Hírek, tudósítások, tények, vélemények

CSEPELIEK ÚJSÁGA

Forradalmi séta Eörsi Lászlóval a csepeli ötvenhatos harcok színhelyén

2019. október 26. - csú

eorsi_laszlo_es_szabo_szabolcs_egyutt.PNGOktóber 19-én, szombaton csepeli érdeklődők csoportja körbejárta a Szent Imre teret, ahol az 56-os csepeli események zöme zajlott. A forradalmi sétát dr. Szabó Szabolcs, Csepel (és Soroksár)  országgyűlési képviselője szervezte. A sétát Eörsi László történész-író vezette, aki kutatásai és könyve nyomán tartott élvezetes előadást a 63 évvel ezelőtti forradalmi eseményekről.

 A harminc-harmincöt fős kis társaság a Csepel Művek I-es kapujánál lévő Kohász szobor előtt találkozott. A Csepeli Helytörténeti és Városszépító Egyesületet Horváth László és Bárány Tibor alelnök képviselte.

eorsi_laszlo_es_szabo_szabolcs.PNGDr. Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Eörsi Lászlónak, aki felidézte az 1956. október 23-a és november 4-e közötti események csepeli történéseit, amelyek

a Szent Imre téren és környékén zajlottak.

eorsi-2.PNG A teret körbe járva megálltunk a régi Rákóczi Iskola épülete előtt, a sarkon, majd a polgármesteri hivatal (az egykori tanácsháza) előtt. Kissé tovább haladva a hajdani pártház épülete volt a következő állomás (ma a kormányablak működik a frissen kicsinosított homlokzatú épületben.)

 Aztán az egykori Kiegészítő Parancsnokság hűlt helyén tartottunk kis szünetet a sétában, meghallgatva Eörsi László múltat idéző gondolatait. Innen a Károli Gáspár utca 17. elé mentünk, ahol Bordás András haláláról esett szó. Felidézte a megtorlás áldozatainak és az ártatlan civil áldozatoknak az emlékét is.

56-os-csepeli_emlekmu-777.pngVisszakanyarodva a Szent Imre térre, a 13 évvel ezelőtt felavatott - a Csepeli Önkormányzat által állított - 56-os emlékműhöz (Szórády Zsigmond alkotásához), elhangzott, hogy a forradalomra a rendszerváltáskor kopjafa állításával emlékeztek (a kopjafa ma a Csepeli Temetőben áll), ennek helyére került a lángnyelvet szimbolizáló bronz alkotás, Szórádi Zsigmond szobra, melynek felirata így szól az alacsony kör alakú talapzaton lévő félgömb peremén elhelyezve: "EMLÉKEZÉS, TISZTELET ÉS KEGYELET A CSEPELI '56-OSOKNAK 1956 - 2006"

Majd a téren keresztülvágva a rendőrkapitányság épülete előtt álltunk meg. Eörsi László itt a rendőrség épülete környékén zajlott eseményekről szólt, s kitért a harci fegyveres eseményekre, s az azokat irányító jeles személyekre.

eorsi_a_csm_fobejaratnal.jpgA mintegy két órás séta utolsó állomása a Csepel Művek I. számú kapujánál lévő 56-os emléktábla volt. A tábla felirata:

 "Emlékezés, tisztelet és kegyelet a csepeli 56-osoknak! 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ideje alatt, a Csepel Vas- és Fémművekben működött központi gyáregységi munkástanácsok emlékére és az 1957. január 11-ei a tüntetők és a karhatalom közötti
összecsapásban életet vesztett G. Nagy Imre tiszteletére.
Állíttatta: Budapest – Csepel Önkormányzata 56-os emlékbizottsága 2007"

Eörsi László itt - egyebek mellett - a gyári munkástanácsok szerepéről beszélt, s azok vezetőiről.

eorsi_laszlo_a_csepeli_fegyveres_ellenallas.PNGKöztudott, hogy az ellenállás Csepelen tartott a legtovább, s a sztrájk  révén is országos figyelem övezte a csepeli, forradalom leverése utáni eseményeket is. 

barany_tibor-bolla_dezso_csepeliek_56-rol_1.jpgAki  részletesen, mélyebben szeretne tudni az 56-os csepeli eseményekről, olvassa el Dr. Bolla Dezső könyvét 1956-ról, és a Bárány Tibor - Bolla Dezső szerzőpáros által szerkesztett visszaemlékezés-kötetet, amelynek címe: "Csepeliek '56-ról". Mindkettő mű megtalálható a FSZEK csepeli, sétáló utcai könyvtárában.

 Forrás: Bárány Tibor - 21. kerületi Hírhatár Online

Fotók: Bárány Tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3415262938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.