CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Vigyázat, koronavírus! Szabó Szabolcs kérdése Orbán Viktorhoz

2020. február 28. 05:25 - csú

szabo_szabolcs-atv_reggeli_start_heineken_2.PNG- Mikor tervezik kormányzati döntéssel ideglenesen megtiltani a közvetlen polgári légi forgalmat Kína és Magyarország között?
- A helyzet súlyosságára való tekintettel nem gondolja-e, hogy Önnek kellett volna megtartani a tavaszi ülésszak első ülésnapján a koronavírus terjedésének megakadályozásáról szóló beszámolót? - Ezeket a kérdéseket tette fel írásban Orbán Viktornak Csepel és Soroksár független országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcs, akitől a többi között ezt olvashatjuk  közösségi oldalán: 

Holnap is érkezik egy repülőgép Kínából. Felfoghatatlan számomra, hogy a koronavírus-járvány ellenére a magyar kormány még mindig nem függesztette fel a közvetlen polgári legi közlekedést Kína és Magyarország között. Ezt több európai ország már rég megtette, miközben mi tétlenül nézzük az eseményeket. A kormánynál is rákérdeztem már, hogy mikor óhajtják ezt végre megtenni? Néhány maratoni hosszúságú sajtótájékoztató, a lázmérők bevetése, valamint fertőtlenítőszerek kihelyezése nem fogja megfékezni a vírus terjedését.

Szabó Szabolcs  Orbán Viktorhoz címzett  kérdését az alábbiakban közöljük:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A tavaszi ülésszak nyitányaként Kásler Miklós miniszter úr tartott igen rövid és súlytalan
beszámolót arról, hogy milyen intézkedéseket tett a kormány a koronavírus járvánnyal
kapcsolatban. Sajnálatos módon mindössze 5 perces beszámolóból nem derült ki, hogy konkrétan milyen módon tervezik megakadályozni, hogy a vírus bejusson az országba. Persze fel kell készülni arra is, hogy mit kezdjünk az estlegesen itthon megbetegedett emberekkel, de az első számú célnak azt kellene tekinteni, hogy a vírus országba való bejutását akadályozzuk meg.

Mivel a betegség

lappangási ideje igen hosszú, ezért pl. a Ferihegyi repülőtéren kihelyezett hőkapuk, valamint a fertőtlenítő szerek és maszkok felhalmozása önmagában biztosan nem elegendő. Jelen tudásunk szerint a járvány terjedése csak erős korlátozások bevezetésével állítható meg, vagy lassítható. Nem véletlen, hogy több országban vezettek már be igen szigorú korlátozásokat a légi közlekedésben a Kínából érkező utasok esetében. A magyar kormány ezzel kapcsolatban semmiféle intézkedést nem hozott, pedig már 2000 fölött van a halálesetek száma.

Megdöbbentőnek tartom, hogy a Kína-Magyarország közötti desztinációban jártatokat közlekedtető légitársaságoknak kellett részleges önkorlátozást bevezetni, mert a magyar hatóságok teljes mértékben bénultan követik az eseményeket. A Hainan Airlines és a Shanghai Airlines ideiglenesen felfüggesztette a budapesti járatait, míg a China Airlines ritkította a járatok számát. Vagyis mai napig is van közvetlen járat, csak ritkábban közlekedve. Ezzel szemben például a cseh kormány már február 9-én betiltotta a közvetlen légi járatok működését Kína és Csehország között, és több ország járt el hasonló módon.

Tisztelt Miniszter Úr!

Mindezek alapján a következő kérdéssel fordulok Önhöz:

- Mikor tervezik kormányzati döntéssel ideglenesen megtiltani a közvetlen polgári légi forgalmat Kína és Magyarország között?
- A helyzet súlyosságára való tekintettel nem gondolja-e, hogy Önnek kellett volna megtartani a tavaszi ülésszak első ülésnapján a koronavírus terjedésének megakadályozásáról szóló beszámolót?

Tisztelettel várom válaszát!
Budapest, 2020. február 19.
dr. Szabó Szabolcs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6715494118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása