CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Már csak 4-5 évet kell várni, és folytatják a csepeli gerincút építését

2020. február 09. 05:43 - csú

wass_albert_csoda_tortent.PNGAki az Ábel Attila-féle  fideszes papagájkommandó hivatalos tájékoztatása alapján megmondja, hogy mikorra készül el a csepeli gerincút újabb szakasza, az az útavatás napján megkapja a képünkön látható Wass Albert: Csoda történt című kötetet

Tíz év óta évente kétszer, háromszor, de a választások évében hetente, ha kell naponta ígéri meg a kerületi fideszes városvezetés a 2010-ben elkezdett csepeli gerincút építésének folytatását. Borbély Lénárd Németh Szilárd leváltása előtt, 2014 őszén azt ígérte, hogy 

"Teljes egészében kiépítjük a gerincutat. Az EU, a Kormány és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával befejezzük a csepeli gerincút kiépítését. Így már a kerület összes belső lakónegyede megszabadulhat az átmenő gépkocsiforgalomtól." 

Miként 2020 februárjában láthatjuk, érzékelhetjük, a borbélyi ígéretekből semmi sem lett. Csepel nem szabadult meg sem az átmenő gépkocsi-forgalomtól, sem a fideszes városvezetőktől, akik azért most már nagyon tartanak attól, hogy harmadszorra esetleg nem ússzák meg szárazon a csepeliek folyamatos hitegetését, átverését.

Most nagy tettre szánták el magukat. A csepeli lakosság teljes kizárása mellett projektmegbeszélést szerveztek a gerincútról. Erről mi is a hivatalos szócsőből, a csepel.hu-ból értesültünk. A lényeg: ha minden a legújabb ígéretek szerint alakul, akkor, 2024-ben már el is kezdik építeni a gerincút újabb szakaszát. Az persze csak véletlen, hogy 2024-ben önkormányzati választás lesz Csepelen is. Ez utóbbi tényt a projektmegbeszélésen véletlenül elfelejtették megemlíteni, de nem szeretnénk, ha blogunkat elfogultsággal vádolnák. Ezért

az alábbiakban változtatás nélkül osztjuk meg olvasóinkkal a gerincúti fejlesztést taglaló  projektmegbeszélésről szóló kincstári és papagájkommandós tudósítást:

"A Csepeli Gerincút továbbtervezéséről tartott projektmegbeszélésen elhangzott, a fejlesztés célja a csepeliek közlekedésének élhetőbbé tétele. A terv várhatóan 2023-ra készül el, a kivitelezés pedig 2024-ben kezdődhet.

Az érintett önkormányzatok (Csepel, Szigetszentmiklós, Halásztelek), valamint a BKK Zrt., a Magyar Közút Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. részvételével projektmegbeszélést tartottak a Csepeli Gerincút folytatásáról.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a projektmegbeszélésen elmondta, a Csepeli Gerincút megvalósításának igénye már 1993-ban napirendre került, melynek első szakasza, a Teller Ede út 2012-ben el is készült. A gerincút meghosszabbításának megvalósítása az M0-s autóútig nagymértékben segítené a csepeli lakosok élhetőbb közlekedését, mivel jelenleg csúcsidőben hatalmas dugók terhelik az utakat, főként az agglomeráció átvonulása miatt, valamint nagy problémát okoz az áthaladó tehergépjármű forgalom is. Megemlítette, az érintett útvonalon a lakosságot az is hátrányosan érinti, hogy e miatt a lakóingatlanok értéke itt alacsony.

A megbeszélésen felszólaló Gyulai István, Csepel főépítésze lapunknak elmondta, a gerincút teljes szakaszát a BKK Zrt. fogja megterveztetni, a kivitelezést pedig vélhetően a NIF Zrt. fogja végezni. – Elsődleges szempont, hogy a 40 tonnás kamionok ne a II. Rákóczi Ferenc úton haladva közelítsék meg a csepeli ipari és logisztikai területeket, illetve az M0-s körgyűrűt, hanem lakatlan útvonalon. Év végére elkészül a döntéselőkészítő tanulmány, amely alapján az érintettek kiválasztják az optimális nyomvonalat, meghatározzák a tervezett útszélességet – mondta a főépítész. Hozzátette, a Gerincút a Posztógyár utcától folytatódna az M0-s körgyűrűig.

Az egyik legvalószínűbb forgatókönyv szerint a kamionforgalmat a Dunához közelebbi nyomvonalra terelnék, amely a Cseresznyefa utcánál csatlakozna a II. Rákóczi Ferenc útra, majd onnan egy 2X2 sávos út haladna az M0-s felé. Gyulai István kiemelte, a tervezés során számos tényezőt kell figyelembe venni: például megvizsgálják a káros környezeti hatásokat és ahol szükséges, zajvédelmi falat építenek. Az érintett Nagy-Duna mentén lévő terület ivóvízbázis hidrogeológiai védőövezete, továbbá az új nyomvonal árvízvédelmi védmű is egyben, ezért a tervezés során figyelembe kell venni és betartani az ide vonatkozó szabályzatokat és előírásokat. A tanulmányterv az autóbuszsáv forgalmának vizsgálatára is ki fog térni.

Jelenleg tehát az előkészítő munka folyik, a terv várhatóan 2023-ra készülhet el, a kivitelezés pedig 2024-ben kezdődhet. A cél a csepeliek élhetőbb közlekedése, ezért mintegy 12 közlekedési csomópontot és intelligens közlekedési rendszert is kialakítanak. A BKK Zrt. kérte az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy a Csepeli Gerincút fejlesztése kerüljön be a nemzetgazdaságilag kiemelt projektek közé."

Aki a fenti hivatalos tájékoztatás alapján megmondja, hogy mikorra készül el a csepeli gerincút újabb szakasza, az az útavatás napján megkapja Wass Albert: Csoda történt című kötetét.

anzágo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4115465598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása