CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Borbély Lénárd csütörtököt mondott, leszerepelt a csütörtöki kt-ülésen

2019. március 06. 05:23 - csú

borbely_lenard_loval_a_hatterben.PNGNem megy! Nem megy! Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere a legnagyobb erőlködése ellenére sem  tudta lóvá tenni a csepelieket és az ellenzéket...

A polgármester facebook oldaláról, s nem az önkormányzat honlapjáról, tudtuk meg, február 28-án, nem sokkal a képviselő-testületi ülés után, hogy „fontos döntéseket” hoztak a csepeli önkormányzatban. A 14 napirend között több téma is szerepelt, Borbély úr ezek közül az idei költségvetési rendeletet (a 2. napirendet) emelte ki, azzal, hogy a rendelet elvetésével „az ellenzék (MSZP, DK, Jobbik, LMP) a józan ésszel ellentétben semmit nem támogatott”. Majd felsorolta a költségvetésben általa fontosnak tartott ügyeket, és mondandója végén kiemelt betűkkel aláírta: a csepeli ellenzék leszerepelt. Szerintem Borbély még inkább, bár gyors, lehet, hogy elő is készített  „véleményével” átvette a kezdeményezést, védekezésre kényszerítette az ellenzéket. Írásával kapcsolatban azonban van néhány megjegyzésem:

1)  A polgármester az ellenzék által nem támogatott javaslatok felsorolása után azt írta: „Mindezt a 2019. évi költségvetésünk és több külön döntés tartalmazta”, azaz, szerinte, a költségvetés elutasításával az ellenzék nem támogatta pl. az óvónői pótlékot, a Görgei iskola bontását, a földutak szilárd burkolattal való ellátását stb. Borbély úr, eléggé el nem ítélhető módon, elhallgatta, hogy az ellenzék a napirend tárgyalásakor kezdeményezte: válasszák szét a költségvetéssel összevont egyéb témákról készült határozati javaslatokat (az előterjesztés címének első két témáját), és az idei költségvetési rendeletalkotást (az előterjesztés harmadik témáját), hogy az előbbiekről elkülönülten, támogatólag szavazhassanak. Úgy, ahogy a testületi ülést megelőző bizottsági üléseken tették, a fideszes képviselőkkel együtt. A polgármester ezt elutasította, s ezzel saját frakciótársai bizottsági üléseken történt szavazatait is annulálta. Az ellenzéknek nem maradt más lehetősége: tartózkodott a költségvetési rendelet szavazásakor. Ugyanis az ellenzék nem szokta, sem a parlamentben, sem az önkormányzatokban megszavazni a hatalmon lévő politikai erő gazdaságpolitikáját kifejező költségvetést. Így tette ezt a Fidesz is 2010 előtt, ellenzékben, az Országházban és Csepelen is.

2) Ugyanakkor Borbély javaslata több, az ellenzék által nem elfogadható tételt is tartalmazott: a pártlappá silányított, a bíróság és az Állami Számvevőszék által is elítélt Csepeli Hírmondó tavalyi támogatási összegének 20 %-os növelése; a Városkép Kft politikai célokra használt rendezvényi kiadásainak 33,5 %-os emelése; a Rákóczi Kert két helyről való, összességében 57 milliós támogatása; a fejlesztésekre évenként tervezett milliárdok felhasználásának évek óta való „tologatása”; a rendszeres túltervezések; a közel ~10 milliárdos költségvetési hiány(!) „finanszírozási eszközökkel” való kezelésének átláthatatlansága stb. Ez a költségvetés tehát semmiképp nem volt támogatható.

3) Végezetül: a költségvetési rendelettervezet, szerintem, törvényellenesen lett a testület elé terjesztve. Nem azért, mert tárgyalását, példátlan módon, összevonták más témákkal, ami külön is megérne egy misét. Azért, mert a hatályos önkormányzati törvény 53. § 1) bekezdés g) pontja szerint a rendeletalkotásról és határozathozatalról az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában kell rendelkezni. A csepeli képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzata 56. § (1) bekezdése pedig, többek között, a következőket tartalmazza:

„ Az éves költségvetésről szóló rendelet-tervezetet a Pénzügyi, Ellenőrzési és Ügyrendi Bizottság véleményével együtt kell a képviselő-testület elé terjeszteni.”

Borbély ezt a „törvényi előírást” nem tartotta be. Szerintem, tudatosan hozta létre a „csapdahelyzetet”: tudnia kellett a bizottsági üléseken történtekről, tudta, hogy az ellenzék nem szavazza meg (annak idején ő sem szavazta meg), a költségvetési rendelettervezeteket, ezért nem foglalkozott, sem javaslatában, sem szóbeli kiegészítésében a bizottsági vélemények ismertetésével. Tudatosan vállalta a törvényszegést. Az ellenzéki kezdeményezést is tudatosan söpörte le, annak ellenére, hogy a jegyző pl. a PEÜB ülésén elfogadta az ellenzék javaslatát. Nem a kerületért, az igazságért harcolt, hanem önmagáért, azért, hogy ismét polgármester lehessen. A hozzávezető út, de a csepeliek véleménye sem érdekelte. Borbély, mindent összevetve, ismét leszerepelt. Mint polgármester és mint ember is megbukott.

vox

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9414669397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása