Facebook

Megvan a véleményük

Naptár

november 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Most olvassák

A Facebookon a Csepel Újságban
olvashatók cikkeink

Programkínáló

B u l v á r

Milliomosok lesznek Csepelen a szerdán megválasztott városvezetők

2019.11.08. 05:55 csú

csepel_valasztott_varosvezetoi_2019-11-06-tol.PNGMaguknak nyomták a gombot. Morovik Attila alpolgármester, Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila alpolgármester és Pákozdi József alpolgármester

Különös, rejtélyes dolgok történnek a csepeli képviselő-testület szerdai alakuló ülése után. Ami előtte és alatta esett meg, az sem piskóta,  az is ad majd bőven témát a helyi közélet iránt érdeklődőknek és a közélet formálóinak, miként erről az Arcul csapták a csepelieket... című tudósításban írtunk,  de két napja csak nézünk mint a moziban...

Borbély Lénárd polgármester úgy kezdi a ciklust, hogy miközben ő a saját Facebook oldalán néma videókat osztogat a beiktatási ceremóniáról, a csepel.hu-nál  virít a cím: "Fizetésemeléssel kezdett az új Fővárosi Közgyűlés" A  csepeli városvezetők zsebébe kerülő jövedelemről a címekben diszkréten hallgatnak. A kitartó kutatás azonban meghozza a maga eredményét. Mi kibányásztunk  valamit, amiből kiderül, milliomosok lesznek Csepel szerdán megválasztott városvezetői. Bár   ezt a tényt a címadásnál eltakarják - ellentétben a Fővárosi Közgyűlést idéző írással -  Cs. K.  cikkében e becsomagolt hír mellett van még sok név és adat, ami  sok csepelit is érdekelhet, ezért ezeket az információkat most megosztjuk önökkel.  A Cs. A. monogrammal jelzett  írásában a következőket olvashatjuk:

A Szent Imre téri Országzászló mellett, ünnepélyes keretek között vették át megbízó levelüket és tették le esküjüket az október 13-ai önkormányzati választáson mandátumot nyert csepeli képviselők. Letette az ünnepélyes esküt Borbély Lénárd is, akit másodjára választottak meg a csepeliek polgármesterüknek. Budapesten egyedülálló módon az ellenzék jelentős szerepet kapott a kerület irányításában és az ellenőrző szervezetekben, ám ezt több képviselőjük így is keveselte. Az ellenzéki pártok első javaslata is az volt, hogy elvegyék a frissen megválasztott polgármester összes hatáskörét.

Az alakuló ülésen a polgármester javaslatára döntöttek az alpolgármesterek kinevezéséről. Az ellenzékkel való egyeztetések után két Fidesz-KDNP-s alpolgármestert – Ábel Attilát és Morovik Attilát, valamint egy ellenzéki alpolgármestert – Pákozdi Józsefet – választottak meg titkos szavazáson. Utóbbi a Buckai Szövetség csepeli szervezetének elnöke. Az alakuló ülésen módosították a szervezeti és működési szabályzatot, megválasztották a bizottságok tagjait, döntöttek a tanácsnokok személyéről valamint az illetményekről.

Borbély Lénárd ünnepi köszöntőjében gratulált minden megválasztott képviselőnek, és köszönetet mondott azoknak, akik a jelöltek és a demokrácia mellett szavaztak. Külön kifejezte háláját a családjának, amely végig mellette állt. „Függetlenül az emberek világnézetétől, úgy végzem a munkámat, hogy minden csepeli érdekét szolgáljam, Csepel fejlődéséért fogok cselekedni. Csepelen büszkék lehetünk a közös eredményekre, amelyeket az elmúlt öt évben, és az azt megelőző időszakban elértünk. A választók díjazták a kerület fizikai és erkölcsi megújulását. A csepeli konzultáción megkérdeztük a lakókat, akik a válaszaik alapján kijelölték az utat, hogyan folytassuk tovább a munkát. Ezek a válaszok és a választási ígéreteink jelentik azt a fundamentumot, amely a cselekvési irányunk alapvetése. Folytatjuk a kerület megújítását, az intézmények fejlesztését, és gondoskodunk mindenkiről, aki Csepelen él. Rám és ránk mindenki számíthat. Számarányában most egy kiegyensúlyozott képviselő-testület jött létre. Helye van az értelmes vitának, de a legfontosabb, hogy a közös munka Csepel érdekében történjék. Csepel legyen a béke szigete, dolgozzon mindenki a kerületért” – hangsúlyozta Borbély Lénárd, Csepel polgármestere.

Az ülésen bejelentették a Fidesz-KDNP frakció megalakulását. Az ellenzék részéről a Demokratikus Koalíció kéttagú, az MSZP három tagú, a Jobbik, a Momentum, az LMP és a Buckai Szövetség egy-egy tagú frakciója is megalakult.

A testület elfogadta Pákozdi Józsefnek, a Buckai Szövetség vezetőjének a javaslatát a szervezeti és működési szabályzat módosításáról. Ez tartalmazza egyebek között, hogy a képviselőnek az ülésről való hiányzását hitelt érdemlően, írásos dokumentummal kell igazolnia. Az elmúlt önkormányzati ciklusban komoly problémát jelentett, hogy az MSZP és a DK politikusai rengeteget hiányoztak a testületi és a bizottsági ülésekről. Ezt követően Borbély Lénárd javaslatára, titkos szavazással megválasztották az alpolgármestereket.

Az ülésen kompromisszumos javaslatként négy bizottság felállításáról döntöttek, amelyből kettőnek az élére az ellenzék tehetett személyi javaslatot. A pénzügyi, ellenőrzési és ügyrendi bizottság elnökének Dukán Andrást (Momentum) választották. A szociális, egészségügyi és fogyatékosügyi bizottság elnöke Szuhai Erika (Fidesz-KDNP) lett. A közrendvédelmi és közbiztonsági bizottság élére Bercsik Károlyt (Fidesz-KDNP) választották. A fenntartható fejlődés bizottság elnökévé Tóth Sándort (LMP) szavazták meg. Döntöttek a bizottságok képviselői és külsős tagjainak megválasztásáról is, akik ezt követően letették az esküt.

Megválasztották a tanácsnokokat is. Infrastruktúra-fejlesztési tanácsnok lett Zupkó János; családügyi tanácsnok Czibulyáné Szonday Szilvia; nemzetiségekért, halmozottan hátrányos helyzetűekért és a hárosi fejlesztésért felelős tanácsnok Balogh Ernő; költségvetési tanácsnok Makray Barbara. A testület nem fogadta el az ellenzék javaslatát, hogy újabb két – sportügyi és testvérvárosi kapcsolatokért felelős – tanácsnoki posztot hozzanak létre.

Döntés született az önkormányzat három cége felügyelőbizottságának tagjairól, akiknek a mandátuma 2020. január elsejétől öt esztendőre érvényes. Ez érinti a Csepeli Városgazda Zrt., a Csepeli Városfejlesztési Kft. és a Csepeli Városkép Kft. cégeket.

A testület tagjai tudomásul vették a polgármester havi illetményét, amelyet törvény szabályoz. Ez bruttó 997 ezer 200 forint, ezen felül pedig a polgármester havi 149 ezer 580 forint költségtérítésre jogosult. Az alpolgármesterek havi illetménye bruttó 897 ezer 500 forint, és 134 ezer 625 forint költségtérítést vehetnek igénybe. Az önkormányzati képviselő havi alapdíja a mindenkori polgármesteri fizetés 25%-a, vagyis bruttó 249 ezer 300 forint. A bizottságok tagjai, elnökei, valamint a tanácsnokok ezen felül is díjazásban részesülnek. A bizottsági tagságért további 149 ezer 580, az elnökségért 99 ezer 720, az alelnökségért 49 ezer 860 forintot kapnak, a tanácsnoki díj pedig 99 ezer 720 forint lett. Az önkormányzat cégeinél a felügyelőbizottsági tagok 200 ezer forint, a felügyelőbizottsági elnökök 250 ezer forint díjazásban részesülnek havonta.

Ellenzéki kérések

A csepeli ellenzék delegációi az október 13-i választás után külön-külön és közösen, több körben tárgyaltak a Fidesz-KDNP képviselőivel és a polgármesterrel. Az MSZP két szocialista alpolgármesteri pozíciót és kilenc önkormányzati bizottság felállítását kérte. Ez hetvennél is több, fizetett politikai pozíciót jelentett volna. Összehasonlításul: az elmúlt öt évben három bizottság működött, ami elégnek és hatékonynak bizonyult.

Az ellenzéki pártok közösen a polgármester hatásköreinek teljes megvonását, az önkormányzati cégek pártok közötti felosztását, a szakmai és civil szervezetek önálló előterjesztési jogának megfosztását valamint két ellenzéki alpolgármester és hét bizottság felállítását javasolták. Erre a kerület vezetése a kilenc bizottsághoz hasonlóan sem anyagi sem szervezeti okokból nem látott lehetőséget.

Az ellenzékkel folytatott tárgyalások után – kompromisszumos javaslatként – a korábbi három helyett négy bizottság felállítását, és azok fele-fele alapon történő kormánypárti-ellenzéki vezetését javasolta Borbély Lénárd polgármester. Az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiban is részt vesznek ellenzékiek. Ezt az ellenzéki pártok többsége elfogadhatatlannak tartotta, és nem szavazta meg. A Buckai Szövetséggel a kerület vezetése ezzel együtt értékelvű, elsősorban Csepel fejlesztésének folytatását célzó megállapodást kötött, így végül ők végül adták az ellenzék alpolgármesterét.

Cs. A.

csepel.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2515295732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.