CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Öt éve fűt-fát ígértek a csepeli rend javításáért, most mégis sokan inkább nagyívben elkerülik Csepelt

2019. október 10. 04:24 - csú

borbely_dontott_iszik_es_vezet.PNGAz autóvezetők alkoholszonda vizsgálatainak pozitív tesztjei Csepelen és az egész fővárosban a többszörösére emelkedtek. Csepel polgármestere a Ferencvárosban rontotta a statisztikát botrányossá terebélyesedett, eleinte eltitkolni szándékozott, tettenért ittas vezetésével

Borbély Lénárd öt évvel ezelőtti 35 pontos ígéretének áttekintésében újabb fejezetet nyitok meg.

Most a közbiztonság erősítésével kapcsolatos három ponttal összefüggően írom le véleményem. Borbély polgármesterjelölt akkor azt ígérte, hogy

 „TOVÁBB ERŐSÍTJÜK A RENDET ÉS A KÖZBIZTONSÁGOT!” 

s ehhez három pontot fogalmazott meg:

 „14.) Folytatjuk a megkezdett munkát a közrend érdekében. Tovább javítjuk a közvilágítást és fejlesztjük a térfigyelő kamerarendszert. 

15.) Több rendőr és közterület-felügyelő lesz az utcákon. Együttműködünk a kormányzati szervekkel, hogy még több rendőr teljesítsen szolgálatot Csepel utcáin és növeljük a kerületi közterület-felügyelők számát is. 

16.) Megtisztítjuk és biztonságossá tesszük a Görgey Iskola környékét. Visszaszerezzük a korábbi vezetés idején off-shore tulajdonba átjátszott Görgey Iskolát. Megszüntetjük az épület körül a veszélyes állapotokat. A csepeliek véleményét kikérve biztonságos parkolót, játszóteret, közparkot vagy sportpályát építhetünk ezen a területen.”

Az Otthon Centrum 2018-ban közzétett egy felmérést „Hol jó ma élni? Budapest legjobb kerületei” címmel. (https://profitline.hu/Hol-jo-ma-elni-Az-elso-es-otodik-keruletben-377978)  Ebből kiderült, hogy az I., az V. kerületekben, de jó helyezést ért el a VI., VII., IX., valamint a II. és a XII. kerület is. „A számított rangsor végén a külső kerületeket találjuk”. Különösen elgondolkodtató a cikk utolsó megállapítása, miszerint „Szigetszentmiklós vagy Gyál sokkal népszerűbb belföldi vándorlási célpont, mint Csepel vagy Pestszentlőrinc”. Az értékelési szempontok között szerepelnek a közbiztonságról kialakult kép is, ami

igazolja véleményem, hogy közbiztonság érzete nem igen egyezik a hivatalos értékelésekkel. Hiába mutatja ki tehát a Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár, hogy tavaly Csepelen az 1000 lakosra jutó kiemelt bűnesetek száma 9,09 volt, ami a 6. legalacsonyabb a főváros kerületei között, az emberek közbiztonsági érzete sokkal lassabban változik. 

Ugyancsak árnyalta a képet, hogy 2010-hez képest lényegében nem változott a közúti balesetek száma Csepelen, miközben az autóvezetők alkoholszonda vizsgálatainak pozitív tesztjei többszörösére emelkedtek. Hétszeresére nőtt a kábítószerrel elkövetett bűncselekmények száma, ami az ifjúság körében aratja leginkább áldozatait. Már Borbély is érzékelte, hogy a trafikok körül kialakult botrányos helyzeteket is rendezni kellene, például az italárusítás korlátozásával, mert nem javítják a kerületi lakosok közbiztonság-érzetét. Kíváncsi vagyok, mikor „teszi le” a témával kapcsolatos javaslatát a kormány asztalára? Azonban nem volt pozitív visszhangja a csepeli hajléktalanok vegzálásával kapcsolatos februári eseményeknek sem, (https://24.hu/belfold/2018/11/01/hajlektalanok-csepel/), amelyek ügyében indult nyomozásról azóta sem adott hírt a kerületi rendőrkapitányság, de az önkormányzat sem. Rontották a helyzetet a kerület köztisztaságával kapcsolatos gondok, pl. az idei lomtalanítás évek óta megszokott nyári időpontjának áthelyezése novemberre, a helyi szeméthegyek létrejötte. A Csepeli Hírmondó egyik számában megjelent írás szerint pedig „nyáron sem nyugszanak a vandálok”, ami azt mutatja, hogy a közrendvédelmi erők sem tudnak mindig hatékonyan fellépni a rendbontásokkal szemben. 

Elgondolkodtató, hogy a járőrözések számának fenntartása érdekében ebben az időszakban az önkormányzat százmilliókat fizetett ki, az állam helyett, a kerületi rendőrkapitányságnak, ami csak részben mérsékelte a rendőrségi állomány anyagi gondjait. Ha ezeket, a nem alapfeladatok közé tartozó költségvetési kiadásokat például a kerületi közterület-felügyelet fejlesztésére fordították volna, talán a helyi közbiztonság területén is előbbre tartanánk.   

A Csikó sétányi iskola rendezése kilenc évig tartott, s csak idén, az önkormányzati választás évében kezdődött el bontása, amely számos testületi botrány közepette valósult meg. A terület rendezése, hasznosítása azonban még hátra van. Remélem, ez nem tart majd kilenc évig.

A borbélyi, öt évvel ezelőtti 35 pont megvalósításának értékelésével foglalkozó, s e blogon megjelent írásaimra még semmilyen válasz nem érkezett a polgármestertől, illetve környezetétől. Mégis, folytatom, végére járok a 35 pontnak…

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3815208492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása