CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mese nemcsak csepelieknek az igazi Hófehérkéről, Jancsiról és Juliskáról és az almakereslet növeléséről

2019. augusztus 08. 04:32 - csú

hofeherke_es_a_het_torpe.PNGLohr am Main egy ideje Hófehérke Városának nevezi magát, dőlnek a turisták, az almakereslet az eget veri. Valahogy nem zavarja őket, hogy voltaképpen egy kínos, leverő, igazságtalan történettel néznek szembe, nem a mesebeli megváltással. 

Előkerült Hófehérke sírköve, illetve újra előkerült, hiszen egyszer már megvolt, csak elveszett; de most végre megtalálták egy hagyatékban, ezentúl a bambergi Diocesan Múzeum őrzi.

Azt eddig is sejthettük, hogy a Hófehérkét eredetileg nem erre a névre keresztelték, nem valószínű, hogy mondjuk Schneewittchen Kaufmannak hívták, már ha ősz atyja, a király valóban a Kaufmann-ra hallgatott. Igazából Maria Sophia von Erthal-nak nevezték, tényleg egy palotában nőtt fel Lohr am Main-tól nem messze a német Franconia régióban. A papája azonban üveggyáros volt - tán innen az üvegkoporsó regéje - és második feleségnek, tehát Maria mostohájának

valóban egy gonosz természetű asszonyt vett el. A környéken tényleg működött egy bánya, ahol törpenövésűek is dolgoztak,  hercegről azonban szó sem volt, Hófehér Maria egy zárdába menekült, ott halt meg 1796-ban, a Grimm-testvérek róla szóló meséje 1812-ben jelent meg.

Lohr am Main egy ideje Hófehérke Városának nevezi magát, dőlnek a turisták, az almakereslet az eget veri. Valahogy nem zavarja őket, hogy voltaképpen egy kínos, leverő, igazságtalan történettel néznek szembe, nem a mesebeli megváltással. 

A hatvanas években egy német tanító, Hans Taxler megírta Jancsi és Juliska igaz históriáját. Eszerint a banya igazából Katharina Shraderin mézeskalácskészító asszony volt, akit - miután titkos receptjét hiába próbálta megszerezni - egy Hans Metzler nevű pék boszorkányság vádjával feljelentett, ám az 1651-es perben Katharinát felmentették, ő a spessarti erdőbe menekült. Itt azonban Hans rátalált, és Grete nevű húgával rágyújtotta a házat. Ezt közölte könyvében Taxler tanító 1963-ban. 

A Spiegel meg 1964-ben azt írta meg, hogy az egész hülyeség, illetve hazugság, avagy, amint az Claudia Schwabe, az Utah Állami Egyetem mesekutatója mondta: a világ legszenzációsabb átverése, egy apró részletekig kidolgozott és "adatolt" kamu, ami sok akadémikust és tudóst is megtévesztett.

Ebben az esetben tehát győzött a mese, azzal a halvány sejtelemmel persze, hogy a mélyén mégiscsak lapulhat valami régi és sötét valóság. Hófehérke viszont elbukott, és a világ egy részén kialudt a fény. Rajta nem segített olyasmi, mint  Jancsin és Juliskán, abban az esetben ugyanis kiderült, hogy a titkos 17. századi mézeskalács recept száz százalékig azonos egy Dr. Oetker recepttel, Taxler tanító álvalósága így lelepleződött.

A miénket még írja valaki.

Szénási Sándor  (Klubrádió)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr114998724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása