CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Eltitkolt közvélemény-kutatás, hazugság, félretájékoztatás a csepeliek közpénzéből

2018. december 21. 05:59 - csú

vida-borbely-nemeth-777_1.pngVida istván, Németh Szilárd és Borbély Lénárd a kerületi szócső atyái

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) december 17-én megjelent 30. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket

A Csepeli Hírmondó szerkesztőségében idén, gyakorlatilag megállt az élet. Változatlanul a hatalmat, nem a csepelieket szolgálják. Így maradhatott ki rendre a lapból, a kerület közéletét foglalkoztató több kérdéskör: a HÉV sorsának alakulása, a Gubacsi-híd felújítása, a Weiss Manfréd Terv léte vagy nem léte stb. Arra sem jutott hely, hogy megszólaltassák a polgármestert, milyen alapon nyomozott egy ellenzéki képviselő ellen, vagy Németh Szilárdot, miért szavazta le a parlamentben a fideszes többségű gazdasági bizottság valamennyi, csepeli fejlesztést szorgalmazó javaslatát. Nem közölték, hogy Némethnek hazugsága miatt bocsánatot kellett kérnie, s fizetnie is muszáj lesz, mert jön a végrehajtó. Továbbra is elhallgatják, hogy a nyár elején az Állami Számvevőszék a Csepeli Városkép Kft-t és az Önkormányzatot is elmarasztalta – éppen a tájékoztatás egyoldalúsága miatt. Titkolóznak arról is, hogy jelenleg közvélemény-kutatás folyik a kerületben, amelynek a legfőbb célja,

a megkérdezettek véleménye szerint, a helyi vezetés terveinek, véleményének igazolása (egyetért azzal, hogy a Csepel SC Béke téri telepén ne legyen lakópark?), a polgármester népszerűségének felmérése, illetve növelése. Vajon ki és miből fizeti a felmérés milliós költségeit, s mikor tájékoztatják minderről a csepelieket és a képviselő-testületet?

A lap karácsonyi számában leírtaktól sem lettünk tájékozottabbak. A novemberi három képviselő-testületi ülés egyikéről kaptunk csak tájékoztatást, eléggé szűkszavúan, az ellenzék véleményének ismertetése nélkül. Jutott viszont hely az ellenzék szapulására, a  rabszolgatörvény december 12-i elfogadási körülményeinek magyarázgatására, az azt követő tüntetések rendet, az emberek nyugalmát, biztonságát zavaró szűk csoport akciójaként való ábrázolására, a tiltakozást, a tüntetéssorozatot kiváltó törvénnyel kapcsolatos hazugságok terjesztésére. Közpénzből folyik tehát tovább a csepeliek félretájékoztatása, a fideszes önkormányzati vezetés piedesztára emelésére.

Véleményünk a cikkekről:

1) Megszűnik a garázsadó Csepelen

Lass Gábor írásával kapcsolatban több megjegyzésünk van:

Novemberben három testületi ülés volt, a cikk a 29-i ülés 24 napirendjéből kettővel foglalkozik. Lass úr mindössze kettőről adott, még soványkának sem nevezhető tájékoztatást, hiszen például a Csepel SC Alapítvánnyal kapcsolatos kemény vitáról egy sort sem írt. Ugyanakkor nem tartotta fontosnak, hogy az idei költségvetés, a csepeli építési szabályzat módosításáról vagy az önkormányzat vagyongazdálkodási tervéről, a 2025-ig szóló környezetvédelmi programról, az egészségügyet érintő prevenciós és egészségmegőrző elképzelésekről tájékoztassa az olvasókat. Mi lehet az oka a hiányos tájékoztatásnak, miért nem akarják ezekről, a következő éveket meghatározó témákról tájékoztatni a csepelieket?

A garázsadóról. Az adónemet a fideszes többségű önkormányzati képviselő-testület hagyta jóvá, még 2015-ben (30/2015./XI.30/sz. KT-rendelet), 740.-Ft/m2-es nagyságrendben. Ezt 2016-ban 747.-Ft/m2-re, 2017-ben pedig 769.-Ft/m2-re emelte. „Nagyvonalúan” szünteti most meg, miközben az építményadó és a szintén 2010 után bevezetett telekadó emelés révén valószínűleg jövőre is beszedi a kieső összeget. Nagyobb gond azonban, hogy a befolyó „közhatalmi adók” (építményadó, telekadó, iparűzési adó, idegenforgalmi adó, környezetterhelési adó, gépjárműadó stb) konkrét felhasználásáról nem igen tájékoztatja az adófizető állampolgárokat, kis-, közép- és nagyvállalkozókat. Különösen igaz ez a volt Csepel Művek területén működő vállalatok esetében, akik az adók jelentős részét fizetik, s eddig, az ígéret ellenére, szinte semmit nem kaptak vissza adójukból.

Ami pedig a Csepel SC-t illeti, a szerző egy sort sem írt a témával kapcsolatban a testületi ülésen kialakult vitáról. A blogunkon az elmúlt napokban, két írás is foglalkozott a témával, a kialakult helyzet lehetséges okainak feltárásával:

https://csepeliek.blog.hu/2018/12/08/kik_a_beke_teri_fojtogatok#more14455608

https://csepeliek.blog.hu/2018/12/10/miert_rendez_botranyt_evek_ota_a_csepel_sc_alapitvany_korul_a_fidesz  A cikk, Csepel SC-t érintő néhány megállapításával viszont vitatkoznunk kell:

> Borbély úr azt állította, hogy „az önkormányzat gondoskodni szeretne a Csepel SC működtetéséről és felújításáról …ezért változtatási tilalmat rendelt el a Béke téri sporttelep területére.” Borbély nem önkormányzati feladatot vállalna fel, milliárdokat költene el, közpénzből. Miért, Miközben komoly feszültségek vannak a csepeli közlekedéssel, az egészségüggyel. Ha ez igaz, akkor miért kellett a változtatási tilalommal, többszöri meghosszításával és az önkormányzati támogatás megvonásával, amiről most valamiért hallgatott, vagy a 2014-ben kötött megállapodás be nem tartásával, a sporttelep tönkremenetelét meggyorsítani?

> A polgármester következő mondatával csak fokozza a káoszt, amikor beismeri, hogyha „az önkormányzathoz kerülne a sporttelep ingatlanjait kezelő Csepel SC Alapítvány, akkor hozzákezdenének a felújításokhoz.” Németh Szilárd birkózócsarnokánál és birkózóakadémiájánál nem számított, hogy egy magánalapítványi fejlesztést támogatnak? Miért akarják ennyire az Alapítványt? Csak nem az általa kezelt milliárdos vagyon miatt?

> „A jelenlegi tulajdonosok viszont ingatlanbefektetésben – lakópark- és plázaépítésben – érdekeltek” – állítja Borbély. A fentiekben említett négy évvel ezelőtt aláírt megállapodásban az önkormányzat vezetése olyan koncepciót fogadott el, amelyben a 10 hektáros területen a mostani aktív 40 százalékkal szemben több mint 80 százalékos lesz a ténylegesen sportolásra és közösségi célokra felhasználható terület aránya. http://csepel.info/?p=37471 Akkor most miről beszél Csepel polgármestere? Miért nem akarja végrehajtani a megállapodást? Netán arról van szó: nehogy már a Fideszen kívül valaki fejlesszen bármit, pláne sporttelepet Csepelen?

> Borbély szerint „Az alapítvány mögött álló cégcsoportnak bőven volna pénze sportfejlesztésre is (akkor miért nem hagyja az önkormányzat vezetése?), de céljaik elérése érdekében hagyják teljesen lepusztulni (nem az önkormányzat hagyta jóvá, immár harmadszor a változtatási tilalmat?) és kiürülni a sportlétesítményt”. (ezek szerint a birkózócsarnokot és birkózóakadémiát, a lassan milliárdos kézilabdacsarnokot, a 300 milliós Hollandi úti labdarúgó pályát, öttusa- és vívócsarnokot az Alapítvány mögött állók, s nem Németh, illetve Borbélyék építik?)

A Csepel SC Alapítvány, illetve a sporttelep, a csepeli sport jövője érdekében abba kellene már hagyni a hatalmi játszadozást, a sajtóban való követhetetlen, hazug üzengetéseket, s le kellene ülni az érintett feleknek a tárgyalóasztalhoz. A baj az, hogy a helyi fideszes vezetés képtelen az együttműködésre – ez az eltelt nyolc év egyik tanulsága.

2) Behúznák a kéziféket

„Miután a csepeli MSZP közleményben tudatta, hogy ’civil szervezetként’ indul a 2019-es őszi választásokon, ők is fontosnak tartották kiemelni: semmit sem kívánnak folytatni, amit a jelenlegi vezetés tesz.” olvasható a lap udvari szerzőjének tollából. A hiteles tájékoztatás érdekében olvasóink figyelmébe ajánljuk a blogunkon megjelent, az MSZP közleményét pontosan idéző alábbi linken elérhető írást: https://csepeliek.blog.hu/2018/11/26/takacs_monika_az_mszp-parbeszed_polgarmester-jeloltje_csepelen?fbclid=IwAR2EF8BKmFkWlY3iunH9K-qMS3Pn3Pdkf3xwRFoKOOENzXwiDEJr-wDxT_E

3) Törtek-zúztak az ellenzéki tüntetők

    A magyar emberek biztonsága az első

    Hazudik az ellenzék: íme a tények

A lap Magyarország rovatának első cikke a rabszolgatörvény december 12-i elfogadásának körülményeiről és aznapi tüntetésekről tájékoztat, Egyoldalúan, a hatalom szempontjából. Amellett, hogy egy szót sem ír az ismeretlen szerző arról, hogy mi váltotta ki a Parlamenten belül és kívül az eseményeket, a tüntetés során alkalmazott rendőrségi akciók hangsúlyozásával a tüntetés erőszakosságára igyekszik az olvasó figyelmét felhívni. Szerintünk sok ezer csepeli kísérte figyelemmel az RTL Klubon, a facebook oldalakon, s az internetes blogokon a történteket, ezért bízunk abban, hogy nem szorulnak a fideszes pártlapként működtetett Csepeli Hírmondó magyarázkodására. Ugyanakkor fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy egy friss közvélemény-kutatás szerint a magyarok kétharmada elfogadhatónak tartja az ellenzék parlamenti akcióját. https://24.hu/belfold/2018/12/17/a-magyarok-ketharmada-elfogadhatonak-tartja-az-ellenzek-parlamenti-akciojat/?fbclid=IwAR1VIpF3CaV-eTNhE4Czl751cfKsivO5ts4aoomzmN1ubQXfkeMVQHVmtjA

Ebben a helyzetben elsődleges kormányzati és fideszes kommunikációs feladat: bemutatni, hogy a kormány kiemelten fontosnak tartja a magyar emberek biztonságát. Ezt a feladatot teljesíti a rovat második írása „,hozzáértő szakemberek”, Bakondi György, Kontrát Károly és Németh Szilárd, felsorakoztatásával.

A lap Németh Szilárd véleményét kérte a „rabszolgatörvény”-ről. Vajon miért nem kérdezte meg Csepel megválasztott országgyűlési képviselője, dr. Szabó Szabolcs véleményét? Németh úr meg magyarázza a véleményt. Hazugságokkal. Olvasóink figyelmébe ajánljuk, a VDSZ-nek, a rabszolgatörvénnyel kapcsolatos fideszes álláspontjáról alkotott rövid, öt pontos véleményét:

FIDESZ: Ezután is havonta kell kifizetni a túlórát
Hamis: A dolgozók többsége munkaidőkeretben dolgozik, amit a FIDESZ új munkatörvénykönyve növelt meg 2012-ben. A munkaidőkeret végén történik az elszámolása és a kifizetése a túlórának, ami így akár 36 hónap is lehet.

FIDESZ: A dolgozók beleegyezése kell minden túlórához.
Hazug: Jelenleg is 250 óráig semmi féle beleegyezés nem kellett. Kollektív szerződés esetén lehetett a felső határ 300 óra. Mostantól a munkáltató aláírathat a dolgozókkal „önkéntesen” 400 óráig. Aki dolgozott már beosztottként, tudja mit jelent az „önkéntesség”

FIDESZ: Az európai uniós irányelv 416 óra túlórát enged meg többet, mint az új magyar szabályozás
Cinikus: Sehol nem használják ki. Akkor miért nem 410? Csak, hogy elmondhassák alacsonyabb. A 250 is kevesebb.

FIDESZ: A szakszervezetek jogai változatlanok maradnak, a szakszervezetek sérelmezik, hogy a munkáltató a szakszervezet nélkül is megegyezhet a dolgozóval.
Aljas: A szakszakszervezetek azt sérelmezik, hogy a FIDESZ-nek köszönhetően a munkavállalókat egyenként fogják megfélemlíteni és 400 órás túlmunkára kényszeríteni túlóra pótlék emelése nélkül.

FIDESZ: A munkahét továbbra is ötnapos minden dolgozó számára.
Hazug: A TÚLÓRÁZTATÁS lényege, a rendes munkaidő utáni plusz munka. Ha éves keret 400 akkor 8 órás munkanappal számolva ez pont 50 szombatot jelent.

https://aszakszervezet.blog.hu/2018/12/13/miert_hazudik_a_fidesz?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook_share&utm_campaign=blhshare&fbclid=IwAR2iNBZm-vG2miUbO6AmNmO2j-2fwAem2NXeNtTrOS8bnePXvJM3KMvx568

Mindehhez már csak egy megjegyzés: 2017-ben, éves szinten, a német munkavállalók átlagosan 26,7 órát túlóráztak. https://index.hu/gazdasag/allas/2018/12/12/a_nemet_munkavallalok_27_orat_tuloraztak_atlagosan_tavaly/?fbclid=IwAR1Uixr56IKaIYvUr_wyM90JTEK_r-vwHQrMoyn-aKInNtot2g7v6B1q2LA

4) Új zsinagóga Erzsébeten

Új zsinagógát avattak Pesterzsébeten december 6-án. Örülve az eseménynek, megjegyezzük: még 2010-es önkormányzati választások előtt, az akkori szocialista önkormányzat telket biztosított a csepeli zsinagóga megépítésére, amit aztán már Németh Szilárd ünnepélyesen adott át. A zsinagóga azóta sem készült el. Miért késik megépítése?

-----------------------------------------------

További kimaradt események:

November:

29.

Elgázolt a HÉV egy embert a Szent Imre térnél. A fővárosi tűzoltók a szerelvény megemelése után tudták kiemelni a peron és a sínek közé szorult nőt, akit a mentők szállítottak el.

30.

Airbusz-szimulátort adtak át a csepeli Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziumban.

December:

Az önkormányzat vezetése megemlékezett Csepel kiürítése megakadályozásának 72. évfordulójáról.

7.

Véradást szervezett a Vöröskereszt a Csepeli Plázában.

8.

Nagysikerű, teltházas gálaműsorral köszöntötte fennállásának 60. évfordulóját a Csepeli Munkásotthon Csepel Táncegyüttese. A műsor előtt az együttes 60 évét bemutató fotókiállítást nyitottak meg.

10.

Hármas karambol volt a Weiss Manfréd úton. A három személygépkocsi ütközésekor két ember sérült meg, kórházba azonban senkit nem kellett szállítani.

11.

Szokásos klubnapját tartotta a Csepeli Munkásotthon Tamási Lajos Irodalmi Klubja, ezúttal Dedik János tréfás versgyűjteményét mutatták be a jelenlevőknek.

 

Tűz ütött ki a Rakéta utcai idősotthon emeleti szintjének egyik lakásában. Összesen 118 idős embert kellett biztonságos helyre kíséri. Senki sem sérült meg.

13.

A 24.hu újságírója, Balavány György kapta idén a Paul Lendvai-díjat a csepeli hajléktalanok megalázását és megfélemlítését bemutató riportjáért.

14.

Szalagavató bált tartott az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola a Csepeli Munkásotthonban.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6714502290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.12.22. 00:13:26

Vida Istvánt régen mindenki tisztelte, mert pártatlanul tájékoztatott, magyarul mindenkit kiszolgált!

Mára Vida Istvánt senki sem tiszteli, mert pártosan tájékoztat, magyarul, csak Németh Szilárdot és Borbély Lénárdot szolgálja! De hát ezt Önök is láthatják a fenti képen!

Kedves István, egyszer a Mindenható előtt kell felelned azért amit a Munkásotthon ellen teszel! Én nem tagadom le, hogy hajdan tegeződtünk! És azt se feledd el, a fizetésed nem Németh Szilárdtól és Borbély Lénárdtól kapod, hanem a CSEPELI ADÓFIZETŐKTŐL! Én időben szóltam, hogy szállj ki, a továbbiakban a becsületed a tét! Úgy látszik, mégis igaz hogy a lé(t) határozza meg a tudatot!
süti beállítások módosítása