CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Közmegcsúfolás közmeghallgatás helyett

2018. november 25. 05:59 - csú

borbely_lenard_zsebre_vagott_kezzel.PNGTiszta vicc ez az egész! Borbély Lénárd, Csepel polgármestere lenéz a csepeliekre, közben zsebre vágja két kezét... (meg a leszerelő levelét?)

Csak a politikai haszonszerzés vezérli a fideszes önkormányzati vezetést. A szűklátókörűség felülírja az olyan, önkormányzati törvényben is meghatározott fogalmakat, mint a képviselő-testületi ülés által jóváhagyott munkaterv, közmeghallgatás, szervezeti és működési szabályzat. Véleményem alátámasztására számtalan példát lehetne felhozni, de a legutóbbi, november 22-i közmeghallgatás előkészítése és lebonyolítása is megfelelő erre.

A csepel.hu-n háromszor (november elején, közepén, majd végül november 20-án) tették közzé, aláírás nélkül, a november 22-i közgyűlési meghívót. Előtte egy nappal, eldugva, a honlap „Önkormányzat” rovatának Testületi ülések címszó alatti Meghívók sorában már olvasható volt, hogy nemcsak közmeghallgatás lesz a tervezett időpontban, de képviselő-testületi ülés is. Másnap, 22-én, 10:24 órakor már a címlapra is kikerült a hír, illetve a testületi ülés napirendje. Megjegyzéseim:

1) A munkaterv szerint november 29-én lesz a következő képviselő-testületi ülés. Ez a közeli időpont nem indokolta a közmeghallgatás és a testületi ülés összemosását, még az ülés napirendjében jelzett november 30-i pályázati határidő sem, amit a november 29-i tárgyalás sem veszélyeztetett volna. A testületi ülés közmeghallgatás keretei közötti megtartásának igazi célja annak „felmutatása” volt, hogy az önkormányzat a következő években, vagy a jövő évi választás évében, pályázati segítséggel, újabb milliárdokat fordít majd útépítésre.

2) A képviselő-testület által elfogadott Szervezeti Működési Szabályzat (SZMSZ) szerint a képviselő-testületi ülés összehívása rendeletellenes volt. Az SZMSZ 16.§ (2) bekezdésében megjelölt hatnapos határidőtől lehet ugyan eltérni, de a rendelet (3) bekezdésében meghatározott 2 napos határidőt sem vették figyelembe, miszerint „a település lakosságát és az érdeklődőket a helyben szokásos módon kell tájékoztatni oly módon, hogy a címzettek a képviselő-testület rendes ülésének időpontjáról legalább 2 munkanappal korábban értesüljenek.”

Azért a testületi ülés rendeletellenességénél, (ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni) számomra is fontosabb, hogy végül is mi történt a közmeghallgatás/testületi ülés kb. 130 perces ideje alatt. A 250 fős terem eléggé üresnek hatott a megjelentek alacsony száma miatt. A mintegy 80 megjelentből kb 25% volt csak érdeklődő csepeli lakos, 75 % pedig a hivatal, illetve, az önkormányzati gazdasági társaságok képviseletében volt jelen. A résztvevők élvezhették a 75 perces kiábrándító, kivetített ábrákkal színesített sikerpropagandát tartalmazó polgármesteri/főnöki szónoklatot („újabb utakat építenek, javult az életszínvonal”), meghallgathatták a csekély számú hozzászólásokat, kérdéseket, majd a hivatal egyik vezetőjének, a tankerületi vezetőnek, a rendőrkapitánynak a válaszait. A válaszadók sorát a polgármester zárta, aki végül zárszavával be is fejezte a közmeghallgatást. Borbély úr végig a szónoki emelvénynél állt, féltve őrizte, mintha valaki el akarta volna foglalni. 

A csepel.hu november 23-i oldalán már meg is jelent propagandabeszédének lényege. Néhány gondolat a szerkesztett szöveghez:

> „az új önkormányzat 2010-ben egy csőd szélén álló, négymilliárd forintos hiánnyal rendelkező hivatalt vett át. Ehhez képest az önkormányzat jelenleg 3,1 milliárd forint tartalékkal rendelkezik, és adósságcsapda helyett felelős gazdálkodást folytat:” – mondta a polgármester.  Immár sokadszor. Hazugság, amelyet már sokszor cáfolt az MSZP helyi vezetése, s magam is többször reagáltam rá. Szó sem volt a 2010-es átadásnál semmiféle csődről, azt meg nyolc éve elhallgatják, hogy az előző önkormányzati vezetés 3,1 milliárd forintot hagyott a bankban, örökségül.

A felelős gazdálkodáshoz, a 3,1 milliárdos tartalékhoz meg csak annyit, hogy a Fidesz kormány 2014 előtt milliárdokkal segítette ki a helyi önkormányzatot.

> ­A polgármester többször hivatkozott beszédében a Weiss Manfréd Tervre, amelyet soha nem tárgyalt meg a csepeli önkormányzat képviselő-testülete, s amelynek létezését, az utóbbi hónapok kritikái ellenére sem tudták még bebizonyítani. Viszont beszélnek róla.

> A Kis-Duna part kapcsán elmondta, hogy „a korábbi önkormányzat lakóparkot akart ott létesíteni, az új vezetés azonban a lakók érdekeit szolgáló rekreációs teret valósított meg”. A rekreációs tér többmilliárdos Németh Szilárd féle birkózócsarnokot és birkózóakadémiát, Borbély féle nagyméretű labdarúgó pályát is jelent, amelyek komoly terhelést fognak jelenteni az ott lakóknak.

> „Részben a Weiss Manfréd Terv keretében fejlesztik a közlekedést. Az utóbbi időben 17 kilométer út-, járda- és csapadékcsatornát építettek meg, további öt kilométeres útszakasz építésén tervezők dolgoznak” – hangzott el a következő kijelentés. Gondjaim vannak a számokkal: 2010-ben még 54 kilóméternyi földút volt Csepelen, ez év január 24-én Borbély  úr arról tájékoztatta a testületet, hogy „Csepelen sajnos jelenleg is mintegy 50 km burkolatlan földút található”. A közmeghallgatáson már azt mondta, hogy az utóbbi időben 17 km út-, járda-és csapadékcsatornát építettek”. Nem tagadva a fejlődést, a kérdést mégis fel kell tennem: most akkor hány km földút van Csepelen? Ráadásul a polgármester a közlekedés fejlesztéséről beszél, miközben elhallgatja a csepeli HÉV helyzetét, a jövőjével kapcsolatos vitákat, hogy a kerületbe való be-és kijutást biztosító főutakon az utóbbi hónapokban tovább nőttek a dugók, valamint több régi ígéret (Gubacsi híd felújítása, Corvin csomópont kétszintessé tétele, stb) továbbra is ígéret maradt. 

>  „Az egészségügy fejlesztése kiemelt program” – fogalmazott a polgármester. Akkor miért csökkentették nyolc év alatt, több mint 350 millióval az SZTK önkormányzati támogatását, miért szervezték át, többször is, orvoshiány miatt, a szakrendeléseket? Ha az egészségügy kiemelt program, akkor miért nincs Csepelen újra kórház, pedig 2010-ben azt is megígérték, vagy miért számolták fel a Vénusz utcai szemészetet?

> „Ujjáéledt a sport Csepelen” – jelentette ki Borbély Lénárd. A Csepel SC Alapítvány Béke téri létesítményét meg tudatosan tönkreteszik, kivéreztetik azzal, hogy nyolc éve változtatási tilalmat rendeltek el a területen. A tárgyalások, az együttműködés keresése helyett offshoroznak, kommunistáznak, miközben kormányzati együttműködéssel offshore cégek kaptak milliárdos fejlesztéseket, offshore cégek közreműködésével, tényleges ellenőrzés nélkül engedtek be az országba húszezer bevándorlót. Beépítik a Hollandi utat birkózócsarnokkal, birkózó akadémiával, labdarúgó pályával, ahelyett, hogy a Csepel SC Alapítvány vezetésével megegyeznének az ottani fejlesztés feltételeiről. Igaz, az olcsóbb, ellenőrizhetőbb lenne.

A közmeghallgatáson az állampolgárok, a területen működő társadalmi és civil szervezetek képviselői tehetik fel közérdekű kérdéseiket, fogalmazhatják meg javaslataikat, amelyeket az önkormányzati vezetőknek kell a helyszínen vagy határidőn belül, írásban megválaszolniuk. Ez a cél összességében most sem valósult meg. Borbély Lénárd és csapata változatlanul nem kíváncsi az embereket foglalkoztató gondokra, s nem is akar teret adni ezek felvetésére. Azt gondolják, ha a polgármester lyukat beszél az emberek hasába, akkor minden nagyon szép, minden nagyon jó lesz, javul az életszínvonal, s Csepel a boldogság szigete lesz. Hurrá! Itt van már a Kánaán.

vox

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1714390136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.11.25. 18:14:57

A jelenlegi önkormányzat által végzett beruházások semmire nem kötelezik a következő önkormányzatot! A birkózó centrumot lebontani nem tudjuk, a futballpályát sem célszerű lebontani. Viszont piaci telekhasználati díjat állapíthat meg az új önkormányzat a birkózó centrumnál! A futballpályát meg majd nyáron használják a napközisek, az kevésbé fogja zavarni az ott lakókat! Egyáltalán, honnan vette Németh Szilárd és Borbély Lénárd, hogy az ott lakók azért tiltakoztak az Ibiza lakópark ellen, hogy inkább futballpálya épüljön a helyén? A kalózhajós játszótér is zavarja a környezetet, egyrészt az állandó kiabálás, másrészt a rengeteg parkoló autó által! Miért kell a környék lakóinak tűrniük, hogy még Békéscsabáról is oda jöjjenek játszani? Vissza kell állítani a játszóteret az eredeti méretére, a kalózhajót meg szereltesse Németh Szilárd állandó futóműre, s húzhatja magával, ahová azon a héten az államtitkári kötelessége szólítja! Igazi kuriózum lenne, a gyermekek mindenütt örülnének, meg ki is fejezné Németh Szilárd szellemi nagyságát!

Tarjányi László 2018.11.25. 19:18:20

Borbély a céloknál megemlíthette volna a Dagi Vendéglő helyén épülő Nemzeti Közvécét is! Végtére is országos rekord lesz az egy ülőkére jutó költség, mi ez ha nem eredmény?
süti beállítások módosítása