CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ígéret, hitegetés maradt 2014 óta: „Minden panelépületet felújítunk…, a lakások bérleti díját befagyasztjuk…, folytatjuk a közműdíjak csökkentését”

2019. október 08. 05:59 - csú

gazszereles_reszicsokkentes.pngMegbabrálták a csepeli családok pénztárcáját is a rezsicsökkentésként beharangozott propagandafogásssal.  A kampánynak ugyanis több megbízható szolgáltató cég is áldozata lett. Mint kiderült, a piaci árral a fogyasztók szintén jobban járnának és az otthoni gázár is kevesebb lenne, ha az állam nem fölözné le az olcsóbb beszerzési árból keletkezett üzleti hasznot. Tény: a Lajtától nyugatra  a piacon a földgáz ára alacsonyabb a magyar hatósági árnál...

Borbély Lénárd öt évvel ezelőtti 35 pontos  választási ígéretdömpingjének egyes pontjai közül most a 

FOLYTATJUK A CSALÁDOK, A GYERMEKEK ÉS A NYUGDÍJASOK TÁMOGATÁSÁT! 

címet kapott rész több tízmilliárdot igénylő csomag egyes elemeinek teljesítéséről írok néhány észrevételt:

 „6.) Minden panelépületet felújítunk az EU és a Kormány támogatásával. 2014-től a kerületi panelprogramnak folytatódnia kell! A lakók érdekében együttműködünk a Kormánnyal, hogy az elkövetkezendő években Csepel összes panelépülete újjászülessen”. 

Az ígéret eleve teljesíthetetlen volt. Nem újítottak fel minden panelépületet, s nem született újjá Csepel összes panelépülete. Az úgynevezett városrehabilitációs program keretében a Városközpont déli részén az EU százszázalékos támogatásával öt társasház homlokzatát hőszigetelték, kicserélték a nyílászárókat. Több lakótelepi társasház is kapott hasonló felújításokra önkormányzati támogatást, 2017-ben a csillagtelepi városrész fejlesztésére nyert el 1,7 milliárdos pályázati összeget az önkormányzat,  de a végrehajtás nagy része még hátra van, csakúgy, mint a Városközpont, a Táncsics Mihály út, a Királymajori, Szentmiklósi és a Völgy utcai lakótelep panelépületei többségének felújítása.  

 „7.) Az önkormányzati lakások bérleti díját befagyasztjuk. 2015-től a szociális lakások bérleti díját nem emeljük. A lakások megvételéhez további kedvezményeket biztosítunk.”  

A 2010 előtti utolsó lakbérrendelet száma: 1/2008.(I.24.) Ebben a következő lakbérek lettek jóváhagyva: 

> összkomfortos lakás esetén: 311.- Ft/m²/hó ;

> komfortos lakás esetén: 250.- Ft/m²/hó ;

> félkomfortos lakás esetén: 112.- Ft/m²/hó;

> komfort nélküli lakás esetén: 87.- Ft/m²/hó;

> szükséglakás esetén: 49.-Ft/m²/hó. 

A különböző komfortfokozatú lakások átlagbére tehát ~ 162.- Ft/m²/hó volt a szocialisták idejében.

A 2010-ben győztes fideszes vezetés 2011. február 25-én módosította a rendeletet. Ennek értelmében az új lakbérek 4-5,1 % közötti nagyságrendben emelkedtek. Egy hónappal később módosították a lakások bérbeadásának feltételeit is, ám 2011. november 24-én, 2012. január 1-i hatállyal, teljesen átalakították a lakbér számításának elveit. A lakásban lakók egy főre eső nettó jövedelmét vették figyelembe. A megállapított kategória határok:75.000.-Ft-ig, 75.001-100.000.- Ft között, 100.001-150.000.- Ft között és 150.001.- Ft felett. Az ezekhez igazított lakbérek átlaga az alábbiak szerint alakult:  

> az összkomfortos lakások esetén: 572.- Ft/m²/ hó;

> komfortos lakások esetén: 458.- Ft/m²/hó;

> félkomfortos lakások esetén: 205.- Ft/m²/hó;

> komfort nélküli lakások esetén: 159.- Ft/m²/hó,

> szükséglakás esetén: 89.- Ft/m²/hó 

lett a lakbér új mértéke. 

A különböző komfortfokozatú lakások bére egyrészt minden változatban emelkedett, másrészt az átlag lakbér Németh Szilárd időszakában ~ 297.- Ft/m²/hóra növekedett, ami 2010-hez képest 183 %-os emelkedést jelent. Borbély Lénárd valóban befagyasztotta a lakások bérleti díját, amit azonban az előző időszakhoz képest már 2012 . január 1-től rendkívüli, az inflációnövekedésnél jóval nagyobb arányban emeltek. Amíg például egy 52 m2-es komfortos lakásért az önkormányzat 2010 előtt havi 13.000.- forintot, idén már 23.816 – ot szedett be a lakótól. 

 „8.) Folytatjuk az országos rezsicsökkentést Csepelen is. 2015-től folytatjuk a közműdíjak csökkentést, ami minden csepelinek, de elsősorban a lakótelepeken élőknek jelent nagy könnyebbséget”. 

Borbély úr eljátszott a gondolattal: ha ők nem lettek volna, Csepelen nem lett volna semmi az országos rezsicsökkentésből. Micsoda szerencséje ez a kerületnek, hogy ők engedélyezték: Csepelen is legyen rezsicsökkentés. Sőt, még meg is ígérte, hogy folytatják a közműdíjak csökkentését. Ők, nem a kormány. Fantasztikus. Igaz, ellensúlyozták is hatását, nehogy az emberek, a csepeli vállalkozók azt gondolják, hogy itt van már a Kánaán. Borbély például 2015-től azonnal növelte az építményadót ~8,5 százalékkal, a telekadót meg 22,3 százalékkal. Eredményeként 2018-ra 157 %-ra növelte a befizetett építményadó nagyságát. Egyébként a rezsicsökkentésnek nevezett propagandafogásnak több szolgáltatói cég is áldozata lett, sőt mint kiderült a piaci árral a fogyasztók is jobban járnának és a gázár is kevesebb lenne, ha az állam nem fölözné le az olcsóbb piaci árból keletkezett hasznot. A Lajtától nyugatra ugyanis a piacon a földgáz ára alacsonyabb a magyar hatósági árnál. Nem számít. A lényeg a kampány, az ígéreteket úgyis elfelejtik. Nem igaz. Előbb-utóbb, mindig számon kérik.

vox 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7615202242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása