CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Titkolózás, pazarlás, kegyeletsértés a csepeli városvezetők programjában?

2019. december 12. 00:21 - csú

csepeli_pohi_felulrol_madartavlatbol_1.jpgEz az a ház, ahol semmi sem változik? A csepeli városvezetők székhelye, a Szent Imre téri polgármesteri hivatal

Ma délután öt órakor kezdi meg idei utolsó – estébe nyúló ‑ ülését az októberben megválasztott új csepeli önkormányzati képviselő-testület. A csepel.hu-n olvasható meghívó-tervezet szerint, a tegnap esti állás alapján, várhatóan 16 napirendről dönt a testület. Néhány fontosabb közérdekű témával kapcsolatos megjegyzéseink, kérdéseink - amelyekre, reméljük, hogy a 2010. és 2019. közötti igyakorlattól eltérően választ is kapunk a képviselő-testület mai ülésén - a következők:

Napirend-tervezet 2. pontja: (205. sz. előterjesztés) + cserelap

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2019. évi költségvetéséről szóló 2/2019. (III.06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink:

1) Az egy évvel ezelőtti rendelettervezet szerint 2018 végén 9 milliárd, most pedig már 15,3 milliárd forint a jóváhagyott hiány, ami óriási növekedést jelent. Mi az oka a számokkal való játéknak, talán az idei választási év áll a hiány ilyen mértékű „növekedése” mögött vagy az évek óta folyó tudatos túltervezés?

2) Tételesen (Csepeli Hírmondó, reklámanyagok, hirdetőtáblák, polgármesteri levelek, programfüzetek, stb) bemutatva, mennyit fordított az önkormányzat vezetése az idei önkormányzati választásokra? Miért kell ezt eltitkolni?

3) Több mint 25 millióval „teljesítette” túl idén az önkormányzat vezetése a Városkép Kft. idei tervezett támogatását. Mi az oka a támogatás növekedésének, s mire lett konkrétan fordítva ez az összeg? Miért kell ezt is eltitkolni?

4) A Csepel Utánpótlás SE idén közel 92 millió forintos támogatásban részesült. Az egyesület honlapján semmilyen beszámoló nem olvasható a szervezet költségvetés teljesítéséről. Miért nem? Majd száz millió megy el az egyesület működésére, épül részükre, sok tíz millióért egy labdarúgó pálya a Hollandi úton, miközben az egyesület fenntartása nem önkormányzati feladat, illetve hasonló profillal rendelkező ismertebb, eredményesebb csepeli klub (Csepel FC) egy fillér önkormányzati támogatást sem kap. Arról nem is beszélve, hogy az önkormányzat fideszes vezetése kilenc éve blokkolja a Csepel SC Alapítvány Béke téri telepének felújítását, fejlesztését. Mindezért ki a felelős?

5) Elképesztő mértékben növekednek az önkormányzat működésére fordított költségek. Tavaly összesen 12,9 milliárdot fordított önmagára az önkormányzat, erre az évre 14,4 milliárdot tervezett, végül a jelenlegi kimutatás szerint 17 milliárdnál tartanak.  Mi indokolja ezt a több mint négyezer millió forintos  növekedést? Miért kell ennek okát eltitkolni a csepeliek előtt?

6) Jelentősen, kb 11,6 %- kal csökkentek az előző év decemberi beszámolójához képest a rászoruló csepeliekre fordított pénzbeli szociális juttatások kiadásai, annak ellenére, hogy Borbély Lénárd polgármester választási kampányának középpontjába a csepeli emberekről, családokról való sokoldalú gondoskodást helyezte. Lehet, hogy a kampányban semmi nem számított?

Napirend-tervezet 5. pontja: (219. sz. előterjesztés)

Javaslat a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXI. Kerületi Tagintézménye fenntartó váltásával kapcsolatos döntés meghozatalára

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdésünk: folyik a kormány centralizálása, az oktatásirányítás átláthatatlanabbá tétele, a kormány céljainak megfelelően. Milyen kerületi érdek miatt támogatja az önkormányzat vezetése a kormányzat javaslatait? Kikérték a helyi pedagógus testületek, szakmai és szakszervezetek véleményét a rendszer tovább működtetésével kapcsolatos javaslatról?

Napirend-tervezet 8. pontja: (209. sz. előterjesztés)

Javaslat prémiumfeladatok kitűzésére a Csepeli Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője részére

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdésünk: miért kell olyan prémiumfeladatokat meghatározni a cég ügyvezetője részére, amelyek munkaköri feladatai közé tartoznak? Nem lehetne inkább a végzett munka egészének minőségét, a képviselő-testület, a lakosság megelégedettségét vizsgálni és értékelni az ügyvezető munkájának megítélésekor?

Napirend-tervezet 9. pontja: (218. sz. előterjesztés)

Javaslat Wass Albert szobor felújítására és közterületen történő elhelyezésére

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink: 

1) Mi indokolja az „antiszemita, azon belül is zsigeri-sejti zsidógyűlölő” 

https://444.hu/2019/10/21/wass-albert-a-naci Wass Albert szobrának Csepelen való elhelyezését, amikor semmi köze nem volt Csepelhez, ráadásul – szerintünk kegyeletsértőn ‑ éppen a fajüldözés áldozatául esett Radnóti Miklós szobrához közel?

2) A javaslathoz miért nincs mellékelve a tervezett szobor művészi értékére vonatkozó szakvélemény, amelyre köztéri elhelyezés esetében törvényi előírás is van?

3) A javaslatból kiolvasható, hogy a szobrot már megrendelték. Január 8-án, Csepel felszabadulásának 75. évfordulója előtt egy nappal, felállítják. A kötelező testületi döntéssel utólag szentesítik az eddigi folyamatot. Nem változott tehát semmi, a polgármester gyakorlatilag most is azt csinál, amit akar. Vajon a testületi többséget is megkapja a szélsőjobbot kiszolgáló javaslata?  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9015348750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2019.12.12. 23:06:02

Nem kell a Fidesznek a szélsőjobbot kiszolgálnia, hiszen az saját maga! Meg minden más, ami szavazatot hozhat! Orbánék az MSZMP-től és a KISZ-től befutottak minden politikai mezőt! Németh Szilárd és Halász János még az SZDSZ-t is kipróbálta! Mindenhová befurakodtak, és mindenkit befaltak! Kisgazdákat, MDF-et, KDNP-t. A népnek mindig azt az oldalukat mutatják, amiről azt hiszik, kell a népnek! Mára a nép kiismerte őket, nekik csak szavazatok kellenek, hogy minden vagyont maguknak megszerezhessenek! Övék az állam, a vállalatok, a föld, minden! Pont mint a "szocializmusban"! Azt hiszik, hosszabb ideig kihúzzák, mint Kádárék! Hát nem, az emberek már rájöttek a mutatványra! Továrisi konyec!
süti beállítások módosítása