CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szégyen, szégyen hátán a CSH-nál, mert a Csepeli Hírmondó teljesen alkalmatlan a csepeliek érdekeinek képviseletére

2019. február 18. 05:59 - csú

csepeli_hev-2_1.PNGA Csepeli HÉV síneinek tervezett felszedéséről egy szót sem szól a Csepeli Hírmondó

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) február 14-én megjelent 3. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket

Borbély Lénárd, az előző számban közölt kampánynyitó beszéde után, most a „köztiszteletben álló csepeli polgárokból” álló, állítólag 30 éve működő „baráti társaság” - ot, illetve annak egyik tagját, Klinghammer Istvánt hívta segítségül, eddigi munkájának népszerűsítése érdekében. Az akadémikus nyilatkozata, a polgármester belső újságírója (TK) által szerkesztve jelent meg, ami  kétségessé teheti a nyilatkozó  „közös gondolkodásra” hívó mondatainak hitelességét.

A megindult polgármesteri kampányt jelzik a „fejlesztésekkel” kapcsolatos írások, a helyi baloldalt lejárató, és az országos témák (rabszolgatörvény, baloldali előválasztás, családvédelem) ügyében megjelentetett egészen egyoldalú írások.

A korai kampány kiszorítja a csepeli közvéleményt hónapok óta foglalkoztató kérdéseket. Például: miért nyomozott tavaly a polgármester egy ellenzéki képviselő ellen, vagy miért szavazta le a parlamentben a fideszes többségű gazdasági bizottság az összes, csepeli fejlesztést szorgalmazó javaslatot. Nem közölték, hogy Németh Szilárdnak hazugsága miatt bocsánatot kellett kérnie, illetve, hogy az Állami Számvevőszék a Csepeli Városkép Kft-t, a CSH kiadóját és az önkormányzatot is elmarasztalta a tájékoztatás egyoldalúsága miatt. Titkolóznak az előző hetekben folytatott kerületi közvélemény kutatásról is.

Miért hallgatott a szerkesztőség arról, hogy két munkatársuk (Csordás Andrea és Zubor Mónika) már nem tagja szerkesztőségnek? Mi történt velük, miért kellett távozniuk a laptól?

Az impresszumból kiderült azonban az is, hogy egyik munkatársuk elhunyt – nevét ugyanis bekeretezve olvashattuk. Elképesztő szerkesztői hozzáállás, hogy a lapban egy sor sem jutott – megemlékezésül –, a lap munkatársának tisztességes búcsúztatására.

Meg kell jegyeznünk azt is, hogy a CSH, a 2018.10.18-án megjelent 26. száma óta, nem közli a kerület többi kulturális intézményei műsorai mellett, a Csepeli Munkásotthon egyetlen programját sem. Vajon miért? Talán azért, mert Németh Szilárd nem lehetett az intézmény egyszemélyes kurátora vagy igazgatója, netán a polgármester letiltotta?

Véleményünk a cikkekről:

1) Közösen Csepelért

A szerző felsorolja egy 30 éves  baráti társaság tagjait, többek között „Csurgay Árpád és Sára Ernő akadémikusok” - at, valamint „Klinghammer István professzort”.  A baj csak az, hogy Csurgay Árpád a Magyar Tudományos Akadémia, míg Sára Ernő a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Tisztelve és nem lebecsülve Sára Ernő munkásságát, azért illett volna megjegyezni, hogy a két akadémiai tagság mögött nem ugyanaz az akadémia áll.

Klinghammer István politikai elkötelezettségét jól jelzi, hogy 2013-14 között a második Orbán-kormány felsőoktatásért felelős államtitkára. Számunkra tehát egyértelmű volt Borbély

melletti kiállása, Mondandójához három megjegyzésünk van:

> „Közös gondolkodásra szeretné késztetni az itt élőket”, ami nagyszerű dolog lenne, csakhogy a kilenc éve hatalmon lévők, Németh és Borbély urak eddig minden korábbi  együttműködést felszámoltak, s képtelenek bármilyen együttműködésre a kerületi többséggel, a másképp gondolkodókkal vagy az ellenzékkel.

> Egyik sem a csepelieké. Előbbi egy cég, utóbbi alapítványi kezekben van.” - mondta Klinghammer a „Csepel SC vagy a Munkásotthon” ügye kapcsán. Igaz, ami igaz: egyik intézmény sem a Fideszé, bárhogy is akarta/akarja ezt a kerület korábbi és jelenlegi polgármestere. A Csepel SC 107 éves, a Csepeli Munkásotthon 99 éves történetében mindig is a csepelieket, nem pedig a hatalmon lévőket szolgálta, amit egyébként a lakosság döntő többsége sohasem vitatott, és most is elismer. A Munkásotthon esetében Németh Szilárd a lex Munkásotthon törvénnyel elérte, hogy az alapítói jogok az önkormányzathoz kerültek, egy főt delegálhatott az Alapítvány kuratóriumába, az önkormányzat eddigi delegáltja helyére, tavaly leváltatta szakemberekből álló felügyelő bizottságát, s feltöltötte nem Csepelen élő fideszes elkötelezettségű emberekkel. Az alapítvány feletti hatalmat azonban nem tudta megszerezni. Ezért a Munkásotthon 2011-ben felmondott, majd többször megígért önkormányzati támogatását sem állította vissza, továbbra sem enged semmilyen állami támogatást, eltiltotta a kerületi intézményeket a művelődési házzal való együttműködéstől, látogatástól, sőt közel öt hónapja a Csepeli Hírmondó sem közölheti a legnagyobb csepeli művelődési intézmény programját.

> „Csepel egy évtizede úszott az adósságban, nem jutott pénz semmire sem.” Ezek szerint Klinghammer úr olvasta Borbély korábbi nyilatkozatait. Neki sem hittük el, őt is többször megcáfoltuk már e blog hasábjain, Klinghammer úrnak is felhívjuk a figyelmét: nemcsak a Csepeli Hírmondót kellene olvasni. Pláne egy akadémikusnak.

Egyébként kíváncsian várjuk, hogy a CSH mikor kérdezi meg a fentiekben említett baráti társaság akadémikusait: mi a véleményük az MTA-val kapcsolatos kormányzati tervekről.

Vajon Klinghammer ebben a kérdésben is ilyen lojális lenne a Fideszhez?

2) Egészségügyi fejlesztések Csepelen

    Csepelieket kérdeztünk: Fontosnak tartja-e, hogy a kerületben folytatódjanak az

egészségügyi fejlesztések? Milyen területen várja ezt leginkább?

A zöld keretben közölt második írás mutatja be igazán, hogy a fideszes sikerpropaganda milyen valós gondokat takar el Csepelen is. A három megszólaltatott csepeli lényegében felsorolja, a „fejlesztések” ellenére megmaradt gondokat: kevés az orvos, a várólista nem csökken, szűkösek és levegőtlenek a váróhelyiségek, nehézkes a bejelentkezés, az időpontkérés stb. A Csepeli Hírmondónak éppen az lenne a feladata, hogy ezeket a feszültségeket, az olvasókat, ne a hatalmat képviselve, feltárja. A CSH azonban, létrejötte óta erre képtelen, alkalmatlan.

3) Nem mindenki támogatta az ingyenes gyermekétkeztetést

A cikk címe köszönő viszonyban sincs a valósággal. A januári képviselő-testületi ülésen nem volt napirenden az „ingyenes gyermekétkeztetés”. Azt pedig, hogy két képviselő nem támogatta azt a javaslatot, amely „az intézményi gyermekétkeztetés, valamint a szociális étkeztetés biztosítására” kiírandó pályázathoz szükséges összeget, meg kellett volna kérdezni az illetőktől. Szokás szerint most sem tették, helyette egy hazug címmel járatják le a képviselőket.

4) Megnézheti a csepeli képviselők vagyonát

Nem tartjuk alkalmasnak ezt a vagyonbevallási rendszert a képviselők valódi vagyoni  helyzetének bemutatására, és azzal sem értünk egyet, hogy csak a baloldalon tárjuk fel, főleg politikai alapon, egyesek gazdagodását. Ezért megjegyezzük: Borbély úr esetében is érdemes lenne megnézni az adatokat. Vagyonnyilatkozatai alapján megállapítható: míg 2017-ben 300.000 forintos banki betétje mellett 1,2 M Ft-os magánszeméllyel szembeni tartozása volt, idén már nincs tartozása, sőt 4,9 milliós banki betéttel rendelkezik. Szép gyarapodás.

5) Botrányokba fulladt baloldali „előválasztás”

    Rabszolgaság-e túlórázni? A munkajogász válaszol

    A magyarok ismét hisznek a jövőjükben

    Átfogó haderőfejlesztés

    Orbán: minden nagy döntéssel várjuk meg az EP-választást

Az első két cikk a budapesti baloldal ellen és a rabszolgatörvény védelmében született, míg a másik három „kitekintés” Orbán és Németh Szilárd népszerűsítését szolgálja. A rabszolgatörvény védelmében felkért szakértői véleménnyel kapcsolatban megjegyezzük: nem így látják a törvény ellen tüntető tízezrek, az egyre nagyobb számban sztrájkoló dolgozók, a hazai és a nemzetközi szakszervezetek, sem. Sőt a Medián közvélemény-kutatása szerint „három hónap alatt több mint félmillió szavazatot vesztett a Fidesz”

(https://nepszava.hu/3024488_median-harom-honap-alatt-tobb-mint-felmillio-szavazot-vesztett-a-fidesz)

Azon érdemes elgondolkodni, hogy a magyarok ismét hisznek-e a jövőjükben. A fenti kutatás szerint „három hónap alatt 43-ról 52 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok”. Ez nem támasztja alá azt az orbáni kijelentést, miszerint a magyarok ismét hisznek a jövőjükben. Tavaly ugyanis tovább fogyott a magyar népesség.

(https://444.hu/2019/02/14/egy-puskas-stadionnyival-lettunk-kevesebben-a-puskas-stadion-epitesenek-megkezdese-ota)  

A jövőben való hit növekedését, a népesség növekedését nem segítette/segíti az sem, hogy a gyes összege 2008 óta 28.500 forint, csakúgy mint az öregségi nyugdíjminimum összege, de 10 éve nem emelkedett a családi pótlék sem. Ráadásul az inflációnövekedés miatt ezek az összegek legalább 30-35 százalékkal kevesebbet érnek.

Részletkérdés, de megjegyezzük: a Csepeli Hírmondóba adott esetben Ábel Attila alpolgármester, azt rakat bele, amit akar. Az orbáni évértékelő és az azon elhangzott „családvédelmi akcióterv” kötelező  megjelentetése miatt Ábel úrnak, természetesen a hivatalos lapzárta (február 6.) sem számított.

További kimaradt események:

Január:
30.

Csepeli lakásán fogták el a helyi rendőrök a 30 éves kábítószer kereskedőt.

Február:

A Budapesti Rendőrkapitányság nyomozást indított, ismeretlen tettes ellen, a hajléktalanokat terrorizáló, önkormányzat által működtetett csepeli kommandó ügyében.

07.

Elhunyt Róbert László, Pulitzer-emlékdíjas, aranytollas újságíró, a MUOSZ korábbi elnöke, az újságírószövetség tiszteletbeli elnöke.

12.

  1. Jankó János költő, irodalmi klubvezető könyvbemutatót tartott a Csepeli Munkásotthon Tamási Lajos Irodalmi Klubjában.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7314629478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása