CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csökkentés helyett növelte a telekadót a 2014-ben 35 ígérettel házaló Németh Szilárd-utód

2019. június 13. 05:55 - csú

borbely_a_tuzolto-35_igeret-777-vagott.pngNevetségessé vált választási ígérvény. Borbély Lénárd 2014-es 35 ígéretéből a második:  Csökkentjük az építményadót. A valóság:Csökkenés helyett  már 2015-től, növekedés következett be. A ráadás: Borbély Lénárd csepeli polgármester a fideszes mamelukok gombnyomásával, bólogatásával  mindent összevetve, 48,4 %-kal(!) növelte az építményadó bevételeit, míg a telekadó vonatkozásában több mint 472 %-os(!) bevételi többletet ért el. 

Legutóbbi írásomban hosszabban foglalkoztam Borbély Lénárd 2014-es választási ígéreteivel, a hírhedtté vált 35 pont első pontjával.

https://csepeliek.blog.hu/2019/05/31/csepelen_kevesebb_munkahelyet_tobb_feszultseget_teremtett_az_igergeto_polgarmester

Most a második pontot veszem górcső alá. Lássuk:   

2.) Csökkentjük az építményadót. Rendbe tettük a kerület gazdálkodását, ezért 2015-

től csökkenteni tudjuk a kis- és középvállalkozások számára az építményadó összegét. 

A csepel.hu-n, az önkormányzat hivatalos honlapján olvasható tények:

epitmenyado_kampany_2019.PNGCsökkenés helyett tehát, már 2015-től, fokozatos növekedés következett be. Eközben

emelkedett az infláció, de a munkahelyeket működtető és teremteni akaró vállalkozóknak számolni kellett a bérfeszültségekkel, illetve azok hatásaival is. Borbély úr meg mindent összevetve, 48,4 %-kal(!) növelte az építményadó bevételeit, míg a telekadó vonatkozásában több mint 472 %-os(!) bevételi többletet ért el. Hogy ez mennyire segítette az öt évvel ezelőtti ígéret hangzatos alcímének  a „Munkahelyeket teremtünk!” - nek a megvalósulását, azon érdemes elgondolkodnunk. Különösen az érintett vállalkozóknak, illetve az általuk foglalkoztatott dolgozóknak, de minden csepelinek is.

Polgármesterünk azonban nem állt meg itt. Újabb adókat vezetett be. Négy éve a műemlék épületeket kezdte megadóztatni, s ma már a kezdeti 718,-Ft/m² adómérték helyett 766,-Ft/m²  adót kell fizetni azoknak a vállalkozóknak, akik műemléknek minősülő építménnyel rendelkeznek. Próbálkozott, szintén 2015-től, a gépkocsitárolók megadóztatásával, jelentős milliókkal növelve a csepeliek terheit, de négy év után, tavaly novemberben, valószínűleg az idei választásokra teintettel ezt az adónemet megszüntették.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 2013-tól a kormányzat csökkentette, leginkább a nagyvállalkozók egyes adóterheit, viszont a polgármesteri ígéret be nem tartása valamennyi csepeli vállalkozót (ki-, közepes- s nagyvállalkozót) hozott rosszabb helyzetbe, aláásta a csepeli munkahelyteremtés amúgy sem reális („5000 új munkahelyet hozunk Csepelre”) célkitűzéseit.

A választási években elhangzó megvalósíthatatlan ígéretek helyett, a kerületi vállalkozókkal, a csepeliekkel együttesen kidolgozott hosszútávú kerületfejlesztési stratégiára van szükség, olyanra amelynek következetes megvalósításával a kerületi önkormányzat, a lakosság és vállalkozók is jól járnak.

Ideje van tehát a változtatásnak. Ősszel lesz rá lehetőségünk.

vox

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8314891606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása