Hírek, tudósítások, tények, vélemények

CSEPELIEK ÚJSÁGA

Kikből áll Fidesz szigorúan titkos VIII/VIII-as ügyosztálya?

2019. szeptember 21. - csú

titkos_titokzatos_ugynok.jpgSzintet lépett a Fidesz, í a párt a saját képére alakított jogrendben magasabb fordulatszámra kapcsolt. Természetesen a Pikó-ügyről van szó – már ez is milyen borzalmas: leegyszerűsítem a történteket Pikó-ügyre, ezzel is a Fidesz akaratát szolgálva -, arról a rendőrségi akcióról, amellyel lerohanták a VIII. kerületi ellenzéki polgármester-jelölt kampánystábját.

A történet azonban nem itt kezdődött, ahogy ezt Pikó Andrástól hallhattuk: az ellenzéki csapatba jóval korábban beépült a Fidesz spionja, és a megbízói kívánságának eleget téve folyamatosan tette a dolgát: jelentett. Biztosak lehetünk benne, hogy nincs egyedül, hasonló „aktivisták” másutt is vannak, az egyszerűség kedvéért nevezzük őket a VIII/VIII-as ügyosztály tagjainak. Hogy ezek az emberek önként, szorgalomból, hazafias (nemzeti) elkötelezettségből vállalták-e a feladatot, vagy egyszerűen megzsarolták őket, nem tudhatjuk. Azt azonban igen: új hálózat épült ki a régi módszerekkel, vagy ha nem annyira régi módszerekkel – Facebook! -, mindenképp a régi célokkal. A rendszer bebetonozására minden módszer megengedett,

előbb csak a törvények átírása, de ha az nem elegendő, akkor az állam védelmére berendezkedett szervezetek bevetése is.

És igen, így van: elértünk a magasabb – ejnye, a szavak: az aljasabb – szinthez. Persze már ez is ki van azért próbálva. A civil szervezetek elleni támadások idején az Ökotárs már megtapasztalhatta, hogy mit jelent a rendfenntartó erők bevetése, mit jelent a demokratikus félelem beépítése a társadalomba. Mert ez még sem teljesen Oroszország vagy Törökország, itt adnak a demokratikus paraván meglétére, így aztán még nem teljesen épült be a tudatunkba a csengőfrász. De azért már tudjuk, a szabadságunknak erős korlátai vannak. Másként: a Fidesz erős korlátokat épített.

(Csak zárójelben: nem tudhatjuk, hogy a VIII. kerületben lefoglalt laptopok adatait mire fogja használni a rendőrség, átadja-e azokat például a Fidesznek? Még mindig a zárójelen belül maradva: szerintem igen.)

Ezek a korlátok, ebben a rendszerben nem pusztán fizikaiak és jogiak, lelkiek is. A Fidesz célja egyértelmű: kiépíteni a félelmet, a félelem okozta korlátokat. Nem véletlen, hogy Pikó azt nyilatkozta a Népszavának, megérti, ha munkatársai a történtek után kiszállnak a kampányból, joggal tartanak attól, hogy részvételük az ellenzék erősítésében gyengíti a család előrejutásának vagy megélhetésének lehetőségeit.

Majtényi László fogalmazott úgy: a Kádár-rendszer puha diktatúrája, a keleti blokk országaiban élők teljes kiszolgáltatottsága kényelmessé tette a magyar embereket, az egyéni túlélési technikák váltak elsődlegessé, nem pedig a közösségi lét, az ellenállás együttes megszervezése. Majtényi szerint erre az attitűdre épít a Fidesz, és nem is alaptalanul. A társadalom hallgat, nem vonulnak spontán indíttatásból tömegek az utcára, a rezsimet nem fenyegeti lázadás, forradalom.

A választások elcsalása már a szelíd megoldások közé tartozik.

Németh Péter (Népszava)

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2415093052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.