Facebook

Megvan a véleményük

Naptár

március 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Most olvassák

A Facebookon a Csepel Újságban
olvashatók cikkeink

Programkínáló

B u l v á r

A tavalyi kerületvezetői ígéretek ma is megoldásért kiáltanak Csepelen

2018.11.07. 05:59 csú

kozlekedesi_dugo.PNGA felvetett témák között volt tavaly az építményadó nagysága, a befizetése körüli anomáliák, a közlekedési feszültségek csökkentése, különös tekintettel a kerület déli és északi „kapujának” zsúfoltságára. Többször is felvetődött a Csepel SC „eladása”, fejlesztésének lehetősége, az SC és a Csepeli Munkásotthon önkormányzati támogatásának hiánya, a köztisztaság gondjai, illetve egy ingyenes önkormányzati hulladékudvar létrehozása

November 22-én (csütörtökön) délután öt órakor tartja az idei KÖZMEGHALLGATÁST a csepeli önkormányzat képviselő-testülete. (csepel.hu) A hatályos önkormányzati törvény 54.§-a szerint a testület évente legalább egyszer köteles közmeghallgatást tartani, ahol a lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői a helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatokat tehetnek fel, amelyekre legkésőbb 15 napon belül választ kell adni.

Átnéztem, a legutóbbi, a tavaly október 12-i közmeghallgatás jegyzőkönyvét. Borbély Lénárd több mint egy órás polgármesteri előadást tartott az önkormányzat három év alatt elért sikereiről, a lakossági közvéleménykutatás eredményeiről és nagyszabású terveikről.   https://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2017/10.12/ScsszervC217102708100.pdf 

Borbély azonban kevés volt a résztvevők elkábításához, ezért Németh Szilárd, a polgármester kezdeményezésére, kétszer is hozzászólt, összesen kb. harminc percben, pedig a résztvevőktől csak egy kérdést kapott, arra sem válaszolt. A lakosság és a civil szervezetek kérdéseire így

alig másfél óra maradt, amelynek több mint felét „elvették” a kérdésekre adott többségében semmitmondó polgármesteri válaszok. (A vezetők szövegei „adták” tehát a szó szerinti jegyzőkönyv ~72 százalékát.)

Mindez persze játéknak tűnik a számokkal, azonban annak ismeretében, hogy a közmeghallgatás törvényi céljai között nem szerepel a sikerpropaganda, lakosság tájékoztatására meg ott van az önkormányzati média, mindenképpen elgondolkodtató. Az urak talán azt gondolták, ha lyukat beszélnek az emberek hasába, akkor már csak a beépített embereknek kell szót adni, a többi meg nem érdekes, s ha nagyon muszáj, akkor majd írásban megválaszolják.

A fórumon egyébként 13-an szóltak hozzá, mondtak véleményt, tettek fel kérdést. A felvetett témák között volt az építményadó nagysága, a befizetése körüli anomáliák, a közlekedési feszültségek csökkentése, különös tekintettel a kerület déli és északi „kapujának” zsúfoltságára. Többször is felvetődött a Csepel SC „eladása”, fejlesztésének lehetősége, az SC és a Csepeli Munkásotthon önkormányzati támogatásának hiánya, a köztisztaság gondjai, illetve egy ingyenes önkormányzati hulladékudvar létrehozása. Téma volt egyes vállalkozók ellehetetlenítése, a megígért hárosi fejlesztés és a gerincút folytatásának elmaradása, a járdák elfogadhatatlan állapota egyes területeken, valamint az egészségügy helyzete.

Ezek, szerintem, az idei közmeghallgatás témái is lehetnek.

A tavalyi válaszok, ígéretek ellenére többségük ma is megoldásért kiált. Különösen a közlekedés gondjai növekedtek, a gerincút folytatása sehol, az önkormányzat nem tett semmit a Csepel SC és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány támogatása érdekében. Hároson változatlanul nem történt lényeges előrelépés a kerületrész szabályozásának, rendezési tervének fővárosi és kerületi elfogadása érdekében. Az egészségüggyel kapcsolatos kérdésre pedig tavaly októberben nem is válaszoltak, a főigazgató/főorvos meg sem szólalt –, Borbély ígérete ellenére sem. Szóltak viszont, leginkább Németh úr, a nyolc évvel ezelőtti nyolc év „bűneiről”, mert minden mostani gondért a 2010 előtti szoci vezetés a felelős. Éljen Németh Szilárd, „aki mindig az igazat szokta mondani”! Őszerinte.

Ezért nem várok sokat az újabb közmeghallgatástól. Valószínűleg mások sem. Sokaknak van már tele a hócipője az urakkal. Újabb és újabb választási ígéretek fognak elhangzani, immár a jövő évi önkormányzati választás közelsége miatt. Folytatódik a részvevők lekezelése, semmibevétele. Lehet, hogy Németh ismét csak levelével lesz jelen, amit majd a polgármester fog felolvasni, de ha véletlenül ráér, akkor meg besoroz néhány, az új behívhatósági korhatár alá tartozó őszülő halántékú fiatalembert. Az országban még sehol sem látszó migránshordák leverésére.

Egyébként éppen november 22-én lesz Ady Endre születésének 141. évfordulója, s aznap van a Magyar Közoktatás Napja is. Talán a két évfordulóról való megemlékezés beleférne a közmeghallgatás légkörébe. Nem a résztvevők hozzászólási idejét, a kampánybeszédek időtartamát kellene csökkenteni. Legalább emlékezetes közmeghallgatás lenne.

vox

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr514357331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.