CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Gyors ütemben halad Csepelen a városközpont építése - írták az újságok ötven éve

2019. február 10. 05:59 - csú

ujsagos_es_viraguzlet.PNGMár a hűlt helye sincs meg, de az emléke él. Tíz- és tízezrek mentek el itt reggelente a Csepel Művek felé...

Ötven éve Csepelen a nyirkos februári hajnalon álmosan, de a megszokottság biztonságával kanyarodtak rá az emberek a Csepel Művek főbejárata felé vezető útra. A sarkon ott volt az újságos, mellette a délelőtti nyitásra váró üzletek, a hirdető tábla, a trafik, és lejjebb, néhány lépésre a legendás I-es kaputól, ott volt az ABC, ahol a reggeli tej vagy kakaó mellé (vagy helyett) sokan más folyékony terméket is vásároltak. A Rákóczi vendéglőből vagy a Május kertből is megérkeztek azok, akik az éjszakát nem alvással töltötték.

Kinek jutott volna eszébe akkor, hogy ez a kép hol lassan, hol viharos gyorsasággal megváltozik. Eltűnik a Szőnyeges, a Székely csárda, eltűnik az egész Kossuth Lajos utca, a Rákóczi út, az  újságárus a Szent Imre tér mind két oldaláról, sokan a bontás okozta kényszerűségből elköltöznek azok közül, akik itt éltek, és néhány évtized után végül már csak a (csont)váza marad mindannak, ami Csepelt Csepellé tette. Ötven éve a hajnali munkakezdő sereg mással, a saját gondjaival, örömeivel volt elfoglalva, miközben az újságok újra és újra, különféle tálalásban ugyan, de egy MTI hír közöltek:

 „Gyors ütemben halad a csepeli városközpont építése közölte például a Magyar Nemzet 1969 februárjában - . A nagy múltú munkáskerület szívében a következő esztendőkben modern városnegyedet építenek ki. Előreláthatólag március végén átadják rendeltetésének a

Kossuth Lajos utca-Ady Endre út-II. Rákóczi Ferenc út által határolt területen négy - egyenként tízemeletes - lakóházat, összesen 528 lakással. Az új otthonok egyharmada másfél szobás.

csepeli_varoskozopont_az_1975-os_kepen.PNGIlyen lett - egy 1975-ös kép a csepeli városközpont egy részéről  a Fortepan gyűjteményéből

A távfűtéses lakások modern felszerelést kapnak. A konyhákban beépített garnitúra, háztűzhely várja a háziasszonyokat s a lakásokban állandó hideg-melegvíz szolgáltatás lesz. A második negyedévben kezdődik meg a járulékos beruházások építése. Az említett körzetben 75 személyes óvoda, 60 személyes bölcsőde és 12 tantermes általános iskola kerül tető alá. A városközpont egyik érdekességének ígérkezik a Kossuth Lajos utcában épülő, csaknem 100 méter hosszú, 10 emeletes sávház. A munkához ebben az évben hozzálátnak, s a 124 másfél, illetőleg két és fél szobás - lakást előreláthatólag 1970 közepén adják át. Itt egyébként szintén távfűtés, hideg-melegvíz lesz és a konyhákat bútorokkal látják el. 

Forrás: MTI, Forteapan

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8014610130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása