CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Megalázott, mellékes, alsóbbrendű?

2019. augusztus 03. 04:24 - csú

pedagogus_fogja_a_fejet-777.pngFizetésemelés hat éve nincs, a kérdés tehát az, hogy az ember mi a fenét keres olyan körülmények között, amelyek miatt szégyellnie kell magát. Azért tudniillik, hogy hosszú évek óta bedől a kormány ígéreteinek a pedagógus életpálya eljövendő gyönyöreit illetően. Még mindig sok elhivatott pedagógus van, aki gyereket tanít, és nem az állam által birtokolt kiskorú alattvalót idomít... 

Megalázott, mellékes, alsóbbrendű - ezzel írja le helyzetét egy békés megyei gyógypedagógus, aki részt vesz a Pedagógusok Szakszervezetének kampányában, és egy fotón, a maga elé tartott papírlapon teszi közzé a fizetését. Ez 150.000 forint. Egy zenét és történelmet tanító kollega 165.000-t keres, egy matematika-informatika tanár 166.000-t, a másik, négy éve dolgozó 144.000-t.

Tegyük hozzá, van itt azért 237.000-es fizetés is. Igaz, 35 évet kellett érte lehúzni. Dehát valamit valamiért.

A minimálbér ebben a pillanatban 149.000 Ft,  tehát egyik-másik köznevelésügyi munkatárs bérét egy kicsit meghaladja, ráadásul dinamikusan emelkedő tendenciát mutat, amit a pedagógusbérek esetében nem mondhatunk el, hiszen

2015 óta ezeket nem a minimálbérhez, hanem egy úgynevezett vetítési alaphoz mérik, ami a 2014-es 101.500 Ft-os minimálbérrel azonos. Fizetésemelés hat éve nincs, a kérdés tehát az, hogy az ember mi a fenét keres olyan körülmények között, amelyek miatt szégyellnie kell magát. Azért tudniillik, hogy hosszú évek óta bedől a kormány ígéreteinek a pedagógus életpálya eljövendő gyönyöreit illetően.

A közvélemény egy része hülyének néz minket, mondja egy tanár a 24.hu cikkében, amelyből a fenti információk származnak, hiszen normális magyar orvos, ápoló, és hovatovább az ápolandó beteg is megy, amerre a szeme lát. Dehát a tanár az anyanyelvéhez van kötve, és még mindig sok elhivatott pedagógus van, aki gyereket tanít, és nem az állam által birtokolt kiskorú alattvalót idomít. Tehát marad. 

Marad azért is, mert idős már; és marad, mert azért a kis pénzért lassan kiöltek belőle mindent: a szeme sem rebben, hogy a módosított oktatási törvény szerint nincs már joga véleményezni az új igazgató személyét. Mondjuk minek is, a minisztérium azt akarja, hogy az is lehessen igazgató, akinek nincs vezetői képzettsége. Akkora a hiány. A tanárnak ezen felül nincs joga botrányt csinálni, ha a 6 évesen iskolába kényszerített, teljesíteni még nem tudó gyerek vergődését nézi. Túlélő üzemmódban van. Szeretne még azelőtt elmenni, amíg, - ahogy ezt egy fiatal tanár nyilatkozza a 24.hu-nak - a nyugdíjazások miatt a felére nem csökken a tanári kar létszáma.

Ez öt év múlva esedékes. Addig gyorsan meg kell öregedni.

A tehetősebbek eddig kimenekíthették a gyerekeiket magántanulói státuszokba, de ezt most megnehezítették. Az alternatív iskolákat nyomorgatják. A tanterv kidolgozásába nácit is bevonnak, persze biztos csak a szakértői hiány miatt.

Az iskolákban a vezér arcképe előtt ott kornyadozik majd a tanár, vagy ami még maradt belőle, a gyerekek pedig két fűadag között tiszta erőből, teljes erőbedobással NEM tanulnak Esterházy-t. Mást se, de EP-t különösen nem.

Szénási Sándor (Klubrádió)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1214985674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása