CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ötven éve írták: Meggyorsul Csepel fejlődése, a százezerhez közelít már a kerület lakóinak száma

2019. június 12. 05:43 - csú

hatar_uti_erzsebeti_hev_a_rakoczi_uton.PNG1969 júniusa. Kopottak voltak a Határ úti HÉV kocsijai, földszintesek a csepeli házak, de magasba törtek a tervek, és messzire tekintettek a  tervezők. Nézze meg, hogy mi lett a félévszázados álmokból...

Csepel 74 ezer állandó és 16 ezer ideiglenesen bejelentett lakosának életkörülményeiről, a kerület fejlesztéséről és gondjairól tárgyalt tegnap a csepeli tanácsülés. A harmadik és a negyedik ötéves tervidőszak programjának vitáját a közelmúltban lezajlott vitáját a közelmúltban lezajlott tanácstagi beszámolók javaslatainak elemzése s kétezer munkással folytatott beszélgetés előzte meg.

6-15 emeletes házak

A legfontosabb várospolitikai teendőket a csepeli pártbizottság és tanács gondos előkészületek után határozta meg: a feladatok között az első helyen szerepel a lakásépítkezések és a kommunális ellátás fejlesztésének támogatása, az üzlethálózat és az áruválaszték bővítése, a kerületi iskolák gyors ütemű korszerűsítése; a kerület külső részein, a Királyerdőben és a Kertvárosban kulturális létesítmények építését, egészségügyi intézmények bővítését tűzték ki célul. A tanácsülés ezeknek a

teendőknek a figyelembevételével értékelte az idei és a jövő évi fejlesztések, valamint a negyedik ötéves terv most formálódó programjait. Ami a lakásépítkezést illeti, 1966-68 között 110 millió forint értékű állami beruházással háromszáz családi otthon épült fel az új városközpontban öt szolgáltatóüzlettel, a szükséges utakkal, parkokkal, közművekkel. 1969-71 között összesen 828 tanácsi és szövetkezeti lakást adnak át, a társasház-építkezések révén pedig - főként a vasmű beruházásában - 40 épület 800 lakásával gazdagodik a jövő év végéig a kerület. A negyedik ötéves tervben az Ady Endre utca-Duna utca-Árpád utca-Táncsics utca által határolt területen 6-15 emeletes házakban 1400 állami lakás építésére teremtettek lehetőséget, a társasházépítési akció keretében pedig 850 családi lakáshoz. (...)

A kereskedelmi, illetve ipari ellátás javítása érdekében a tanács szorgalmazza a Királyerdő területén melegkonyhás kisvendéglők építését, valamint gépkocsiszerviz létesítését. A kulturális célok valóra váltásáért a tanács és a vasmű közösen 150 férőhelyes óvodát építtet, a Királyerdőn könyvtárat, kultúrtermet és klubházat kívánnak létesíteni, s foglalkoznak azzal a gondolattal is, hogy olyan központi irodaház épüljön Csepelen, amely otthont adna valamennyi kerületi társadalmi szervezetnek. Az egészségügyi fejlesztés programjában szerepel a kerületi rendelőintézet bővítése, valamint egy új bölcsőde építése. A tanácsülés a vitában elhangzott észrevételek értékelése után jóváhagyta a kerületfejlesztési tervjavaslatokat.

Forrás: Népszabadság, 1969. június 27.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1714884312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása