészt az intézményi fejlesztések mit sem érnek, ha nincs aki gyógyítson bennük -írja a többek között a 21ora.hu hírportál. Jozzáteszik: mindez  azért került most a kerületi közélet fókuszába, mert újabb egészségügyi fejlesztéseket ígért be Borbély Lénárd polgármester Csepelen  a ki tudja éppen milyen minőségében tartós ideiglenességgel itt állomásozó Németh Szilárd társaságában.

Csakhogy amíg az ellátóhelyek általános állapota alakul, az ellátórendszer humán-erőforrási (orvos, asszisztens, műszaki személyzet hiánya) oldalról mára odáig jutott, hogy egy sima szemorvosi vizsgálatra is heteket kell várni - teszi hozzá a 21ora.hu, majd így folytatja:

Erről írtunk nem rég kicsit részletesebben is, és poszt alatti kommentekből leszűrhető: ez az állapot, mármint a több hetes várakozás, bizony nem csak a szemészetre vonatkozik.

De lássuk először tisztán, mi is a helyzet

országos szinten. Komáromi Zoltán háziorvos és egészségpolitikus szerint évente mintegy 3-400 orvos hagyja el a rendszert, alapvetően a kórházi körülmények és az alacsony fizetések miatt.

Ennél is szörnyűbb az a statisztika, mi szerint az üres orvosi állások közel 40 százaléka Budapestre koncentrálódott már 2016-ban is. Az akkori hivatalos adatok szerint az egészségügyi szakdolgozók országosan közel 99 ezer állást töltöttek be, ám ez 3,8 ezerrel elmaradt az intézmények működéséhez szükséges állások számától.

Egy másik kimutatás  szerint a teljes hazai orvostársadalom 12 százalékát teszik ki az elvándorlók, de a pályaelhagyás is sokkal súlyosbítja a helyzetet: ők 16 százalékát teszik ki a magyar orvosoknak.

Forrás: 21ora.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2014272677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása