CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A kijózanító valóság: Csepelen öt évi bódult kapkodás után újabb öt évért kapkod a hazug ígérgetés bajnoka

2019. szeptember 19. 05:55 - csú

borbely_dontott_iszik_es_vezet-777_2.pngA borbélyi ígéretcunami középpontjában  nem a csepeli ember állt. Hatalomszerzés motiválta alkotóját. A civil szférával való együttműködés sem véletlenül hiányzott a 35 pontból. A polgármester hatalomra kerülése óta folytatta Németh Szilárd  politikáját: a lakossággal való párbeszéd, a valódi, érdemi közmeghallgatások helyett a mondvacsinált,  kamu konzultációk szervezését, az  ígéretek megszegését,  az ellenzék teljes semmibevételét, lebecsülését

Borbély Lénárd öt évvel ezelőtt „Folytassuk közösen – Csepel jövője 35 pontban – polgármesteri program” címmel jelentette meg választási programját. Tavasszal áttekintettem a 35 pontos elképzelés megvalósulásának helyzetét. Véleményem május 31. és szeptember 12. között 11 írásban jelent meg e blogon. Most összegzésként, néhány megjegyzést fűzök a korábban leírtakhoz.

A 35 pontnak nem sok köze volt egy végiggondolt városfejlesztési koncepcióhoz, de a képviselő- testület által 2011-ben elfogadott gazdasági programhoz sem. Pártpolitikai ígérethalmaz lett, amely a

választási kampányban pozitív visszhangot kiváltó/kiváltható kérdéseket igyekezett felvetni, illetve azokban megoldásokat/ígérteket megfogalmazni. Pedig nem ártott volna előtte egy átfogó elemzés Csepel helyzetéről, a jövő szempontjából mindenképpen fontos értékek meghatározásáról és az egyes feladatokat, beruházásokat is meghatározó konkrét városfejlesztési fejlesztési célokról.

Arról, például, hogy egy élhető, fenntartható és esélyegyenlőséget biztosító városban, amilyennek Csepelnek lennie kellene, nem lehet 5000 új  munkahelyet ígérni, ha nincs mellette végiggondolva a munkahelyteremtés valamennyi környezeti, közlekedési hatása, következménye. És nem volt végiggondolva, mert az 5000 új munkahelynek egyrészt nem volt semmi realitása, hiszen csökkenő lakosságszám és növekvő nyugdíjas korú létszám, valamint hiányos infrastruktúra miatt nem vonzó a kerület a vállalkozások számára, másrészt pl. a 250 fő foglalkoztatását vállaló Metrans Kft. támogatása tovább növelte Csepel közlekedési gondjait, rontotta a fő közlekedési útvonalak állapotát (lásd a minapi II. Rákóczi F. úti csőtörést). https://csepeliek.blog.hu/2019/05/31/csepelen_kevesebb_munkahelyet_tobb_feszultseget_teremtett_az_igergeto_polgarmester#more14869074) A Kft letelepedése emelte a levegő szennyezettségét is, amelynek egyik eredménye az itt élők életminőségnek romlása. Csepel mára az egyik legszennyezettebb levegőjű kerület lett Budapesten. Nem lehet olyan, egyébként megígért és 2014 óta megvalósult fejlesztésekkel sem egyetérteni (parkok, játszóterek, pihenőliget, BMX-pálya, strand, önkormányzati sportegyesület stb), amelyeknek hosszú távú fenntartási, működtetési háttere nincs végiggondolva, hiszen fenntartási költségeik „kitermelése” csakis adónövelés útján lehetséges, ami nehezíti majd az itt élők megélhetését. 

Az pedig az itt élő csepeliek egyértelmű becsapása volt, hogy Borbély, többségében indokolt, de öt év alatt megvalósíthatatlan fejlesztéseket is megígért:

minden panelépület felújítása,

a kerületi iskolák, bölcsődék, óvodák felújítása,

az aszfaltúthálózat teljessé tétele,

a gerincút teljes egészében való kiépítése,

a Gubacsi híd 2x2 sávossá tétele,

gyalogos és kerékpáros híd építése a Kis-Duna fölött,

nemzetközi vízi sport központ építése,

új gyógy- és ásványvíz forgalomba hozatala.

Ezek azonnali szükségességében egyrészt most sincs társadalmi közmegegyezés, másrészt megvalósításukhoz, fővárosi, kormányzati támogatás mellett is, 8-10 évre van szükség. Ez utóbbi, mármint a fővárosi és kormányzati támogatás, ráadásul el is maradt, ezért nem lett/lehetett ezekből az ígéretekből semmi. https://csepeliek.blog.hu/2019/09/02/a_gerincut_teljes_kiepitesebol_semmi_sem_lett_a_gubacsi_hid_veszesen_rozsdasodik 

Külön kiemelem a gerincút megépítésének II. ütemét, amelynek elmaradása viszont elsősorban helyi döntésen múlott, s amely kilenc év után is csak a tervezésnél tart, vagy a 35 pontból kimaradt közlekedésfejlesztést, ezen belül a HÉV korszerűsítését, valamint az északi terület fejlesztésével kapcsolatos tervek hiányát, a kerület ezekkel kapcsolatos gyatra érdekérvényesítési képességét.

favagok_pusztitasa_a_hollandi_uti_volt_napkozis_tabornal-2018-12-07_focipalya_lesz_3.JPGBorbély Lénárd  hozzá nem értését bizonyítja, hogy egy pontot sem ért meg számára a környezetvédelem ügye. Tort ültek a favágók, koncerteztek a láncfűrészek, kímélet nélkül pusztították az újabb és újabb focipálya-építés útjában álló  fákat is. a Hollandi úti tájsebek évek múltán sem gyógyulnak be

Egy város fejlődésének egyik legfontosabb kérdése a kulturális örökség ápolása, az oktatási és kulturális  intézményrendszer megőrzése, fejlesztése, a civil szféra és az önkormányzat sokoldalú együttműködése. Ebből a szempontból komoly hibának tartom az oktatási rendszer átjátszását a kormányzatnak, illetve hogy a Csepel SC Alapítvánnyal és a Csepeli Munkásotthon Alapítvánnyal kapcsolatos borbélyi ígéretek csak ígéretek maradtak. Pontosabban fogalmazva hazug ígéretek, mert már Németh Szilárd polgármestersége idején kiderült, hogy az önkormányzat csak uralma alá akarta/akarja „hajtani” Csepel e két nagy múltú intézményét. Borbély ezt a helyzetet további beváltatlan ígéretekkel súlyosbította, ellehetetlenítve a két intézményt. 

https://csepeliek.blog.hu/2019/09/12/sportot_uztek_a_sportszerutlensegbol_botranyba_fulladtak_a_csepeli_stranddal_hazudtak_a_csepel_sc-ro#more15061104
A civil szférával való együttműködés sem véletlenül hiányzott a 35 pontból. A polgármester hatalomra kerülése óta folytatta Németh Szilárd ezzel kapcsolatos politikáját: a lakossággal való párbeszéd, a valódi, érdemi közmeghallgatások helyett a mondvacsinált, úgynevezett kamu konzultációk szervezését, az adott ígéretek megszegését, (lásd az óvodavezetői kinevezések gyakorlatát) vagy az ellenzék teljes semmibevételét, lebecsülését.

A borbélyi ígéretcunami középpontjában tehát nem a csepeli ember állt. Hatalomszerzés motiválta alkotóját. A polgármester-jelöltből mégis polgármester lett, s október 13-án újra polgármester akar lenni. Programját a Csepeli Hírmondó 2019. július 1-én megjelent 18. számában tette közzé, „Továbbra is hajrá Csepel!” címen. Remélem, a csepeli választók többsége már nem hisz újabb ígéreteinek. Hajrá a változást akaró csepeli ellenzéknek!

vox

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8515125758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2019.09.20. 07:14:14

Miért most kell ígérgetni az útépítéseket? Mennyi utat lehetett volna építeni a durván 3×500 millió forintból, amit a kalózhajós, a Rákóczi-kert játszótérre és a KRESZ-parkra fordítottak? Rossz az út kedves csepeli polgár? Ne panaszkodjon, menjen játszani a luxus játszóterekre és húzza be az ikszet Borbélyra!
süti beállítások módosítása