CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kiknek nem állítanak emléket, kitől, mitől félnek a csepeli szobor szórók?

2018. november 18. 05:59 - csú

koztarsasag-1918-11-16.PNGEgy évszázada komolyan hittek benne, ami ma is kőkemény igazság: a választott vezetőknek, - az országban és Csepelen - kötelességük  a köztársasági szempontokat, a demokratikus módszereket szem előtt tartani, mert ha ezeket  félresöprik, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek...

Két napja, november 16-án emlékeztünk meg a csepeliek életét is jelentősen befolyásoló történelmi eseményről: száz éve jött létre az első Magyar KöztársaságA csepeli fideszes vezetés azonban erről tudomást sem vett. 

Érdekes, mert azon a helyen, ahol több reakciósnak, revizionistának, itt sosem járt papnak, Szozsenyicin által le nem írt idézetnek, pesti srácnak, vagy egy kacagtató történet főszereplőinek szobrot állítanak,  miért nem jut hely egy olyan magyar történelmi eseménynek, amelyik hazánk és kerületünk modern kori életét alapvetően meghatározza? 

A válasz aránylag egyszerű: nem fér bele abba az ideológia-vezérelte gondolkodásba, amit az uralkodók ma célravezetőnek, és hasznosnak tartanak. A Fidesz fő- és alvezérei  az első köztársaság vezető személyiségével, és annak ércbe öntött szobrával primitív harcot hirdettek. Eltávolíttatták az első köztársaság vezetőjének, Károlyi Mihálynak a szobrát az Országház mellől, és ki akarják törölni szellemiségét az emlékezetükből. Most azon mesterkednek, hogy az 1956-os forradalom vezetőjének, Nagy Imrének a szobrát miként tudnák eltávolítani a az Országház közeléből, a Vértanúk teréről. Már készen áll a terv, csak a megfelelő pillanatra egy új sötét éjszakára várnak! Nagy Imre helyére az

1918-19-es forradalmak ötszáz  áldozatának akarnak emlékhelyet létesíteni úgy, hogy a magát nemzetinek nevező fehérterrornak csak az első hónapokban kétezerre tehető áldozatáról elfeledkeznek. / adat Márton László/

A Fidesz országos vezetői nem annyira bugyuta, erőszakvezéreltek mint a csepeliek. Tudják, hogy a köztársaságot azért kellett mellőzni, mert az új folytonosságot nem a nép mellett állók, hanem a nép ellen fellépők alkotják. Ők látják döntéseik hosszú távú veszélyeit is. Tudják, hogy a köztársaságok mind egy társadalmi összeomlás következményeként jöttek létre. A társadalmi összeomlás pedig azt jelentette, hogy az istenadta nép kezébe veszi a hatalmat. Ősi sérelmei, tegnapi bántásai tolulnak fel benne, és úgy érzi, hogy joga van elégtételt venni. Ilyenkor mutatja meg zseniális fiának, Petőfi Sándornak az igazát: „  Habár fölül a gálya,/ S alul a víznek árja/ Azért a víz az úr”! 

A nép a közvetlen hatalomgyakorlás során sok hibát elkövethet, de mindig a hatalommal bírók a hibásak ha a népnek magának kell intézkednie. Sose tenné meg, ha azok, akik a kis és nagy társadalmakat vezetik a méltó alázattal, elkötelezett szolgálattal állnának hivatásuk magaslatán. A nép nagyon sokáig tűr! Tűrte Dózsa előtt a sanyargatást, tűrte a Rákóczi szabadságharc előtt a megaláztatást és a sarcot, tűrte 1848 előtt a robotot, a feudális kirekesztettséget,  és tűrte azt is, hogy az első világháborúba vigyék legdrágább kincseit, saját fiait mészárszékre.

Könnyezve tűrte, hogy vesztesen, megcsonkítva, holtan, rokkantan, hozták haza őket! De nem tűrte, hogy a háború hibásaként, nincstelen senkiként őt lökjék a szégyenpadra a gőgtől megtébolyodott uraik. Ebből lett elege a népnek! 1918-ban az őszirózsás forradalomban igaza volt a részvevőknek, akik bebizonyították, és tudomására hozták mindenkinek: lehet, hogy a hatalmat nem a nép gyakorolja, de a hatalom tőle ered, és ő az, aki minden hatalom felett rendelkezik. Lehet őt becsapni, lehet őt félelemben tartani, lehet sanyargatni; a megbízók egyszer számon kérnek! Az időpont bizonytalan, de a számonkérés biztos! 

Orbán, és Kövér tudja ezt.(Vagy legalább is /még/ vannak a közelükben olyanok, akik tudják.) 
Németh Szilárdnak, és Borbély Lénárdnak fogalma sincs róla! Lecserélhetik a szobrokat, átváltoztathatják emlékhelyeinket, belehazudhatnak az arcunkba. Kinyomhatják a szemeinket három kiló krumplival, nyugdíjas strand, vagy hajójeggyel, mert még tűrjük! Azt azonban minden illiberális vezetőnek tudnia kell, hogy az is fél, aki megfélemlít! Ők most Magyarország, és Csepel urai! Valójában, persze, nem urak, csak azokat majmoló urizáló figurák! 

A választott vezetőknek, - az országban és a településeken - kötelességük lenne a köztársasági szempontokat, a demokratikus módszereket szem előtt tartani, mert ha ezt szándékosan elmulasztják, félresöprik,   akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Forrás: Horváth Gyula (Facebook)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5614378539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása