CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Gyógyvizet prédikált, de bort ivott, pihenőligettel, lovaspályával ugratta a csepelieket, de semmi sem lett az ígéretekből

2019. szeptember 09. 05:55 - csú

csepeli_legszennyezettseg-2_1.jpgAz utóbbi kilenc év alatt Csepel a főváros egyik legszennyezettebb levegőjű kerülete lett, ami megnehezíti az itt élők mindennapjait, rombolja a csepeliek egyébként is átlag alatti egészségi állapotát

Már 2014-ben is kerestem Borbély Lénárd polgármester választási ígéretei között a kerület jövője, élhetősége szempontjából fontos témát, a környezetvédelem ügyét. Hiába. 35 pontos ígéretei között nem találkoztam a témával. Most, átnézve az akkori ígéreteit, a témában tett intézkedéseit, újra megállapítottam: az akkori polgármester-jelöltet tényleg nem érdekelte/érdekli a környezetvédelem. Elődjét, Németh Szilárdot sem.

A csepel.hu-n fellelhető, a témával foglalkozó rendeletek is 2010 előtt „születtek”, a fideszes vezetőknek mindössze módosításokra tellett, holott például a közlekedés okozta szennyeződés jelentősen megnőtt az elmúlt kilenc évben. Annak ellenére, hogy

Borbély Lénárd öt évvel ezelőtti 35 részes ígérethalmazában a természeti kincsek „visszaadását” ígérte csepeli választóinak: 

„FOLYTATJUK A MEGKEZDETT MUNKÁT: A TERMÉSZET KINCSEIT VISSZAADJUK A CSEPELIEKNEK! 

26.) Teljes hosszában felújítjuk és visszaadjuk a Kis-Duna-partot a csepelieknek. 

27.) Szabadidőparkot és pihenőligetet építünk a Daru-dombon. 

28.) Kálvária parkkal tovább szépítjük a Tamariska-dombot. 

29.) Kalandparkot és lovaspályát építünk az Akácfa utcai Kiserdőben. 

30.) Csepel Vize néven új gyógy- és ásványvizet adunk Magyarországnak.” 

Az első két ígéret lényegében a Kis-Duna parttal „foglalkozik”. Valóban jelentős lépéseket tett a terület rendezésére. Legfőbb természeti kincseink egyike azonban maga a Kis-Duna, illetve annak csepeli szakasza. Rendkívül fontos tehát a Kis-Duna-ág vízminőségének javítása, amely a Kis-Duna melletti települések fejlődése számára is fontos kérdés. Borbély úr 2014 óta sem tudott előrelépni a folyóág kotrása, a felszínre hozandó iszap elhelyezése körüli viták rendezésében. Sőt, olyan fejlesztésekkel „terhelte meg” a Duna-ágat, amelyek hosszabb távon tovább rontják a víz minőségét. Például a csepeli strand fejlesztése, Németh Szilárd birkózóbirodalma, valamint a tervezett nagy méretű labdarúgópálya, illetve a pálya kiszolgáló épületei, illetve az ezek miatt várhatóan növekvő forgalom. A sportlétesítmények miatt kivágott fák sem javítottak a helyzeten. Kilenc év alatt nem sikerült előrelépni az RSD melletti településekkel együtt sem a Dél-Pesti Szennyvíztisztító Telep szennyvizének Dunába való átvezetése ügyében, pedig a szennyvíztisztító a Kis-Duna-ág egyik legnagyobb szennyezője. 

A pihenőligetből nem lett semmi, csakúgy, mint az Akácfa utcai lovaspályából. A Csepel Vize nevű gyógy- és ásványvíz termelés és palackozás pedig csak egyike volt a kampány hevében született végiggondolatlan ígéreteknek. 

Az utóbbi kilenc év alatt Csepel a főváros egyik legszennyezettebb levegőjű kerülete lett, ami megnehezíti a az itt élők mindennapjait, rombolja a csepeliek egyébként is átlag alatti egészségi állapotát. A természeti kincsek megőrzése, visszaadása a csepelieknek lehetetlen a mindennapossá vált közlekedési gondok enyhítése, a levegő szennyezettségét okozó tényezők felszámolása, a lakosság élet- és munkakörülményeinek javítása nélkül. Mindezekben azonban nem sok történt Borbély polgármestersége időszakában. A látványberuházások, a sportlétesítmények, a lakosság megkérdezése nélküli sportparkok, játszóterek építése egy csökkenő létszámú, elöregedő kerületben csak egy városfejlesztési koncepció nélküli  hatalom lépései a hatalom görcsös megtartásáért. 

vox  

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5015050868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2019.09.09. 07:23:31

28.) Kálvária parkkal tovább szépítjük a Tamariska-dombot.

A két latort ideje lenne már kicserélni! ;)
süti beállítások módosítása